2022-07-29 12:51:34 | Son Güncelleme : 2022-07-29 15:52:10

Dikkat! Zayıflamak için kullanılan bu yağ, kanser dahil bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor

Kilo vermeye çalışanlar ve kilosunun korumak isteyenlerin denediği türlü besinler arasında yer alan aspir yağı, tehlike saçıyor. Uzmanlar kansere bile davetiye çıkaran bu besin için uyardı: Diyetisyenlerin zayıflattığı iddiasıyla danışanlarına önerdiği aspir yağı, inflamasyona yol açan ve çeşitli zararlı etkileri olan insan sağlığı için tehlikeli bir yağdır.

Dikkat! Zayıflamak için kullanılan bu yağ, kanser dahil bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Aspir yağının, milattan önceki döneme dayanan geçmişi eski Mısır dönemine kadar gidiyor. Mısırlılar’ın aspiri, o dönemlerde giysilerini boyamak amacıyla kullandıkları biliniyor. Üretimi 1950’de Amerika’da ticari amaçlı olarak başlıyor. Aspir yağı Türkiye’de ise ayçiçek yağına alternatif olarak yemeklik yağ kategorisinde üretiliyor. Sonraları ise biyodizel üreticileri için alternatif bir yağ olarak üretilme başlanıyor. Son yıllarda ise aspir yağı zayıflamak için özellikle kadınlar tarafından kullanılmaya başlandı. Uzmanlar ise kansere bile davetiye çıkaran bu yağ konusunda uyarıyor. 

ASPİR YAĞI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Aspir yağı, ana vatanı Güneydoğu Asya olan, sarı-turuncu renkli, dikenli ya da dikensiz şekilde yetişen bir bitkiden elde edilen yağdır. Ülkemizde ise çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişir. 75 gram Omega-6 içeriğiyle ayçiçek yağına benzerlik gösterir. Ancak aspirde ayçiçek yağından daha fazla CLA (Konjuge Linoleik Asit) bulunur. Bunun yanı sıra aspir yağında hiç Omega-3 bulunmaz. Talebe göre iyileştirme çalışmaları ile Omega-9 değeri arttırılabilir. Yemeklik aspir yağı ısıl işlem, kimyasal muamele, sabitleme ve solvent akstraksiyonu gibi çok sayıda işlemden geçer.

ASPİR YAĞININ KULLANIM ALANLARI

Çok pahalı olan safran bitkisinin yerine, renginden dolayı çoğu zaman aspir bitkisi baharat amaçlı kullanılıyor. 1960 yılından önce ise endüstriyel hammadde olarak boya ve yüzey kaplamalarında kullanılan aspir, şimdilerde boyalarda çözücü olarak kullanılıyor. Saç kremi olarak kullanımı da yaygın şekilde görülebiliyor. Bunun için satın aldığınız saç ürünlerinin içeriğine bakmanız gerekiyor. En önemlisi de son yıllarda emeklik yağ olarak ve hayvanların yemlerinde de kullanılan yağ olarak karşımıza çıkıyor.

ASPİR YAĞI NEDEN ZARARLI?

Uzmanlar, günümüzde Omega-6 oranının bozulmuş olması sebebiyle aspir yağının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini bildiriyor. Ayrıca uzmanlar Omega-6 oranındaki büyük dengesizliğin kalp, kemik, eklem, kas hastalıkları, kanser, otoimmün hastalılar ve çok sayıda sağlık sorununu tetikleyebileceği görüşünde. Aspir yağının daha sağlıklı elde edildiği dönem olan ortaçağda bu yağ, bazı hastalıkları tedavi edici olarak kullanıldı. Ancak günümüzde elde edilmesi aşamasında ısıya ve kimyasallara maruz kalması, potansiyel faydasını ortadan kaldırıyor. Sonuç olarak doğal Omega-6’yı almak artık çok zor olduğundan, Omega-3 kaynaklarından doğal olarak yararlanmamız gerekiyor.

ASPİR YAĞININ VÜCUT SAĞLIĞINA ETKİLERİ

  • Hava yollarını kısıtlar.
  • İltihaplanma süresini uzatır.
  • İltihaplanmayı kolaylaştırır.
  • Kanda pıhtılaşmayı arttırabilir.
  • Dolaşımı zorlaştırır.
  • Acı hassasiyetini arttırır.
  • Ateşi tetikler.
  • Kanser oluşumunu kolaylaştırır.
  • Şişkinliği arttırır.
  • Kan damarlarını daraltır.

BESLENMEDE ARTTIRILMASI GEREKENLER

  • Omega-3 kaynakları olarak hamsi,
  • Sardalye ve soğuk deniz balıkları,
  • Yeşil meralarda otlayan hayvan eti,
  • Semizotu ve yabani sebzeler,
  • Keten tohumu,
  • Chia tohumu,
  • Kenevir yağları,
  • Ceviz,
  • Deniz sebzeleri

BESLENMEDE AZALTILMASI GEREKENLER

  • Soya mısırı,
  • Kanola,
  • Yer fıstığı,
  • Aspir, kolza, pamuk ve ayçiçek yağı
  • Margarinler
  • İşlenmiş gıdalar