Tgrt Haber
25 Haziran 2021 10:41 - Güncelleme : 29 Temmuz 2022 23:09

Adetliyken sure okunur mu? Adetliyken okunabilen dualar nelerdir?

Kadınların adet dönemlerinde hangi duaları okuyabildikleri konusunda büyük bir karmaşa bulunmaktadır. "Adetliyken sure okunur mu, adetliyken hangi dualar edilir, adet gören kadınlar hangi ibadetleri yapabilir?" soruları birçok kadın tarafından sıkça soruluyor.

Adetliyken sure okunur mu? Adetliyken okunabilen dualar nelerdir?
regl,sure,ayet,kuran,dua,adet,kadın,ibadet

Adet döneminde kadınların yapabileceği ibadetler konusunda farklı görüşler bulunuyor. Hem günaha girmemek hem de dua etmekten geri kalmamak için kadınlar bu dönemde yasak olan veya izin verilen ibadetleri merak eder. Adet döneminin ne olduğunu, nasıl gerçekleştiğini ve kadınların hangi ibadetleri yapabileceklerini güvenilir kaynaklardan araştırdık. Adetliyken sure ya da ayet okunup okunmayacağı, hangi duaların okunabileceği gibi soruların cevaplarını derledik.  

ADET DÖNEMİ NEDİR?

Ergenlik dönemine gelmiş kadınlar her ay düzenli olarak adet görür. Ortalama 28 günde bir görülen yaşanan bu döngü vajinal kanama veya regl olarak da bilinir. Halk arasında hayız veya aybaşı olarak da bilinen bu olay kadınların üreme fonksiyonlarının sağlıklı olduğunun işaretedir.

Fizyolojik bir durum olan adet, hormonal salınımlara bağlı gerçekleşir. Üreme dönemi olarak bilinen ergenlik ile menopoz arasında gerçekleşen bu dönemin bir diğer adı da regldir. Genelde adet döngüsü 15-18 yaş aralığında başlar ve 45-55 yaşlarında sona erer.

ADET DÖNEMİ KAÇ GÜN SÜRER?

Adet dönemi ve süresi, kaç günde bir gerçekleştiği kişiden kişiye farklılık gösterir. Sağlıklı bir kadın vücudunun 28 günde bir adet döngüsüne girmesi gerekir. İki adet döneminin arasındaki geçen süre 21 günden az veya 35 günden fazla olması sağlık probleminin habercisi olabilir ve hekime başvurulması gereken bir durumdur.

Tıpkı adet döneminin aralığı gibi adet süreci ve kanama miktarları da her kadında farklı gerçekleşir. Sağlıklı bir kadında adet dönemi 3 ile 7 gün arasında değişir. Ancak adetin ilk görülmeye başladığı ve bitmeye yaklaştığı yaşlarda bu dönemlerin süresinde farklılıklar olabilir. Genelde adet döngüsünün düzene girmesi yaklaşık 2 yıl sürer.

REGL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınların ve genç kızların sıklıkla sorduğu soruların başında adet belirtileri nelerdir sorusu gelmektedir. Ancak bu da tıpkı süre ve adet aralığı gibi her kadında farklı şekilde ortaya çıkmaktadır.

En yaygın adet belirtileri ise şöyle sıralanmıştır:

  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
  • Kilo artışı
  • Ruh hali değişikliği ve duygusallaşma
  • Sivilce artışı
  • Bacaklarda anlık gelişen kramplar
  • Karın bölgesinde kasılma ve ağrı
  • Bel bölgesinde tutulma hissi

ADETLİYKEN SURE OKUNUR MU?

Adet döneminde kadınlar hangi ibadetleri yapabileceklerini merak etmektedir. Bu konuda mezhepler arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır.

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre âdet gören kadınlar Kur’an okuyamaz. Çünkü Hazreti Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî) buyurmuştur. Aynı zamanda Hazreti Ali de ‘’ Resûlullah’ı Kur’an okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı’’ dediği söylenmektedir.

Adetliyken sure okunur mu? Adetliyken okunabilen dualar nelerdir?

Ancak Hanefî ve Şâfiî mezhepleri dua ve zikir amacıyla ayetlerin okunabileceğini belirtmiştir. Ancak Şâfiî mezhebi adetliyken dua maksatlı da olsa sure okuyanların dilini oynatmaması ve zihinden okuması gerektiğini vurgulamıştır.

Hanbelî mezhebine bağlı olanların Kur’an okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabilecekleri söylenmiştir. Mâlikîler ise âdet halindeki kadının eğitim öğretim maksadıyla Mushaf’a dokunabileceğine ve okuyabileceğine inanmaktadır.

Bu haller dışında diyanetin de belirttiğine göre adet gören kadınlar:

  • Kuran-ı Kerim okuyamaz, dokunamaz
  • Oruç tutmaz
  • Namaz kılamaz
  • Adet dönemi bittikten sonra namazları kaza etmesi gerekmez
  • Gerekmediği süreci camii gibi yerlere giremez
  • Regl döneminde kutsal topraklarda bulunuyorsa tavaf edemez
  • Eşiyle beraber ilişkiye giremez
  • Secde ayeti duyarsa secde etmesi gerekmez
  • Fatiha, İhlas ve Ayetel Kürsi gibi dua özelliği de taşıyan sureleri zikir maksatlı okuyabilir.

Ünlü ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, adetliyken sure okuma konusunda ilk olarak Kuran-ı Kerim ayetlerine bakılması gerektiğini söylüyor. Hatipoğlu, adetli kadınların kirli, toplumdan dışlanması gereken olarak görülmesinin İslam dininde yeri olmadığını vurguluyor.

Hatipoğlu, ‘’Kadının adetliyken ibadet sorumluluğu yoktur’’ diye belirtiyor. Bunun yanında ünlü ilahiyatçı adet döneminde ‘’Eşlerin birbiriyle cinsel ilişkiye girmesi haramdır’’ diyor.

ADETLİ KADINLAR HANGİ DUALARI EDEBİLİR?

Din alimleri özellikle mübarek gün ve gecelerde adet gören kadınların sure okuyamasa da niyetlerine göre sevap kazanacaklarını vurgular. Bunun yanında kadınların Kuran-ı Kerim okuyamasa da belirli duaları edebileceklerini belirtir.  Kadınların bu dönemde teşbih çekmesine, zikir yapmasına ve dua etmelerine izin verilmiştir.

Regl döneminde olan kadınların yapabileceği ibadetler ise şu şekildedir:

  • Kadınlar bu dönemde salavat getirebilirler
  • İslami kitap ve dergi okuyabilirler
  • Dini sohbetleri ve dersleri dinleyebilirler
  • Sadaka verebilirler
  • Tövbe ve istek dualarını edebilirler

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...