Tgrt Haber

Sağlık sistemimiz Avrupa'ya ilham oldu: Fransa, e-Nabız'ı kopyaladı

04 Şubat 2022 10:39 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 11:01
Sağlık sistemimiz Avrupa'ya ilham oldu: Fransa, e-Nabız'ı kopyaladı

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de uygulamaya konulan E-Nabız sistemi Avrupa'ya ilham oldu. Fransa, e-Nabız sistemini örnek aldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan e-Nabız sistemi, Türkiye'de 7 yıldır uygulanıyor. Kişisel sağlık kaydı işlevi gören uygulama aracılığıyla laboratuvar tahlillerinden radyoloji görüntülerine, kullanılan reçete ve ilaç bilgilerinden, teşhis, rapor ve muayenelere ait her türden detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına ulaşılabiliyor.

E-NABIZ'I ÖRNEK ALDILAR

Sağlık sistemine düzenleme getirmek isteyen Fransa, Türkiye'nin e-Nabız sistemini örnek almaya karar verdi. Sistemin neredeyse aynısı Avrupa ülkesinde kullanılmaya başlandı. 

TAM KAPASİTELİ OLARAK HİZMETE ALINACAK

Fransız Bakan Veran, sistemin sağlık alanında bir devrim niteliğinde olduğunu vurguladı. Paris yönetimi 15 yıldır söz konusu sistem üzerinde çalışmalar yürütürken, 2 milyar eurodan fazla harcama yapıldı ve yaklaşık 3 ay sonra tam kapasiteli olarak hizmete alınacak.

Daha önce uygulanan sistemler çöktü Fransa daha önce de benzer girişimlerde bulunarak, vatandaşlarının sağlık sistemine daha kolay erişebilmesine ilişkin birçok kez çalışmalar yürüttü, ancak başarı sağlanamadı. Birkaç yıl önce e-Nabız'a benzer bir sistem devreye alınmış fakat çökmüştü.

E-NABIZ NEDİR?

E-Nabız; teşhis, rapor ve muayenelere ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişebilmeyi mümkün kılıyor ve koronavirüs salgınıyla mücadelenin dijital yönetiminde altyapıyı oluşturuyor.

Kamu, özel ya da üniversite hastanesi fark etmeksizin tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerinin entegre olarak gerçek zamanlı veri gönderebildiği sistem, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de izin vermeleri durumunda hekiminin ya da yakınlarının erişebileceği bir platform olarak hizmet veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...