Tgrt Haber

Salgının hızı azalıyor: Covid’in yayılımı son üç ayın en düşük seviyesinde

02 Kasım 2021 07:34
Salgının hızı azalıyor: Covid’in yayılımı son üç ayın en düşük seviyesinde
koronavirüs,kovid 19,türkiye,salgın,pandemi,dünya

Türkiye’de, hızlı başlayan aşı uygulaması son iki aydır, en düşük seviyede seyrediyor. Ekimde sadece 1,5 milyon birinci doz aşı uygulandı. Buna rağmen salgının hızı yavaşlıyor. Testlerin pozitiflik oranı yüzde 6 ve 7 arasında seyrediyor. Bu oranlar eylül başından beri en düşük değere indi. 500 binin üzerine çıkan aktif vaka sayısı 470 bine geriledi.

Virüsün üreme hızı ağustostan bu yana en düşük değerinde. Pozitiflik oranı da 10 gündür düşüşte. Son iki haftadır, virüsün üreme hızı ile birlikte testlerin pozitiflik oranı da düştü. Günlük tabloda iyileşenlerin sayısı vakaları geçti. Bu görüntü umutlandırdı.

Türkiye’de aşılama uygulaması bakanlığın verilerine göre ağustostan bu yana düşmeye başladı. Ağustosta toplam birinci doz aşı sayısı 7 milyon 300 bin, eylülde 5,5 milyon, ekimde ise 1,5 milyona geriledi. İkinci doz ise ağustosta 9 milyon 800 bin, eylülde 7,5 milyon, ekimde 4 milyon olarak gerçekleşti. Haziran ayında toplam 20 milyon dozun üzerinde aşı yapılırken bu rakam ekim ayı ile birlikte 6,5 milyona kadar gerilemiş oldu. Günlük aşı uygulaması da 200 binlerin altına indi. Bu sayı hafta sonları ise 70-80 bin civarında.

YAŞLILAR TEHLİKEDE

Ülkemizde 18 yaş üstü nüfusta aşısını yaptırmayan şu anda yaklaşık 6,5 milyon kişi var. 65 yaş üstü üç milyondan fazla kişi de üçüncü dozunu yaptırmayan büyük risk altında. Aşı sürecini tamamlayanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 58 iken bu oran 18 yaş üstü nüfusta yüzde 78’i aşmış durumda. Uzmanlar, salgını kontrol altına almanın mümkün olabilmesi için toplam nüfusta aşısını tamamlayanların oranının yüzde 80’i aşması gerekiyor. Aksi halde salgını kontrol altına almak mümkün değil. Uzmanlar, aşılamanın bu hızla devam etmesi halinde yüzde 80’i en iyi ihtimalle üç ayda aşabileceğimizi belirtti. Birleşik Krallık’ta vakaların Türkiye’den yüzde 60 daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, ancak ölümlerin yüzde 80 daha az olduğunu bunun ise İngiltere’de tam doz aşılama oranının bizden fazla olmasından kaynakladığını söylüyor. Rusya’da ise iki doz aşı olmuş kişilerin nüfus içinde oranı yüzde 30’lar civarında olduğunu belirten uzmanlar, “Bu sebeple Rusya’da vakalar az olsa da koronadan ölenlerin sayısı Türkiye’nin üç katı. Delta varyantı sonrası Japonya’da en yüksek günlük vaka sayıları görüldü. Toplam nüfusunun yüzde 70’i tam aşılanan 125 milyonluk ülkede, günlük vaka sayısı 25 binlerden 200 civarına düştü” diye konuştu.

POZİTİFLİK ORANI DÜŞTÜ

Bu olumsuz tabloya rağmen salgının seyrinin değiştiğini vurgulayan uzmanlar, aşılamanın ağustosta yavaşta olsa ilerlediğini, özellikle son iki haftadır vakalarda düşüş yaşandığını söyledi. Virüsün üreme hızının ağustostan bu yana en düşük seviyede olduğunu belirten sağlık uzmanları “Testlerin pozitiflik oranı yüzde 6 ve 7 arasında bir değerde seyrediyor. Bu oran da eylül başından beri en düşük değere indi” dedi.

Öte yandan günlük iyileşen sayısı 20 Ekim’den bu yana günlük vakadan yüksek çıkmaya başladı. Aktif vaka sayısı da günlük iyileşen sayısının artmasından dolayı 500 binin üzerindeki sayılardan 470 binlere kadar düştü.

VRÜSTEN ÖLÜMLER 5 MİLYONU GEÇTİ

Dünya genelinde Covid-19 salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı dün 5 milyonu geçti. Aralık 2019’dan bu yana ölenlerin sayısı toplam 5 milyon 18 bin 48’e ulaştı. En fazla can kaybı 766 bin 299 ile ABD’de kaydedildi. Türkiye’de ise şu ana kadar 70 binden fazla kişi virüse yenik düştü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...