Tgrt Haber
27 Aralık 2021 17:17

Türk profesörden dikkat çeken 'hafta sonu' detayı! Omicron'da tablo tersine dönebilir

Omicron varyantı Türkiye’de hızla yayılıyor. Bir yandan da ölüm oranlarında yüzde 20 artış mevcut. Peki bu durumun sorumlusu Omicron mu? Yılbaşında kapanma gerekiyor mu? Prof. Dr. Bengi Başer, Türkiye’nin Koronavirüs tablosundaki son durumu TGRT Habe’de değerlendirdi.

Türk profesörden dikkat çeken 'hafta sonu' detayı! Omicron'da tablo tersine dönebilir
Omicron varyantı,Koronavirüs ölüm oranları,Yılbaşında kapanma olacak mı

Koronavirüs’ün Omicron varyantı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yayılıyor. Son iki günde Koronavisüs’ten hayatını kaybedenlerde yüzde 20 oranında bir artış söz konusu. Peki Omicron’un tehlike boyutu ve ölüm oranlarındaki artışa etkisi nedir? Yoksa ölümlerdeki artıştan Delta mı sorumlu? Kalp damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, Omciron tehlikesini ve ölüm sayılarındaki artışın sebebini TGRT Haber’de değerlendirdi. 

OMİCRON TÜRKİYE’DE DÜŞÜNÜLENDEN DAHA FAZLA 

Başer, uluslararası verilerin işlendiği bir veri sistemine göre Türkiye’deki vakalarını yüzde 42’sinin Omicron varyantı olduğuna dikkat çekti. “Türkiye’de Omicron düşülenden daha fazla” diyen Başer, virüsün hızla yayıldığını belirterek “70 kat daha fazla bulaşıcı. Vakaları 1,5 günde ikiye katlıyor. Agresif bir virüs” dedi. Virüsün Güney Afrika’da çıktığı dönemde hafif seyrettiğine ilişkin açıklamalar olduğunu hatırlatan Başer, Afrika’da genç nüfusun yoğunluğuna dikkat çekerek “Omicron virüsü, Kovid-19’un grip gibi aramızda gezeceğinin bir işareti mi, diye sorular soruluyor. Alt solunum yollarına inmediğine dair açıklamalar yapılıyor. Ancak ikilem ortadan kalmış değil tablo tersine dönebilir” dedi. 

Türk profesörden dikkat çeken 'hafta sonu' detayı! Omicron'da tablo tersine dönebilir

BU İLK KEZ OLDU 

Türkiye’de nüfusun yüzde 50’sinin tam doz aşılı olduğunun altını çizen Başer, ancak bunların içinde Sinovac aşısıyla aşılananların olduğuna ve yaşlı grubun azımsanmayacak kadar yoğun olduğuna olunduğuna dikkat çekti. Tüm bu şartlarda Omicron’un hızla yayılmaya başlandığını vurgulayan Başer, “Ayrıca kış mevsimindeyiz. Virüsün yayılması için şartlar müsait. Sıkılaştırıcı önlemler gerekecek. Sinovac aşısı olanlara mRNA aşısı önerilebilir. Hafta sonları vakalar düşüyordu. İlk kez bu hafta sonu vakalarda düşüş yaşanmadı. Bu, çok iyi bir ipucu değil, sayıların artacağını gösteriyor” dedi. 

NEFES ALIRKEN BUNA DİKKAT! OMİCRON’UN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ 

Başer, Omicron’un en belirgin özelliklerinin şunlar olduğunu belirtti: “Boğaz ağrısı, boğazda gıcık hissi, sanki nefes alırken boğaza bir şey takılıyormuş hissi, baş ağrısı, öksürük, kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı. Ancak hangi bulgu olursa olsun mutlaka test yaptırılması gerekiyor. İnsanlarımız ben gribim demesinler. İş kaybı korkusu ve HES’e işlenecek korkusu var insanlarda. Bu yüzden test yaptırmıyorlar. Keşke tarama testi yapılsaydı. Aramızda çok fazla Kovid-19 taşıyıcısı var.” 

2 DOZ ÜSTÜNE 1 DOZ BİONTECH KORUYUCULUĞU ARTTIRIYOR 

Aşıların yüzde 85-90 oranında Omicron da dahil tüm varyantlardan kişileri ağır hastalıktan koruduğunu belirten Başer, interaktif aşıların yetersiz kaldığını, Biontech’de bile 2 dozun yetersiz kaldığını sadece yüzde 40 koruduğuna dikkat çekti.. 3 doz MRNA aşılarının koruduğunu kaydeden Başer, şöyle devam etti; “2 doz Sinovac üzerine 1 doz mRNA aşısı da koruyuculuğu arttırıyor. Takivye dozlar yaptırsınlar. Aşı olmayanlar da bir an önce aşılarını olsunlar. 12 yaşına kadar olanları bile aşılatsınlar” şeklinde ifade etti. 

Türk profesörden dikkat çeken 'hafta sonu' detayı! Omicron'da tablo tersine dönebilir

KAPANMA OLACAK MI? 

“Yeniden kapanma olur mu?” sorusunu değerlendiren Başer, “Dünyanın pek ülkesinden gelen verilere bakınca Omicron’un ciddi artış akabinde düşüş yaşadığını görüyoruz. Hastaneler korkulduğu kadar dolmadı. Yine de telkinle yaklaşmak, pembe tablo çizmemek gerekiyor. En azından kalabalık yerlerde maske takınız” dedi.  Başer, kapanmadan önce çok daha farklı önlemlerin alınabileceğini ifade etti. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...