Tgrt Haber
30 Aralık 2021 06:57

Korkutan uyarı: Çocukları vuruyor! Omicron-domuz gribi ile birleşirse…

Dünya yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantı ile boğuşurken uzmanlar artan grip vakalarına karşı uyardı. Covid tedbirlerini azaltınca domuz gribi vakaları tırmandı. H1N1 özellikle çocukları tehdit ediyor. Covid enfeksiyonunun üzerine gribin eklenmesi hastalığın çok daha ağır seyretmesine neden olacağını belirten uzmanlar "Omicron varyantı geçirenlere grip de bulaşabilir. Bu da riski artırır" diye uyarıda bulundu.

Korkutan uyarı: Çocukları vuruyor! Omicron-domuz gribi ile birleşirse…
grip,omicron,covid 19,sağlık

Bütün dünya yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yeni varyantı Omicron ile mücadele ederken hastanelere başvuru sayısında ve grip vakalarında arış yaşanmaya başladı. Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre, griple ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar durumun henüz salgın boyutuna ulaşmadığını ancak dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Omicron varyantının diğer varyantlara oranla 70 kat daha hızlı yayıldığını belirten uzmanlar, "Böyle bir durumda Covid 19 enfeksiyonunun üzerine grip ya da grip enfeksiyonunun üzerine Covid-19’un eklenmesi hastalığın çok daha ağır seyretmesine sebep olur” uyarısında bulundu.

OMICRON-DOMUZ GRİBİ İLE BİRLEŞİRSE

Türkiye Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İmran Özdemir, “domuz gribi” olarak bilinen ancak günümüzde mevsimsel grip hâline gelen H1N1 tipi virüsün son günlerde ortaya çıkan grip vakalarında ağırlıkta olduğunu söyledi. Özellikle çocuk hastaların sayısında çok büyük bir artış olduğunu belirten Dr. İmran Özdemir, “Klinikleri Covid’le çok benziyor. Eskiden sadece Covid PCR testi isterdik şimdi beraberinde influenza testi de istiyoruz. Geçtiğimiz yıl neredeyse hiç influenza görülmediği için bağışıklık sistemimiz bu virüsü unuttu. Bu yüzden grip vakaları bu yıl daha ağır geçiyor” dedi

GRİPTE SALGIN DURUMU YOK

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İsmail Balık, alınan Covid-19 tedbirleri sayesinde geçtiğimiz yıl grip vakalarının neredeyse hiç görülmediğini belirtti. Bu yıl ise hem kısıtlamaların kalkması hem de aşılamanın etkisiyle kişisel tedbirlerin gevşetilmesi sonucu grip vakalarının görülmeye başladığını ifade eden Balık, “Şu anda tek tek vakalar görülüyor. Salgın durumu yok. Sağlık Bakanlığının Türkiye’nin 7 bölgesinde grip izleme merkezleri var. Bu bölgelerden alınan örnekler düzenli analiz ediliyor. Olağanüstü artış söz konusu değil” diye konuştu.

TEDBİRLERE UYULMAZSA SAĞLIK PROBLEMİ OLUŞUR

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, grip vakalarında yaşanan artışa dikkat çekti. Hastaneye gelen 20 vakadan 12’sinde influenza testinin pozitif çıktığını belirten Ertuğrul, Türkiye genelinde gripteki vaka artışının bakanlık tarafından önceki yıllar baz alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ertuğrul ayrıca, bu yıl kişisel tedbirlere uyulmazsa sadece gribin değil damlacık yoluyla bulaşan diğer solunum yolu virüslerinin de sağlık problemi oluşturacağı uyarısında bulundu.

BAKAN KOCA’NIN TERCİHİ TURKOVAC

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurul üyeleriyle birlikte hatırlatma dozu olarak yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC'ı yaptırdı. Ankara Şehir Hastanesinde aşısını yaptıran Bakan Koca, “TURKOVAC, bugünden itibaren özellikle şehir hastanelerinde olmak üzere uygulanmaya başlanacak. Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyorduk. Vatandaşlarımızın, özellikle hatırlatma dozlarını TURKOVAC ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum” dedi. Türkiye’nin güçlü bir aşı geçmişi olduğunu belirten Koca, “TURKOVAC son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına kadar gelen ilk yerli aşımız oluyor. En son 1998’de verem aşısı üretilmişti. Hıfzıssıhhanın yenilenmesinin ilk adımı da TURKOVAC” diye konuştu.

Korkutan uyarı: Çocukları vuruyor! Omicron-domuz gribi ile birleşirse…Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac aşısı oldu

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...