Tgrt Haber
07 Mart 2024 17:44 - Güncelleme : 08 Mart 2024 16:57

Mide hastaları Ramazan boyunca neler tüketmeli?

Ramazan ayı ile birlikte mide problemi olan vatandaşlar, iftar ve sahur menülerini şimdiden belirledi. Uzun süren açlık sonrası yenen besinler mide problemlerinin ortaya çıkması neden olur. Sahur ve iftarda tüketilen besinler gün boyu midenizde oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçer.

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber

Gastrit ve reflü şikayeti olanlar oruç tutabilir ancak sahur ve iftar menülerine dikkat edilmelidir. Uzun süren açlıkta mide dinlenmiş ancak kullanılan ilaçların etki göstermesi için iftar ve sahurda tüketilen yiyeceklerin büyük önemi var. 

MİDE HASTALARI RAMAZAN AYINDA NELER TÜKETMELİ?

TGRT Haber.com Dilek Ulusan'ın özel haberine göre; Uzman diyetisyen Bahattin Arslan, mide rahatsızlığı yaşayanların iftar ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiğine değinerek, "Mide hastalıklarının çeşidi önemli. Kişide hazımsızlık mı var, reflü mü var, gastrit yoksa ülser mi var. Bunlar önemli. Bazı hastalıklarının ilaçları var kullanmak zorunluluğu olan. Ama genel rahatsızlıkta gastrit, ülser olan kişilere ilk önermediğimiz şey kızartmalar. İster et olsun ister sebze biz kızartmaları önermiyoruz. 2. Domatesi önermiyoruz. Çünkü domates asitli bir gıda ve midede asit salgısını arttırıyor. Acı baharatları, acı biberleri önermiyoruz. Börek gibi yüksek yağlı fırına girmiş yağı yüksek gıdaları da önermiyoruz. Yine çiğ gıda tüketmeyi önermiyoruz. Bulguru önermiyoruz onun yerine mısır veya kinoa tüketmesini öneriyoruz. Çok soğuk gıdalar tüketmesini istemiyoruz özellikle midesinde asitli gıdalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Özellikle yemeğin yanında asitli bir içecek tüketiyorsak ya da iftardan sonra bol miktarda çay ve kahve tüketiyorsak mide rahatsızları için büyük sıkıntı olur." diyerek Ramazan boyunca mide problemi yaşayanların dikkat etmesi gereken noktalara değindi. 

Mide hastaları Ramazan boyunca neler tüketmeli? - 1. Resim

MİDE HASTALARI SAHURDA NASIL BESLENMELİ?

Oruç tutan mide hastaları gün boyu sağlık problemi yaşamamak için mutlaka sahur yapmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba içilmelidir. Sahurda mide yakan asitli içecek ve kızartma ürünlerinden kaçınılmalıdır.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...