Tgrt Haber

Yeni varyant hızla yayılıyor! Dünya Sağlık Örgütü'nden koronavirüs alarmı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: DW Türkçe
07 Eylül 2023 08:41 - Güncelleme : 07 Eylül 2023 08:48
Yeni varyant hızla yayılıyor! Dünya Sağlık Örgütü'nden koronavirüs alarmı
,,

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, kış yaklaşırken kuzey yarımkürede Kovid-19 vakalarında endişe verici eğilimler görmeye devam ettiklerini açıkladı. Dünyaya uyarılarda bulundu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kaygı verici bir koronavirüs açıklaması geldi. Açıklamada önümüzdeki kış mevsiminde vakalarda küresel ölçekte artış kaydedilmesinden endişe duyulduğu bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, online düzenlenen basın toplantısında dünya genelinde koronavirüs vakalarındaki artışla ilgili güncel verileri paylaştı. Ghebreyesus burada yaptığı açıklamada, ülkeler tarafından vaka sayılarına ilişkin tam olarak raporlama yapılmaması nedeniyle mevcut enfeksiyon seviyelerine dair sınırlı verilere ulaşıldığını ifade etti.

Ancak eldeki sınırlı veriler ışığında bile Kovid-19 vakalarında gözle görülür bir artış tespit edildiğini vurgulayan Tedros, "Kış mevsimi yaklaşırken kuzey yarımkürede Covid-19 vakalarında endişe verici eğilimler görmeye devam ediyoruz" dedi.

ALT VARYANTLAR DA VAR

DW Türkçe'nin aktardığına göre; şu anda dünya çapında tek bir baskın virüs varyantı olmamasına rağmen Omikron alt varyantı EG.5'in yükselişte olduğunu belirten Ghebreyesus, ayrıca 11 ülkede yüksek mutasyona uğramış BA.2.86 alt varyantının yol açtığı bazı vakaların da tespit edildiğini söyledi.

DSÖ Başkanı, tespit edilen varyantların "Bulaşıcılıklarını ve potansiyel etkilerini değerlendirmek için yakından izlendiğini" sözlerine ekledi.

Öte yandan, DSÖ Pandemik Korona Programı Başkanı Maria Van Kerkhove, ön verilerin mevcut korona aşılarının söz konusu varyantlara karşı yeterli koruma sağladığını gösterdiğini belirtti.

DSÖ Başkanı Tedros ise kendilerini daha çok hatırlatma aşısı yaptırmayan risk grubundaki kişilerin endişelendirdiğini söyledi.

KALICI SALGIN

Tedros, korona enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvurularda ve ölümlerdeki artışın bu salgının "kalıcı olduğunu ve bununla mücadele etmek için sürekli araçlara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu" söyledi.

Tedros, korona ölümlerinin şu anda Ortadoğu ve Asya'nın bazı bölgelerinde artış gösterdiğini, Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde ise hastaneye yatışlar ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranlarının arttığını kaydetti. "Şu anda yüz binlerce insanın korona nedeniyle hastaneye kaldırıldığını tahmin ediyoruz" diyen Van Kerkhove ise bu durumun yaklaşan kış mevsimi nedeniyle endişelerini arttırdığını söyledi. Van Kerkhove, soğuk kış mevsiminde daha fazla insanın kapalı alanlarda daha uzun süre vakit geçirdiğini belirterek, "Bu da korona gibi hava yoluyla bulaşan virüslere ortam sağlıyor" ifadelerini kullandı

Uzman, grip ve RSV virüslerinin de bu dönemlerde daha fazla yayıldığına işaret ederek, test ve aşılamanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: DW Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...