Tgrt Haber
22 Temmuz 2021 16:28

Asya Kaplan ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?

Sıcakların artmasıyla İstanbul’da sivrisinek problemi de artmaya başladı. Bu yıl sivrisinekler konusunda şikayetlerin ciddileşmesiyle ‘’İstanbul’da zehirli sivrisinek mi var? İstilacı zehirli sivrisinekten kurtulmanın yolları nedir? Sivrisinek istilası hangi ilçelerde görüldü?Zehirli sivrisinek ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?’’ soruları gündeme gelmeye başladı.

Asya Kaplan ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?
sivrisinek,zehirli sivrisinek

İstanbul’da belirli ilçelerde görülen zehirli sivrisinek istilası vatandaşların özellikle geceleri uyku problemi yaşamasına neden oldu. İstanbulluların korkulu rüyası haline gelen zehirli sivrisinekler vücutta normalden çok daha ciddi hasarlar bırakıyor.  Asya kaplan sineği olarak da bilinen zehirli sivrisinek Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere farklı illerde de görüldü. Avrupa’nın son yıllarda kabusu olan zehirli sivrisinek her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki zehirli sivrisinekten nasıl korunur? Zehirli sivrisinek hastalığa neden olur mu? Zehirli sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Zehirli sivrisinek belirtileri nelerdir? İşte İstanbul’u ele geçiren zehirli sivrisinek hakkında bilmeniz gereken her şey. 

ASYA KAPLAN ZEHİRLİ SİVRİSİNEK NEDİR?  

Güneydoğu Asya kökenli ve Aedes albopictus olarak da bilinen zehirli sivrisinek, gövdesinde ve bacaklarında beyaz renkli şeritlerle kaplıdır. Diğer türlerden şekil olarak kolayca ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türü. Sıradan sivrisinekler daha küçük olmasından dolayı sivrisineklere göre daha küçük görünür. Bu durum zehirli sivrisineğin fark edilmesini zorlaştırıyor.  

Asya Kaplan ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?

ZEHİRLİ SİVRİSİNEK BELİRTİLERİ 

Sıcakların artmasıyla zehirli sivrisinek vakaları da artış gösterdi. Sıradan sivrisinek ile zehirli sivrisinek ısırığını ayırt edemeyen vatandaşlar, ''Zehirli sivrisinek ısırığı belirtileri neler?'' sorusunu araştırmaya başladı. Sıradan sivrisinek ısırğı ile benzerlik gösteren istilacı zehirli sivrisinek aynı zamanda ciddi tepkilere neden oluyor. Zehirli sivrisinek belirtileri: 

  • Şişlik,
  • Çok fazla kızarıklık,
  • Isırılan bölgede morarma,
  • Alerji,
  • Normalden çok fazla kaşıntı, 
  • Kan toplanması.

ZEHİRLİ SİVRİSİNEKTEN KORUNMANIN YOLLARI 

İstanbul’da şehir genelinde herkesi rahatsız eden zehirli sivrisinek istilası, sıradan sivrisinekten daha fazla şikayete neden oluyor. Zehirli sivrisinek tarafından ısırılan vatandaşların anlattığına göre; zehirli sivrisinek ısırdığı bölgede daha fazla şişlik, kızarıklık ve kaşıntı oluyor.  

Zehirli sivrisinek tarafından ısırılan bölgenin morardığını belirtilen insanlar, istilacı sineklerin ısırdığı bölgede kalıcı ize neden olduğunu belirtiyor. Özellikle gece saatlerinde artan zehirli sivrisinek, İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerin de problemi olmaya başladı. Peki zehirli sivrisinekten korunmanın yolları nelerdir? Uzmanlar gereken önlemler alındığında zehirli sivrisinekten korunmanın mümkün olduğunu vuruluyor. Bunlar:  

  • Sivrisineklerin çoğalmasını engellemek için evde durgun su bırakmamak, (saksı dibi, açık bardakta su vs.)  
  • Açık havaya çıkarken ince dahi olsa kolları ve bacakları kapatan kıyafetler giymek, 
  • Vücuttan hızlı uçmayan sinek koruyucu krem ve yağlar kullanmak,  
  • Sinekleri çeken kokulardan kaçının.  

