Tgrt Haber
29 Ekim 2021 13:13

Ünlü profesör uyardı: İklim değişikliği beyni etkiyor!

İklim değişikliği sadece yaşam alanlarımızı değil sağlığımızı da etkiliyor. Uzmanlara göre hava ve çevre kirliliği ve iklim değişikliği inme, beyin damar tıkanıklığını arttırıyor.

Ünlü profesör uyardı: İklim değişikliği beyni etkiyor!
Küresel ısınma,inme,beyin sağlığı

Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, çevresel faktörlerin yanı sıra iklim değişikliğinin beyin damar hastalıklarını artırdığını söyleyerek "Yapılan çalışmalar gösterdi ki hava ve çevre kirliliği, iklim değişikliğiyle beraber inme, beyin damar tıkanıklığı da artıyor. Bu çok çarpıcı bir gerçek." diye konuştu.

6 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Öztürk, inmenin ölüm nedeni hastalıkların başında geldiğine işaret ederek, her yıl dünyada 6 milyon kişinin inmeden öldüğüne dikkat çekti. Bunun yüzde 90'ının değiştirilebilir risk faktörü olduğunu kaydeden Öztürk, “Çevresel faktörler iklim değişikliğiyle başa baş giden bir faktör. Ölümlerin yüzde 30'a yakını sadece hava kirliliği kaynaklı. Dünyada yılda 9 milyon insan kaybediliyor. Bunların pek çoğu kronik nörolojik hastalığı kapsıyor. Küresel iklim değişikliğinin çok etkili olduğunu biliyorduk. Buzullar eriyor, kurak ortamlar artıyor ama bunun beyin damar hastalıkları sıklığını bu kadar artırabileceğine açıkçası öngörmemiştik. Çalışmalar bu etkenin yüzde 30 düzeyinde hastalık riskini artırdığını gösteriyor. Artık çevresel faktörler beyin damar hastalıkları risk sıralamasında ikinci sırayı aldı" ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...