Tgrt Haber

Diyetisyenler şiddetle öneriyor: Hem zayıflatıyor hem de kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor

19 Ağustos 2022 15:27 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 17:33
Diyetisyenler şiddetle öneriyor: Hem zayıflatıyor hem de kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor
sakatat,kansızlık,karaciğer

Anadolu mutfak kültürünün önemli bir parçası olarak sofralarda yer edinen sakatat ürünleri, son dönemlerde uzmanların ve diyetisyenlerin gündemini meşgul ediyor. Tok tutan özelliğiyle zayıflamaya yardım eden sakatatlar, zengin demir içeriği ile kansızlığa da çok iyi geliyor. Bağışıklık sistemi üzerinde müthiş etkisi olan bu besinlerin faydaları şaşırtıyor.

Uzmanlar ve diyetisyenler tarafından son dönemde sıkça tavsiye edilen sakatatlar, tok tutma özelliğiyle diyetleri destekliyor. Bunun yanı sıra zengin demir ve potasyum içeriğiyle kansızlığa iyi gelen sakatatlar, bağışıklığı güçlendirerek birçok sağlık sorununun önüne geçiyor. Diyetisyeni Eda Ünal, şifa deposu sakatat ürünlerinin faydaları hakkında bilgi veriyor.

SAKATAT NEDİR?

Sakatat, kasaplık hayvanların kesimiyle elde edilen organ etlerine deniliyor. Sakatat, kırmızı sakatat ve beyaz sakatat olarak ikiye ayrılıyor. Kırmızı sakatatlar grubunda; karaciğer, akciğer, kalp, böbrek, dalak, dil ve baş eti bulunurken beyaz sakatatlar grubunda; işkembe, mumbar, ince bağırsak, billur, beyin, omurilik gibi çeşitli doku ve organlar bulunuyor. Sakatatlar içerdiği vitamin, mineral ve zengin demir ve potasyum sayesinde vücuda çok sayıda fayda sağlıyor.

Diyetisyenler şiddetle öneriyor: Hem zayıflatıyor hem de kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor

SAKATATIN FAYDALARI NELERDİR?

Sivas Medicana Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, en yüksek protein içeriğinin sakatatlarda bulunduğunu, bu yüzden sakatat ürünlerinin bol su ile tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Sakatatlar vücutta depo organ olmaları sayesinde A vitamini, B grubu vitaminleri (B12), demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengin. Yüksek protein içeriği sebebiyle tok tutma özelliği fazla olan sakatat diyetleri destekleyen bir besin. Ancak tüketimi sonrasında sindirime yardımcı olmak için bol su tüketmek gerekiyor.

Sakatat ayrıca zengin demir içeriyle kansızlık (anemi) yaşayan kişilerde C vitaminli besinlerle tüketildiğinde biyoyararlılığı büyük ölçüde arttırıyor. Karaciğer özellike kansızlık tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Ünal, sakatat tüketirken yanında mutlaka bol limonlu yeşillik tüketimini, bunun demir alımını arttıracağını belirtiyor.

Diyetisyenler şiddetle öneriyor: Hem zayıflatıyor hem de kansızlık sorununu ortadan kaldırıyor

SAKATATI KİMLER TÜKETMEMELİ?

Diyetisyen Ünal, sakatat bağışıklığı güçlendirmede son derece etkili olduğunu, ancak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunduğunu bildiriyor. Hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunanların sakatat tüketimini kısıtlaması gerektiğini belirten Ünal, bunun nedeni olarak sakatatın yüksek doymuş yağ ve kolesterol içerdiğini söylüyor. Ette bol miktarda bulunan pürin maddesinin ürik asidi yükselttiğinden dolayı gut hastalarının da sakatat tüketmesinin sakıncalı olduğunu belirten Ünal, sakatatların hassas olan bir et yan ürünü oldukları için hijyene dikkat edilmesi ve taze olarak tüketilmesinin çok önemli olduğunu bildiriyor. Sakatatlar çiğ olarak buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebiliyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...