Tgrt Haber
18 Ağustos 2021 14:51

Orman yangınları vaka sayısını artırıyor

Harvard tarafından yapılan yeni bir çalışmada orman yangınları nedeniyle havaya yayılan ince partiküllerin koronavirüs vaka sayısı ve buna bağlı ölümleri artırdığı ortaya konuldu.

Orman yangınları vaka sayısını artırıyor
yangın,,orman ,,koronavirüs,

Harvard'da yapılan bir araştırma iklim değişikliğinin yıkımları ile koronavirüsün yıkımları arasında istatistiksel bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre göre geçtiğimiz yıl Amerika’daki orman yangınlarının ardından yaşanan koronavirüs vakaları ve buna bağlı ölümlerin havaya karışan ince partiküller nedeniyle olduğu kaydedildi.

New York Times’ta yer alan habere göre Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki yangınlardan dolayı dumana maruz kalınmasıyla bağlantılı 20 bin ek koronavirüs vakası ve buna bağlı 750 ölüm olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

GÜÇLÜ KANITLAR VAR

Geçen yıl orman yangınından etkilenen California, Oregon ve Washington'daki birçok bölgede uydu görüntülerini de kullanarak araştırma yapan Harvard ekibi, çalıştıkları bölgelerin çoğunda duman yoğunluğuna göre vaka sayılarının da artış kaydettiğini gözlemledi.

Araştırma sonucunda görüş birliğine varan araştırmacılar, "Bu sonuçlar, birçok ülkede 2020 orman yangınları sırasında meydana gelen yüksek partikül seviyelerinin koronavirüsü önemli ölçüde artırdığına dair güçlü kanıtlar sağlıyor" ifadelerini kullandı.

VÜCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜYOR

Orman yangınlarındaki partiküllere maruz kalmanın astım, kalp hastalığı, kronik bronşit ve diğer solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere bir dizi sağlık komplikasyonuna yol açabileceğini kaydeden araştırmacılar, bunların hepsinin koronavirüse karşı vücut direncini savunmasız bıraktığını dile getirdi.

Harvard’da Halk Sağlığı Okulu’nda görev alan Profesör Francesca Dominici verdiği bir demeçte, “İnce partikül maddeleri virüsü daha da hızlı yaymak için ek bir araç olabilir" açıklamasında bulundu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...