Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör şüphesiz ki sağlık hizmetleri oldu. Hastanelerin kapasitelerinin dolması ve yüksek riskli yerler haline gelmesi vatandaşın da sağlık hizmeti almaya korkmasına neden oldu. Büyük müdahaleler gerektirmeyen ancak aynı zamanda hekimin görmesi gereken durumların çözümü için birçok insan sağlık ocaklarını tercih etmeye başladı. Pek çok insan kayıtlı olduğu adresine göre belirlenen sağlık ocaklarından ve Sağlık Bakanlığı tarafından atanan Aile hekiminden hizmet alıyor.
Peki sağlık ocağına nasıl gidilir, sağlık ocakları randevusuz hasta kabul eder mi, aile hekimi hangi hastalıklarla ilgilenir?
2005 yılından itibaren Sağlık Ocağı olarak bilinen kurumlar, hizmet kapasitesi artırılarak Aile Sağlık Merkezlerine dönüştürüldü.
Bu değişikle birlikte hasta doktor ilişkisini iyileştirmek hedeflenirken aynı zamanda hastalıkların bölge bazlı takibi yapılmakta ve kişiye özel detaylı sağlık kontrolü sağlanmaktadır.
Aile hekimlerinin verdikleri sağlık hizmetleri ise şu şekilde;
Aile hekimlerinin tek bir dalda uzmanlıkları olmadığı için genel sağlık hizmeti verirler. Belirli yaş ve cinsiyet ayrımı olmayan Aile Hekimleri, sağlık sisteminin 1.basamağı olarak kabul edilir. Genelde kısa süreli ve ayakta tedavi yapan Aile hekimleri, gerek gördüğü durumlarda tahlil sonuçlarına ve hasta durumuna bakarak 2. veya 3.basamağa yönlendirebilirler.
Sağlık ocakları bölgelerinde bulunan gebelerin takibini yapmak, hamileliğe uyum süreçlerini değerlendirmek ve bebek bakımı konusunda eğitimler vermek gibi hizmetleri karşılar.
Aile hekimleri bulundukları sağlık merkezlerindeki tıbbi araç gereçlere bağlı olarak gerekli gördükleri tahlil ve tetkikleri uygulayabilirler.
Donanımına göre sağlık ocaklarının yapabildiği testler;
Aile hekimleri sağlık durumunu kontrol ettikten sonra gerekli gördükleri ya da hastanın talep ettiği raporları verebilir.
Sağlık ocağının verebileceği raporlar şu şekildedir:
Oturdukları adrese yakın bir sağlık ocağına bağlı olan vatandaşlar ihtiyaç duymaları halinde Aile hekimine başvurabilir. Adreslerinden uzakta sağlık merkezinden yararlanmak isteyen bireyler ‘’misafir hasta’’ şeklinde doktora görünebilir.
Aile hekimi öğrenme, değiştirme ve sorgulama gibi işlemleri ise E-devlet üzerinden gerçekleştirebilir.
Aile hekimine kolayca muayene olmak ve sırasız bir şekilde kontrole gitmek için Alo 182 hattı veya Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. Pandemi döneminde sosyal mesafeyi korumak için randevu almak belirli dönemlerde zorunlu hale getirilmiştir. Kısıtlama olmayan dönemlerde sağlık ocağı gişesinden sıra alarak muayene olabilirsiniz.
Tahlil ve tetkik sonuçları da aynı şekilde E-nabız veya E-devlet uygulamalarından kontrol edilmektedir.
Sağlık ocağı hizmet saatleri ise sabah 08.00 ve 17.00 saatleri arasındadır.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ilk zamanlarda yalnızca hastanelere verdiği aşı iznini artık sağlık ocaklarına da açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı olmak isteyenlerin randevu alıp bağlı olduğu sağlık ocağına giderek aşı olabileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı bu uygulamayla birlikte aşılama uygulamasını hızlandırmayı amaçlıyor. Aşıya erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen Bakanlık, hastanelerde oluşan aşı sıralarının da önüne geçiyor.
ahmet fidan ehliyet degişimi iiçinrandevu alamıyorum saglık ocagından ehliyet raporu alamıyorum herkes sorun çıkarttıyor yardımcı ola birtane doktor yok uyumaya oturmaya devam edelim vatandaş eziyet ç18 Nisan 2022 17:54
saglık bakanlıgına ehliyet degişimi için saglık ocagından birtürlü saglık raporu sistemine giremedim doktora gittim yardımcı olmadılar karamürsel 2,nolu saglık ocagı