Tgrt Haber
07 Eylül 2022 14:30 - Güncelleme : 07 Eylül 2022 15:46

Uzmandan hayati uyarı: Batı Nil Virüsü bu 4 belirtiyle geliyor

Salgın konusunda herhangi bir fikrimiz yokken 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinden çıkan Covid-19 pandemisiyle çok şey öğrendik. Covid-19’un peşinden gelen farklı salgınlar dünyada etkisini gösterirken şimdi de ortaya çıkan Batı Nil Virüsü, insanlar arasında endişeye sebep oluyor. Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Culex cinsi sivrisineklerden yayılan ve ölümcül bir etkiye sahip olan Batı Nil Virüsü’nün en belirgin semptomları hakkında bilgi veriyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Uzmandan hayati uyarı: Batı Nil Virüsü bu 4 belirtiyle geliyor
batı nil virüsü

Sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan ve bir tür viral enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü hastalığı yayılmaya devam ediyor. Geçmişte dünya çapında büyük salgınlara neden olan virüsü taşıyan Culex türü sivrisineklerin ülkemizde de görülmesi yetkilileri alarma geçirdi. Çok dikkat edilmesi gereken bu virüs kişiden kişiye bulaşmıyor, kan tranfüzyonu ya da organ nakli ile ve doğum esnasında anneden bebeğe bulaşabiliyor. Son derece tehlikeli olan Batı Nil Virüsü’nün belirtileri hakkında Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç bilgi veriyor.

GEÇMİŞTE DÜNYA ÇAPINDA BÜYÜK SALGINLARA NEDEN OLAN VİRÜS

Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Batı Nil Virüsü hakkında şu açıklamayı yapıyor: “Dünyada her yıl milyonlarca insan, sivrisineklerin taşıdığı hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir tür viral enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü hastalığı günden güne yaygınlaşıyor. Enfekte olanlarda kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişirken, henüz aşı ya da ilacı bulunmayan bu hastalıktan korunmak için önlem almak gerekiyor.

Batı Nil Virüsü insanlarda enfeksiyona yol açmaktadır. Ana konağı vahşi kuşlar olan Batı Nil Virüsü insanlara en sık ‘Culex’ cinsi sivrisineklerin ısırması ile bulaşmaktadır. Hastalık kişiden kişiye bulaşmamaktadır. Daha nadir olarak da kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaşmaktadır. Doğum sırasında anneden bebeğe de geçtiği bilinmektedir. Geçmişte dünya çapında büyük salgınlara neden olan virüsü taşıyan culex türü sivrisinekler ülkemizde de görülmektedir” dedi.

Uzmandan hayati uyarı: Batı Nil Virüsü bu 4 belirtiyle geliyor

BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Dr. Kılıç hastalığın belirtilerini şöyle sıralıyor: “Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-15 gün arasında sürmektedir. Enfeksiyon, kuluçka süresinin ardından farklı klinik tablolar görülebilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken, bazıları yatarak tedavi gerektirecek ve hatta ölüme yol açacak kadar ciddi seyirli olabilir.  

Belirtiler şöyle sıralanabilir, Batı Nil Virüsü’ne bağlı olarak gelişen hastalıkta çoğu zaman ilk görülen belirti baş ağrısıdır. Çoğunlukla grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan belirtileri arasında sırt ağrısı sık görülmektedir. Ani başlayan yüksek ateş, halsizlik ve kaslarda güçsüzlük önemli belirtiler arasındadır. Mide bulantısı, kusma, ishal, deride kızarıklık ve lenfadenopati olarak bilinen lenf bezlerinin aşırı şekilde şişmesi gibi semptomlar da bulunmaktadır” 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...