Tgrt Haber

İftardan sonra kalp hastalarının tüketmemesi gereken besinler neler?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
05 Mart 2024 15:52 - Güncelleme : 08 Mart 2024 16:37
Ramazan Ayı, Kalp Sağlığı, Beslenme Önerileri

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle bereketli sofralar yerini aldı. Bu dönemde günlük alınması gereken enerji, protein ve vitamin öğün sayısının azalmasıyla değişim gösterir. Kalp hastaları uzun süren açlığın ardından iftar ve sahur arasında dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. İftar ve sahurda tüketilen yiyecek ve içecekler gün boyu enerjinizi ve açlık durumunuzu belirler. İftardan sonra ise kalp hastalarının tüketmemesi gereken besinler arasında tuz başı çekiyor.

11 Ayın Ramazan ayının gelmesiyle, vatandaşlar oruç ibadetini yerine başlıyor. Tan yerinin ağarması (fecr-i sadık) ile başlar, güneşin batmasına kadar devam eden oruçta tüketilen yiyecekler, sizin gün boyu açlık ve enerjinizi etkiler. Hastalığınıza, kilonuza ve göre yaşınıza göre belirleyeceğiniz beslenme şekli Ramazan sürecini daha sağlıklı geçirmenize neden olur. Özellikle kalp hastalarının bu iftar ve sahur arasını iyi değerlendirmelidir. İftar ve sahur arasındaki uzun saatleri en iyi şekilde geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekir. Türkiye Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doc. Dr. Kahraman Coşansu kalp hastalarının tüketmemesi gereken yiyecek ve içecekleri bir bir sıraladı.

İFTARDAN SONRA KALP HASTALARININ TÜKETMEMESİ GEREKEN BESİNLER NELER?

TGRT Haber.com Dilek Ulusan'ın özel haberine göre; İftarda ve sahurda yenilen yiyecekler gün boyu sizin tokluk durumunuzu doğrudan etkiler. Bu süreçte doğru beslenerek sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilirsiniz. Türkiye Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doc.Dr.Kahraman Coşansu, Ramazan ayı boyunca tüketilmemesi gereken yiyecekleri değinerek, “İftardan sonra özellikle kolalı içecekler iftar sırasında da aynı şekilde tüketmek çok uygun olmayacaktır. Aynı şekilde tuz içeriği yüksek özellikle enerji içecekleri uygun olmayacaktır. Tatlı olarak da tatlı tüketimi akşam saatlerine denk geldiği için çabuk açlık tekrarlamasına yol açacağı için uygun olmayacaktır. “ sözlerine yer verdi.

KALP HASTALARI HIZLI İFTAR YAPMAMALI 

Saatlerce aç kaldıktan sonra hızlı hızlı yenen yemekler, sindirim sistemini zorlar. Yeterince çiğnenmeden yutulan yiyecekler kısa sürede açlık hissi oluşturur. Ayrıca çabuk yemek yendiğinde beyin, doyma emrini henüz alamadığı için gereğinden fazla yemek yemiş olursunuz. Bu durum düzenli devam ettiğinde ise birçok hastalığa yol açar.

İftardan sonra kalp hastalarının tüketmemesi gereken besinler neler? - 1. Resim

KALP HASTALARI RAMAZAN AYINDA NELER YEMELİDİR?

Tansiyon hastaları iftarda ve sahurda hamur işleri, tatlı, şarküteri ürünleri kilo almanıza neden olacağı için kan yağlarında ve tansiyonda artışlar gösterilir. İftar ve sahurda bol bol sıvı tüketmeleri gereken tansiyon hastaları, sıvı alımını artırmak için tuzlu, kafeinli ve şekerli içeceklerden kaçınmalıdırlar.

Acıkma sürenizi uzun tutacak yiyecekler sahur ve iftarda tüketilmelidir. Ramazan ayı oruç süreci boyunca uzun süren açlık metabolizmanın az enerji harcamasına neden olur. Sahurda özellikle yoğurt, peynir, sebze yemekleri kuruyemiş gibi yüksek proteinli yiyecekler tüketilmelidir. Sahurda azar azar çok çiğneyerek ürünler tüketilmelidir.

İFTARDA NELER TÜKETİLMELİDİR?

İftarı ağır yemeklerle açmamalıyız. İftar başlangıcında su, hurma, zeytin, salata ve çorba tüketilmelidir. Özellikle kalp hastaları yavaş yavaş beslenmeli sahura kadar az az günlük tüketmesi gereken besinleri tüketmelidir. 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...