Tgrt Haber
07 Ekim 2021 17:30

SMA tarama testi nasıl yapılır? Evlilik öncesi SMA tarama testi nerede yaptırılır?

SMA tarama testleri sayesinde genetik geçişli bir hastalık olan SMA önlenebilir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca evlilik öncesinde çiftlere SMA taraması yapılacağını duyurdu. Çiftlerin bilgilenmesini ve gerekli tedbirleri almasına yardımcı olan SMA tarama testi ücretsiz yapılacağı duyuruldu. Peki SMA hastalığı nedir? SMA tarama testi nasıl, nerede yapılır? Evlilik öncesi SMA tarama testi ücretli mi?

SMA tarama testi nasıl yapılır? Evlilik öncesi SMA tarama testi nerede yaptırılır?
SMA,hastalık,sma tarama testi,fahrettin koca,

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılacak olan Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı sayesinde evlilik kararı alan çiftlere 81 ilde ücretsiz Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması yapılacak. SMA genetik bir hastalık olması nedeniyle tarama programıyla taşıyıcı çiftler evlilik öncesinde SMA risk durumunu öğrenebiliyor. İşte SMA tarama testi hakkında bilmeniz gerekenler.  

SMA TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?  

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik bir hastalık olmasından dolayı evlilik öncesi çiftlerin SMA riskini kontrol ettirmesi gerekiyor. SMA tarama testi sonucuna göre doktorlar çiftlere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde alınacak tedbirleri ve gereken durumlarda tüp bebek önerisi yapabilecek. Uzmanlar Türkiye'de her yıl ortalama 170 SMA'lı bebeğin dünyaya geldiğini ve SMA tarama testi sayesinden bu durumun büyük ölçüde önlenebileceğini ifade ediyor.  

SMA tarama testi sayesinde için Sağlık Bakanlığı hazırlıklarına devam ediyor. 81 ilde program kapsamında 800 bin arama kiti Bakanlık tarafından düzenlenen ihale ile 8 Ekim 2021 saat 11.00'e kadar teklif toplandı. Sağlık Bakanlığı SMA tarama testi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ücretsiz SMA tarama testi yılbaşından önce başlayacağı duyuruldu. SMA testi evlilik öncesinde çiftlere ücretsiz olarak yapılacak. 

SMA TARAMA TESTİ NE ZAMAN BAŞLIYOR? 

Evlilik öncesi SMA tarama testi yaptırmak isteyen vatandaşlar ''SMA testi ne zaman başlıyor?'' sorusunun cevabını ararken Fahrettin Koca SMA hastalığını önlenmesi için tarama programının bugün başlanacağını, 27 Aralık'ta ise kan örneklerinin alınacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, tarama programının Aile Hekimliklerinde bugün itibari ile başladığı belirtti. Koca,"27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: ÜLKE ÇAPINDA ÜCRETSİZ SMA TARAMA TESTİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı 2022 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı'nda açıklama yaptı. SMA taramalarını evlilik öncesi ve yeni doğan olmak üzere hayata geçirdiklerini dile getiren Koca hazırlıkların tamamladığını duyurdu. Koca, ''Ülke sathında yılbaşından önce taramalarımız başlıyor. Sağlık Bakanlığı 2022 yılında SMA taramasında yüzde 90 oranını hedefliyor'' sözlerine yer vermişti. 

SMA tarama testi nasıl yapılır? Evlilik öncesi SMA tarama testi nerede yaptırılır?

SMA TARAMA TESTİ NEREDE YAPILIR? 

Sma hastalığının belirtileri görüldüğünde ya da evlilik öncesi çiftler kontrol amaçlı sma taşıyıcı testi yaptırabilir. Aynı zamanda sağlıklı anne babadan doğan bebeklerde de sma testlerinin yapılabilir. Sma testleri tüm sağlık kurumlarında yapılır. Sağlık kurumları kendi istekleri doğrultusunda zaman zaman ücretsiz taramalar da yapabilirler. 

Türkiye'de anne ve babası sma taşıyıcısı olan yılda ortalama 300 sma hastası bebek dünyaya gelir. Bu sebep ile evlilik öncesinde çiftlerin SMA taşı tarama testi yaptırması son derece öenmlidir. 

SMA HASTALIĞI NEDİR?  

SMA hastalığı omurilikte bulunan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açarak vücut merkezine yakın kasların tutulumuyla, vücutta iki taraflı olarak güçsüzlüğe yol açan, kaslarda ilerleyici bir güçsüzlüğe ve atrofiye yani kas kaybına yol açan genetik geçişli bir hastalık olarak bilinir. SMA hastası olanlarda bacaklardaki güçsüzlük kollardan daha belirgindir. SMA hastalarındaki SMN geni hiç protein üretemediği için vücuttaki motor sinir hücreleri beslenemez ve bunun sonucunda istemli kaslar görevini yapamaz. Halk arasından ''gevşek bebek sendromu'' olarak bilinen SMA hastalığı 4 farklı tipi bulunur.  

SMA hastalığı kişide yemek yemeyi ve nefes almayı bile imkansız hale getiren SMA'da görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez ve his kaybı olmaz. Kişinin zekâ düzeyi normal ya da normalin üzerindedir. Türkiye’de her 6000 doğumda bir görülen SMA hastalığı sağlıklı fakat taşıyıcı olan anne babaların çocuklarında çıkma ihtimali vardır. Ebeveynler taşıyıcı olduklarının farkında olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürürken genlerinde bulunan bu bozukluk çocuğa geçtiğinde SMA ortaya çıkabilir. Taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında SMA görülme oranı %25'tir. Bu nedenle SMA tarama testi sayesinde çiftler evlilik öncesi SMA riski konusunda bilgi sahibi olabilir.  

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan SMA tarama testi 81 ilde toplam 800 bin arama kiti ile ücretsiz yapılacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...