Tgrt Haber
12 Haziran 2022 17:02 - Güncelleme : 12 Haziran 2022 17:23

Yaz geldi, dolabınızda yer açın! 3 öğün sıkılmadan yiyin, kanserden kurtulup kalbinizi koruyun

Yaz geldi, karpuz ekmek furyası başladı. Sabah kahvaltısı, öğle atıştırmalığı ya da akşam yemeği fark etmez. Karpuz varsa başka bir yemeğe gerek kalmıyor. Herkesin bıkmadan usanmadan yediği karpuz faydaları ile göz dolduruyor. Antioksidan ve içerdiği vitamin sayesinde kanserden bile koruyan etkisi duyanları hayrete düşürüyor.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Yazın vazgeçilmezi karpuz içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde şifa kaynağınız olacak.
karpuz
Yazın vazgeçilmezi karpuz içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde şifa kaynağınız olacak.

Yaz mevsimin vazgeçilmez meyvesi karpuz şifasıyla şaşkına çeviriyor. Karpuz-peynir-ekmek klasiği sizi hem kanserden koruyacak hem kalp sağlığınızı dengeleyecek. Yazın kavurucu sıcaklarından koruyan karpuz faydaları ile sağlıklı beslenme listenizin ilk sırasında yer alacak. 

YAZIN SU KAYNAĞINIZ 

Vücudunuzun susuz kalmaması düzgün çalışması için son derece önemlidir. Vücut ısısının düzenlenmesi, organların sağlıklı çalışması, hücrelere besin dağıtımı vücudun su dengesinin sağlanması ile mümkündür. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler tüketmek, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu suyu vermenize yardımcı olur. 

Karpuz yüze 92 su içerir, bu da onu günlük su alımı için mükemmel bir seçim yapar. Ayrıca, yüksek su içeriği nedeniyle, kalori bakımından son derece düşüktür. Bu sayede diyet yapanlar gönül rahatlığı ile tüketebilir. Karpuz gibi düşük kalorili yiyecekler yemek, daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Yaz geldi, dolabınızda yer açın! 3 öğün sıkılmadan yiyin, kanserden kurtulup kalbinizi koruyun

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU KARPUZ 

Karpuz, potasyum, magnezyum ve A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. İşte 1 su bardağı doğranmış karpuzdaki besinler:

  • Kalori: 46
  • Karbonhidrat: 11.5 gram
  • Lif: 0.6 gram
  • Şeker: 9.4 gram
  • Protein: 0.9 gram
  • Yağ: 0.2 gram
  • A Vitamini: Günlük Değerin yüzde 5'i
  • C Vitamini: Günlük Değerin yüzde 14'ü
  • Potasyum: Günlük Değerin yüzde 4'ü
  • Magnezyum: Günlük Değerin yüzde 4'ü

Karpuz ayrıca , egzersiz performansını artırabilecek bir amino asit olan sitrülin açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, C vitamini, karotenoidler, likopen ve cucurbitacin E dahil olmak üzere antioksidanlara sahiptir. Bu bileşikler, vücudunuzda birikirse hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Zamanla, bu hasar diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi durumlara yol açabilir.

KARPUZ KANSERDEN KORUSUN 

Likopen ve cucurbitacin E dahil olmak üzere karpuzda bulunan birkaç bitki bileşiğinin olası antikanser etkileri vardır.

Likopen alımı prostat ve kolorektal kanserler gibi bazı kanser türlerinin riskini düşürür. Likopenin, hücre bölünmesini destekleyen bir hormon olan insülin benzeri büyüme faktörünün (IGF) kan seviyelerini düşürerek çalıştığına inanılmaktadır. Özellikle, hücre bölünmesi kontrol edilemez hale geldiğinde kanser oluşur. 

KALP SAĞLIĞINIZ KARPUZLA GELSİN 

Karpuzdaki çeşitli besinler kalp sağlığını destekleyebilir. Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Diyet gibi yaşam tarzı faktörlerinin kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi düşürerek kalp krizi ve felç riskinizi azaltabileceğini belirtmekte fayda var.
Çalışmalar, karpuzda bulunan likopenin kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Ayrıca yüksek kolesterol seviyelerinin neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

Karpuz ayrıca vücudunuzdaki nitrik oksit seviyelerini artırabilecek bir aminoasit olan sitrülin içerir. Nitrik oksit kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürür. Karpuzdaki diğer kalp dostu vitaminler ve mineraller arasında magnezyum , potasyum ve A, B6 ve C vitaminleri bulunur.

SAĞLIKLI CİLTLER İÇİN 'KARPUZ' 

Karpuzda bulunan A ve C vitaminleri cilt sağlığı için önemlidir. C vitamini yenildiğinde vücudunuz, cildinizi esnek ve saçınızı güçlü tutan bir protein olan kolajen seviyesi dengelenir. A vitamini, cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olduğu için sağlıklı ciltler için de önemlidir. 

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...