Tgrt Haber

Maske ve Koruyucu Tulum Test Laboratuvarı

26 Aralık 2020 20:38
Maske ve Koruyucu Tulum Test Laboratuvarı
EUROLAB,Koruyucu MaskeTulum Testleri

Kişisel koruyucu ekipman, koruyucu giyecekler, kasklar, yüz siperleri, gözlükler, yüz maskeleri, gaz maskeleri, eldivenler ve önlükler ve tulumlar gibi, bunları kullanan kişileri yaralanmadan, enfeksiyon kapmadan veya hastalığın yayılmasından korumak için tasarlanmış ekipmandır. Bugün kişisel koruyucu ekipman, sadece çalışanlar tarafından değil, buna ihtiyaç duyduğunu düşünen çoğu insan tarafından da kullanılmaktadır.

Kişisel koruyucu ekipman, basitçe ifade etmek gerekirse, bunları kullanan kişi ile hastalığa neden olacak bakteri ve virüsler arasında bir engel görevi yapmaktadır. Örneğin maskeler genel olarak, kişilerin gözlerini, burnunu ve ağzını kapatmaktadır, çünkü mikropların vücuda en kolay girebileceği noktalar bunlardır. Havadan veya bu bölgelere temas eden eller aracılığı ile patojenlerin vücuda alınması mümkündür.

Maskeler, önlükler, eldivenler ve koruyucu tulumlar, en yaygın kullanılan kişisel koruyucu ekipman arasındadır. Bunların her birinin farklı kalite ve kapasitelere sahip farklı türleri bulunmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından, sıvı direnci, sızıntı koruması, filtreleme kapasitesi veya yırtılma ve takılmalara karşı direnç gibi ekipman kalitesini belirleyen standartlar geliştirilmiştir. Gelişmiş laboratuvarlarda, kişisel koruyucu ekipman bu uluslararası standartlar göre test edilmektedir.
Maske ve Koruyucu Tulum Test Laboratuvarı 
Kişisel koruyucu ekipman, sadece sağlık çalışanları için değil, birçok sektörde çalışanlar için de önemlidir. Örneğin, günlük işçiler olsun vasıflı işçiler olsun her yıl, yaşanan iş kazalarında birçok çalışan yaralanmakta veya yaşamlarını kaybetmektedir. Bunlar çoğu zaman kişisel koruyucu ekipmanın olmaması veya kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. Kişisel koruyucu ekipman, çalışanları işyerinde sağlık veya güvenlik risklerine karşı korumaktadır. Mühendislik ve idari kontrollerin uygun olmadığı veya bu riskleri kabul edilebilir seviyelere indirmek için etkili olmadığı durumlarda çalışanların tehlikelere maruz kalmasını önlemektedir.

Koruyucu Maske ve Çeşitleri

Özellikle pandemi dönemlerinde yeni solunum yolu patojenlerinin ortaya çıkması, sağlık çalışanlarını solunum enfeksiyonlarına karşı savunmasız bırakmaktadır. Kişisel koruyucu solunum ekipmanı gibi farmasötik olmayan müdahaleler, çoğu zaman mesleki solunum enfeksiyon riskini azaltmak için özellikle önemlidir.

Tıbbi maskeler, kullanıcıları büyük solunum damlacıklarından korumaya yardımcı olmaktadır. Ancak kalınlık ve geçirgenlik açısından birbirilerinde farklı olmaktadır ve kullanıcıları hava yoluyla bulaşan enfeksiyondan korumak için bazen yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden N95 solunum maskeleri, kullanıcıları aerosoller dahil olmak üzere havada bulunan küçük partiküllerden korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Getirilen sıkı düzenlemeler, N95 solunum cihazlarının filtrasyon verimliliğini ve solunum direncini belirlemektedir. Bu nedenle bu tür maskelerin, kullanıcının yüz çevresinde sıkı bir sızdırmazlık sağladığını tespit etmeye yönelik uygunluk testleri gerekmektedir.
Maske ve Koruyucu Tulum Test Laboratuvarı 
Sağlık sektörü çalışanları arasında klinik ve laboratuvar onaylı solunum sonunları riskini azaltmada farklı solunum maskelerinin etkinliğini ölçmek için, ayrıca maske ve solunum cihazlarının bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisini belirlemek için sistematik çalışmalar devam etmektedir.
 
