Tgrt Haber

Çernobil'den sonra Karadenizlilerin başına gelen en büyük facia! Turşu kansere neden olur mu?

14 Şubat 2024 16:14 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 12:20
Çernobil'den sonra Karadenizlilerin başına gelen en büyük facia! Turşu kansere neden olur mu?
turşu,karadeniz,kanser

Türkiye genelinde geleneksel lezzetler arasında yer alan turşu hakkında ortaya atılan kanser iddiası uzmanlar tarafından açığa çıkarıldı. Çernobil'den sonra Karadenizlilerin başına gelen en büyük facia olarak nitelendirilen bu durum ve mide kanseri arasındaki bağlantı ise şaşırttı. "Turşu kansere neden olur mu?" işte yanıtı...

Karadenizlilerde mide hastalıklarının alt nedenin turşu olduğu iddia edildi. Kavurmasından her türlü çeşidine kadar tüketilen turşunun Karadenizlilerde kansere yol açıyor iddiasına yönelik Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Destek açıklamada bulundu. Destek, aynı zamanda turşunun diğer etkilerine dair detaylarda verdi. Karadenizlilerde Çernobil'in neden olduğu kanser vakasından daha ciddi oranda kansere yol açtığı iddiasına karşın sosyal medyada karışmıştı. Çünkü Türkiye genelinde Karadeniz de en çok tüketilen besin olan turşu bilimsel olarak aslında probiyotik bakımından zengin bir yiyecektir. 

'Turşu Karadenizlilerde kansere neden oluyor' iddiasına uzmanından jet yanıt! Çernobil faciasından daha kötü - 1. Resim

"TURŞU KARADENİZLİLERDE KANSERE NEDEN OLUYOR" İDDİASINA JET CEVAP!

Turşu yüksek oranda asit içerir. İçeriğinde karnabahar, lahana, mor lahana, sarımsak, salatalık, havuç daha birçok besinden elde edilir. Doğal yolla yapılan turşuyu oluşturan besinlerdeki vitaminler suyuna aktarılır. Bu da tüketildiğinde yüksek oranda antioksidana neden olur. Antioksidan ve probiyotik bakımından zengin olan turşu bağışıklık sistemini geliştirir ayrıca bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Vücutta vitaminlerin sentezlenmesine yardımcı olur. Faydası çokça olmasına rağmen turşu doğru tüketilmediğinde bazı olumsuz durumlara neden olur. 

'Turşu Karadenizlilerde kansere neden oluyor' iddiasına uzmanından jet yanıt! Çernobil faciasından daha kötü - 2. Resim

EN ÇOK GÖRÜLEN MİDE KANSERİ!

Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Destek, turşunun faydaları oldukça fazla olduğunun altını çizdi. Ancak öte yandan turşu doğru tüketilmediğinde zarara neden olacağını hatırlattı. Ancak Destek, en çok altını çizdiği konulardan biri turşunun ev yapımı ve fabrikasyon yapımı olarak ayırması oldu. Ev yapımı olan turşularda riskler azalırken  fabrikasyon olan turşulardan tuz oranı yüksek olduğundan mide asit dengesini bozduğunu belirtti.

'Turşu Karadenizlilerde kansere neden oluyor' iddiasına uzmanından jet cevap! Çernobil faciasından daha kötü - 3. Resim

İşte  Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sabahattin Destek'in, turşunun mide kanseri ile olan bağlantısı;

"Turşu ev ortamında cam kavanozda yapıldığında çok faydalı bir besindir. Ancak yapım aşamasındaki durumlar fayda ve zararlarını ayırır. Turşu özellikle mide hastalıklarını tetikler. Fabrikasyon turşular fazla tüketildiğinden vücuda çok fazla sodyum yüklenir bu da ödeme neden olur. Ayrıca mide asidi artar. Asit oranı arttıkça da iştah açılır. Öte yandan asit mide rahatsızlığını da tetikler. Midesinde helikobakter pilori olan kişilerde turşunun en büyük etkisi kansere yol açma olasılığını artırır. Mide kanseri aslında genel bir belirtilere sahiptir."

"EVDE YAPILIRSA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ"

2020 yılında yayınlanan bir dergide tuzlu besinlerin bu bakteriyi artırdığının tespit edildiğini ifade eden Destek, "Mideyi koruyan zara zarar vererek hücreleri deforme ettiği de ortaya çıkarılmıştır. Midede artan bu deformasyon kötü huylu tümörleri tetikler. Tabii bir direk bir sebep değil ancak neden olur. Dünya çapında yapılan bir araştırmada salamura sebze ve besinlerin dozunun üstünde tüketildiğinde kanser riskinin yeniden artığı gözlemlenmiştir. Bu ciddi bir etkidir. Ancak tüketim miktarı bu konuda önemli. 40 gramdan fazla tüketilmesi bu durumu tetikler. Bu yüzden Karadenizlilerde fazla turşu tüketildiği için bu gözlem açıklanmıştır. Direk olarak turşu kansere neden olmaz ancak miktarı çok önemli. Miktarı az olması akabinde ise faydası yüksektir. Turşu yıkanarak tüketilmesi önemlidir. Ev turşusunun ise faydaları saymakla bitmez. Mahrum kalmayalım ancak düzeyinde tüketelim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...