Tgrt Haber
23 May 2022 11:35 - Güncelleme : 23 May 2022 12:09

Maymun çiçeği tedirginliği artıyor: 16 ülkede 100'ü aşkın vaka 

Afrika dışında nadir görülen maymun çiçeği virüsü 16 ülkede 100’den fazla vakada görüldü. Sağlık yetkilileri harekete geçerken ABD Devlet Başkanı Joe Biden,  herkesin maymun çiçeğinin yayılması konusunda endişelenmesi gerektiğini söyledi. 

Maymun çiçeği tedirginliği artıyor: 16 ülkede 100'ü aşkın vaka 
maymun çiçeği

Covid-109’un pençesinden daha kurtulamayan dünyada şimdi de maymun çiçeği virüsü tedirginliği yaşanıyor. Afrika dışında nadiren görülen bir hastalık olan maymun çiçeği virüsü, son günlerde Avrupa ve Amerika sağlık otoriteleri tarafından tespit edildi.
Üst düzey bir sağlık yetkilisi önümüzdeki günlerde daha fazla vaka beklediklerini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, 16 ülkede 92 doğrulanmış vaka ve 28 şüpheli maymun çiçeği vakasının araştırıldığını söyledi. Virüsün görüldüğü ülkeler: Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, Arjantin, İsrail, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve iki ülke daha.  
Beyaz Saray Covid-19 müdahale koordinatörü Dr. Ashish Jha, ABD'nin önümüzdeki günlerde "birkaç tane daha" maymun çiçeği vakası görmesi halinde şaşırmayacağını söyledi. Jha, "Ama bunun tanıdığımız bir virüs. Ona karşı aşılarımız var, ona karşı tedavilerimiz var ve SARS-CoV-2'den çok farklı yayılıyor" dedi. Jha, "Covid kadar bulaşıcı değil. Ancak bunu çok yakından izlemeye ve daha fazla yayılmayı önlemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.  Sağlık uzmanları, maymun çiçeği virüsünü yaymak için enfekte bir kişiyle yakın temas gerektiğini söylüyor.

BİDEN’DAN AÇIKLAMA: TEDİRGİNİZ

Uzmanlar maymun çiçeğinin Covid-19 kadar bulaşıcı olmadığını söylese de ABD Devlet Başkanı Joe Biden herkesin maymun çiçeğinin yayılması konusunda endişelenmesi gerektiğini söyledi. Güney Kore'den ayrılırken CNN'den Kaitlan Collins'e konuşan Biden, virüsten için "Herkesin endişelenmesi gereken bir şey" dedi.

DSÖ HAREKETE GEÇTİ

Avrupa’da ülkeden ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) harekete geçti. Avrupa'daki vakaların 100'ü geçmesi üzerine acil toplantı çağrısı yaptı. DSÖ bünyesinde Pandemi ve Epidemi Olasılığı İçeren Enfeksiyon Tehlikeleri Teknik Tavsiye Grubu acil toplantı kararı aldı. Bu grup, küresel sağlığa yönelik tehdit oluşturan enfeksiyon riskleri hakkında bilgi verip sadece tavsiyelerde bulunuyor. 

Maymun çiçeği tedirginliği artıyor: 16 ülkede 100'ü aşkın vaka 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ SEMPTOMLARI

Hayvandan insana ve insandan insana bulaşabilen maymun çiçeği virüsü genellikle 6 ila 13 gün arasında sürmektedir. Fakat bu süre 5 ila 21 gün arasında da değişebilmektedir. Bu süreçte belli başlı semptomlarla kendini belli eden maymun çiçeği virüsünün dikkat çeken 5 belirtisi aşağıdaki gibidir:
•    Yüksek ateş,
•    Yoğun baş ağrısı,
•    Sırt ağrısı,
•    Lenfadenopati (Lenf bezlerinin şişmesi),
•    Deri döküntüleri

 

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...