Asya Kaplan ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?

ZEHİRLİ SİVSİNEKLER HANGİ İLÇELERDE GÖRÜLDÜ?  

Zehirli sivrisinek istilası her geçen gün yayılmaya devam ederken özellikle bazı ilçelerde arttı. Avcılar, Başakşehir, Eyüpsultan, Kartal, Sarıyer, Bahçelievler, Ataköy, Üsküdar ilçelerinde sık sık karşılaşan sivrisinekler ilçe sakinlerini rahatsız ediyor. 

KARADENİZ'DEKİ TEHLİKE DAHA BÜYÜK 

Prof. Dr. Kovancı, küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklık artarken bazı bölgelerinde ise yağışların ve sellerin çoğaldığını söyledi: 

"Karadeniz Bölgemizde yazın yaşanan seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Asya Kaplan Sivrisineği bu bölgemiz için ciddi bir tehdit haline gelme potansiyeline sahiptir. Karadeniz Bölgesi'nde belediyeler tarafından temmuz, ağustos ve eylül aylarında Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyosidal ürünlerle yoğun mücadele yapılmasına rağmen Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde popülasyonların hızla artış gösterdiği bildirilmiştir." 

Küresel ısınma sebebiyle sivrisineğin ve buna bağlı bulaşıcı hastalıkların Türkiye'de hızla yayılacağının öngörüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kovancı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerince ülke çapında Asya Kaplan Sivrisineği ile Mücadele Eylem Planı hazırlanmasının önerildiğini belirtti. 

Kovancı, illere göre biyosidal mücadele takvimi oluşturulması gerektiğini vurguladı: 

"Sadece yazın yapılan tedavi edici mücadele yetersiz kalabilir. Böcek ilaçlarının (insektisitler) halk sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olduğu unutulmamalıdır. Pencere ve kapı sinekliği ile mekanik mücadele, araba tekerlekleri, su kapları gibi bulaşma kaynaklarının yok edilmesi ile habitat kontrolüne dayalı kültürel mücadele, sivrisinek yumurtlama tuzakları ve kairomonlar ile biyoteknik mücadele, sivrisinek balığı ile biyolojik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemleri de kullanılmalıdır.'' 

Asya Kaplan ısırığı belirtileri neler? Zehirli sivrisinekten nasıl korunur?

ZEHİRLİ SİVRİSİNEK ALARMI  

Fransa’da görülen Asya kaplan zehirli sivrisinek Fransa parlamentosu tarafından ‘’büyük bir sağlık riski’’ olarak değerlendirildi. Zehirli sivrisineğin şu ana kadar bilindiği kadarıyla 20’den fazla hastalık riski taşıyor. İstanbul’da son 4-5 yıldır görülen zehirli sivrisinek humma gibi hastalıkları beraberinde getirebilir. Zehirli sivrisinek tarafından ısırılan bir çocuğun annesi kızının ısırıldıktan sonra bölgede şişlikle karşılaştıklarını ve hastanelik olduklarını belirtti. Yetkililerin hemen önlem alması gerektiği belirtilen uzmanlar, Vatandaşlar tarafından yoğun şekilde şikayet gelmesinin ardından İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Vektörlerle Mücadele Birimindeki 182 ekip ve 611 personel kentin birçok bölgesinde ilaçlama çalışmalarına başladı. Vatandaşlar Sivrisinek Bildirim Sistemi uygulaması üzerinden zehirli sivrisinek ihbarında bulunabilecek. Uygulama hem mobil hem de web üzerinden hizmet verecek. Uygulamanın yanı sıra İstanbul'da belirlenen noktalara Ovitrap adı verilen istilacı türlerin yumurtalarını bırakmalarını sağlayan sivrisinek tuzakları kuruluyor. Böylece zehirli sivrisinek sayısının azaltılması hedefleniyor.  

Günümüzde sivrisineklerin taşıdıkları hastalıklarla yılda bir milyon insanı öldürdüğü tahmin ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...