Tgrt Haber

Lassa virüsü alarmı! Yıllar sonra ilk kez görüldü!

10 Şubat 2022 09:38
Lassa virüsü alarmı! Yıllar sonra ilk kez görüldü!

Koronavirüs’ten en fazla etkilenen ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngiltere’de şimdi de Lassa virüsü paniği yaşanmaya başlandı.

Dünya 2 yılı aşkın bir süredir Koronavirüs’ün gölgesi altında yaşıyor. Koronavirüs ve varyantlarıyla mücadele ederken diğer yandan ya yeni virüsüler ortaya çıkıyor ya da eski virüsler hortluyor. Şimdi de pandemiden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere'den kötü bir haber geldi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, iki kişiye Ebola benzeri virüs olan Lassa Ateşi teşhisi kondu. Sağlık yetkilileri, İngiltere'nin aynı aileye bağlı üçüncü bir olası vakanın araştırıldığını belirtti.

EBOLA’NIN BİR BENZERİ

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, virüsün insandan insana bulaşmanın nadir olduğunu ve çoğu insanın tam olarak iyileştiğini vurguladı. Vakaların hepsinin, virüsün endemik olduğu Batı Afrika'dan yakın zamanda dönen aynı aileden olduğuna inanılıyor. Lassa ateşi; Batı Afrika coğrafyasında görülen, akut olarak gelişip öldürücü olabilen viral bir hastalık olarak biliniyor.

LASSA VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI

Virüsün insanlara bulaşması enfekte gıdaların solunumu yoluyla veya yutma sebebiyle meydana geliyor. Nadir olmakla beraber enfekte olan kemirgenle direkt temas şeklinde gerçekleşiyor. Lassa virüsü bulaşmış bir bireyin kanında, salgılarında, idrarında veya dışkısında virüs izole olduğundan insandan insana da geçebiliyor.

LASSA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Kuluçka süresi 5-21 gün olan virüsü neden olduğu hastalık, yüzde 80’i semptomsuz veya hafif seyrediyor. Hafif seyirlilerde hafif ateş, genel halsizlik ve baş ağrısına neden oluyor. Hastaların yüzde 20’sinde kanama (diş etlerinde, gözlerde, burunda) görülebiliyor. Solunum sıkıntısı, şiddetli kusma, yüzde şişkinlik, işitme kaybı da olabiliyor. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve karın ağrısı meydana gelebiliyor. Ölüm, çoklu organ yetmezliği sebebiyle yaklaşık 2 hafta içerisinde gerçekleşiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...