 
 
Koruyucu Tulumlar

Doğru tek kullanımlık koruyucu giyecekler (tulumlar), sağlık çalışanlarını ve hastaları yüksek sonuçları olan bulaşıcı hastalıklardan korumaktadır. Özellikle sağlık çalışanları, hastalıkları yayan biyolojik sıvılara sıkça maruz kalmaktadır. Çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu bu hastalıklar, yaşam ve sağlık açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Sağlık çalışanları, hem kendilerini hem de hastaları, mikroorganizmaların kan ve vücut sıvılarıyla aktarılmasından korumak için ameliyat önlükleri, izolasyon önlükleri ve tulumlar giymektedir.

Bugün, sağlık hizmetlerinde kullanılan sıvıya dayanıklı ve geçirimsiz önlük ve tulumlar için ulusal ve uluslararası standartlar, test yöntemleri ve spesifikasyonlar yayınmaktadır. Koruyucu giyecekler öncelikle bariyer özelliklerine göre seçilmelidir, bu koruyucu giyeceklerin tasarımı, bütünlüğü, dayanıklılığı, rahatlığı ve işlevselliği işin ayrı bir yönüdür.

Her tür kişisel koruyucu donanımda olduğu gibi, önlük ve tulumların doğru seçilmesi ve kullanılmasının anahtarı, tehlikeleri ve maruz kalma riskini iyi anlamaktır. Genel olarak üç ana bulaşma yolu bulunmaktadır: temas (doğrudan ve dolaylı), solunum damlacıkları ve havadaki damlacıklar. Bunlardan temas iletimi, en yaygın olanıdır ve mikroorganizmalar doğrudan aktarılmaktadır.
Maske ve Koruyucu Tulum Test Laboratuvarı
Koruyucu tulumlar giymek, temas maruziyetini ortadan kaldırmak için bir bariyer oluşturmakta ve böylece hastalar ve sağlık çalışanları arasında mikroorganizmaların transferi önlenmektedir.

EUROLAB ve Koruyucu Maske ve Tulum Testleri

EUROLAB, gelişmiş teknoljik ekipmanı ve eğitimli ve deneyimli bir kadro ile, yürürlükte olan yasal düzenleme esasları çerçevesinde modern test yöntemlerini kullanarak, koruyucu maske ve koruyucu tulum testlerini gerçekleştirmektedir. Bu testlerde yayınlanmış ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınmaktadır.

Örneğin bunlarla sınırlı olmamak kaydı ile uygulanan birkaç standart şunlardır:

● Kimyasal maddelere karşı koruyucu giyecek testlerinde, TS EN 943 Sıvı ve katı aerosoller dahil, tehlikeli katı, sıvı ve gaz halindeki kimyasallara karşı koruyucu giysi standardı
● Radyoaktif kirlenmeye karşı koruyucu giyecek testlerinde TS EN 1073-1 Radyoaktif kirlenme de dahil olmak üzere hava ile taşınan katı parçacıklara karşı koruyucu giysi standardı
● Bulaşıcı ajanlara karşı koruyucu giyecek testlerinde TS EN 14126 Koruyucu giyecekler - Patojen organizmalara karşı - Performans özellikleri ve deney metotları standardı
EUROLAB, yeni sistemleri ve teknolojik yöntemleri yakından takip edebilen, yeni ürün tasarımı, üretimi ve kalite kontrolünü yapacak kabiliyette ve yaptığı çalışmalar ile ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş bir çalışan kadrosuna sahiptir.
EUROLAB, güvenliği, doğruluğu ve güvenilirliği sağlamak, iyileştirmek ve devam ettirmek için çaba harcamaktadır ve bütün sağlık laboratuvarlarında kalite yönetiminin, ülkemizin, uluslararası alanda güvenilen test sonuçları üretmesini sağlayacağına inanmaktadır.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...