Tgrt Haber
15 Ağustos 2022 16:20 - Güncelleme : 15 Ağustos 2022 16:38

Organ naklinde çığır açan buluş! Böbreklerin kan grubunu değiştirdiler

İngiltere'de bilim insanları dünyada bir ilke imza attı. Organ nakli için kullanılacak böbreklerin kan grubunu değiştirmeyi başardı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC Türkçe
Özellikle B tipi kan gurubu olanlar daha fazla süre nakil bekliyor.
Böbrek nakli,organ nakli,kan gurubu
Özellikle B tipi kan gurubu olanlar daha fazla süre nakil bekliyor.

İngiltere’deki bilim insanları bir ilke imza attı. Organ naklinde kullanılacak böbreklerin kan grubunu değiştirmeyi başardı. Organ nakillerinde çığır açan bu buluş sayesinde nakil sayıları artacak ve özellikle donör bulmakta zorlanan gruplarda önemli bir etkiye sahip olacak. Kan grupları farklı olan kişilerden birbirine böbrek nakli olmuyor. Ancak böbreğin kan grubunun 0 (sıfır) tipine dönüştürülmesiyle herhangi bir hastaya nakli mümkün oluyor.

Özellikle nadir gurup olan B tipi kan grubu özellikle siyah ve diğer ırklardaki insanlarda görülüyor. Bu durumdan dolayı bu gruplar nakil için beyaz hastalardan bir yıl daha fazla beklemesi gerekiyordu. 2020-21'de toplam organ bağışlarının yüzde 9'undan biraz fazlası siyah ve diğer etnik azınlık donörlerden geldi. Bu topluluklara mensup insanlar böbrek nakli bekleme listesinin üçte birini oluşturuyor.

O KAN GURUBUNA DÖNÜŞTÜRÜYOR 

Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, normotermik perfüzyon (böbreğin korunmasına yardımcı olmak amacıyla oksijenli kanı böbrekten geçirmek için kullanılan bir cihaz) yoluyla özel bir enzimle yüklenmiş kanı donör böbreğinden geçirmeyi başardı. Bu enzim sayesinde böbrekteki damar içindeki kan kan grubu belirteçlerini ortadan kaldırıyor ve böylece kan grubu 0 tipine dönüştürüyor. 

Araştırmayı yapan Serena MacMillan, "Bu sonucun potansiyel olarak birçok hayatı nasıl etkileyebileceğini düşünmek çok heyecan verici" dedi.  Yardım kuruluşunun araştırma direktörü Dr. Aisling McMahon çalışmayı "çığır açma potansiyeline sahip" şeklinde nitelendirdi.

Kaynak: BBC Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...