Tgrt Haber
28 May 2023 22:46 - Güncelleme : 29 May 2023 00:37

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dünyadan tebrik yağdı!

Cumhurbaşkanı Seçimi'nden zaferle çıkan Erdoğan'a Somali'den Venezuela'ya kadar devlet başkanları ve dünya siyasetçilerinden tebrik mesajları yağdı. İlk kutlayan isimler, Katar Emiri Al Sani, Macaristan Başbakanı Orban oldu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dünyadan tebrik yağdı!
Erdoğan,Dünya liderleri,Putin,Orban

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tur Cumhurbaşkanı Seçimi'nden zaferle çıkmasının kesinleşemesiyle birlikte dünya liderlerinden ve siyasetçilerinden tebrik mesajları yağdı.

Açılan Sandık% 100Seçim Sandığı
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
2. Tur
% 52.18
27,580,965
1. Tur
% 49.52
26,086,097
KEMAL KILIÇDAROĞLU
KEMAL KILIÇDAROĞLU
2. Tur
% 47.82
25,300,624
1. Tur
% 44.88
23,873,505
Son güncelleme: 2023-12-15 10:46:01
Veriler: İhlas Haber Ajansı

Erdoğan'ı ilk kutlayan isimler Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Sani ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban oldu.

Al Sani, "Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan, zaferinizi tebrik eder, yeni döneminizde başarılar ve kardeş Türk halkının ilerleme, refah ve iki ülke arasındaki güçlü ilişkiler açısından arzuladığını gerçekleştirmenizi dilerim. ülkeleri daha da geliştirmek ve büyümek için" ifadelerini kullandı. Macaristan Başbakanı Orban ise seçim zaferinin tartışmasız olduğunun altını çizdi.

PUTİN'DEN TEBRİK VE DİYALOG MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de gönderdiği mesajla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik eden ilk isimlerden oldu. Putin mesajında, söz konusu başarının Erdoğan’ın Türkiye Cumhurbaşkanı olarak gösterdiği özverili çalışmaların doğal bir sonucu olduğuna işaret ederek, "Zaferiniz, devlet egemenliğini güçlendirme ve bağımsız bir dış politika izleme çabalarınıza Türk halkının verdiği desteğin açık bir göstergesidir" yorumunu yaptı.

Türkiye ile Rusya arasındaki dostane ilişkilerin güçlendirilmesine ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine kişisel katkısı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Putin, "İkili, bölgesel ve uluslararası gündemdeki güncel konularda yapıcı diyaloğumuzu sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit etmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı zaferinden dolayı tebrik eder, sabırsızlıkla Azerbaycan'a beklerim.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı: Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki güvenilir ve tarihi zaferinden dolayı içtenlikle tebrik etti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmeniz için tebrik ederim. Önümüzdeki yıllarda ilişkileri derinleştirmek için sizinle tekrar çalışmayı dört gözle bekliyorum.

NATO'DAN İŞ BİRLİĞİ MESAJI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Tebrikler Başkan Erdoğan, yeniden seçildiniz. Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi'ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Recep Tayyip Erdoğan seçimleri kazandığı için tebrik ediyorum. AB-Türkiye ilişkisini geliştirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyorum. Halkımızın yararına olacak şekilde bu ilişkiyi ilerletmek için çalışmak hem AB hem de Türkiye için stratejik öneme sahiptir.

Pakistan Başbakanı Sahbaz Şerif: Sevgili kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı'na Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden dolayı en içten tebriklerimi sunuyorum. Siyaseti kamu hizmetine demirlemiş birkaç Dünya liderinden biridir. O, mazlum Müslümanlar için bir güç direği ve devredilemez hakları için ateşli bir ses olmuştur. Pakistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler, yukarı yönlü bir yörüngede kalmaya devam edecektir. İki halk arasındaki mükemmel kardeşlik doğrultusunda stratejik ortaklığımızı daha da derinleştirmek için onunla çalışmayı dört gözle bekliyorum.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel: Anavatan Türkiye’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu hayırlı olsun. Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye için Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın kazanması bizler açısından önemliydi. Sayın Cumhurbaşkanına yeni dönemde de başarılarının devamını diliyorum.

TRUMP DA KUTLADI

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu: Anavatan Türkiye’mizin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi Türk ulusunun Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta var olan güçlü duruşu için hayati önemdeydi.

Somali Cumhurbaşkanlığı Ofisi: Tebrikler dost ve kardeş Türkiye

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçim zaferinden dolayı tebrik ederim. Seçimler Türk milletinin Erdoğan’a olan güvenin devam ettiğini gösteriyor.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani: Kosova ve Türkiye arasındaki ortaklık güçlenerek devam etsin.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turundaki başarısından dolayı tebrik ederim.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Gürcistan'ın büyük dostu Recep Tayyip Erdoğan'ı seçimlerdeki inandırıcı zaferinden ve yeniden ülke lideri seçilmesinden dolayı kutluyorum. Türk halkı fikrini net bir şekilde açıkladı ve biz de kutlamalarına katılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki dostane bağları ve stratejik ortaklığı daha da güçlendirmeye hazırız.

Eski ABD Başkanı Donald Trump: Erdoğan'ı hak edilmiş büyük başarısından dolayı tebrik ediyorum.

Taliban Geçici Hükümeti Başbakan Molla Muhammed Hasan Ahund, Türkiye'yi "Dost ve kardeş ülke" olarak tanımlarken, seçimdeki başarısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutladı. Türk ve Afgan dostluğunun sürmesini arzuladığını ifade eden Ahund, Türkiye’nin dünyada ve bölgede özel bir yeri bulunduğunu hatırlattı.

IŞTİYYE: DEMOKRASİ ŞÖLENİ

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye: Türkiye'de yaşananlar ciddi ve gerçek bir demokrasi şölenidir. Bu demokrasi Filistin için tam anlamıyla bir kazanımdır. Bu başarı, Türkiye'nin kalkınması yolunda elde edilen başarıların bir sonucudur." dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ederim. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi için birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy: Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki zaferinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutluyorum. Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için iş birliğimizin geliştirilmesini ve ülkelerimizin yararına stratejik ortaklığımızın daha da güçlendirilmesini umuyoruz.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi. Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması ve yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi münasebetiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mesaj gönderdi” ifadelerine yer verildi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko: “Dünya çapında takip edilen, çok zorlu bir mücadele ile elde edilen ikna edici zafer, Türk halkının güveninin en yüksek göstergesidir.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi, dost Türk milletinin güvenini kazanması ve seçimleri kazanmasından dolayı tebriklerimi sunuyorum. İki ülke Irak ve Türkiye'nin ilişkilerinde gelişme, dostluk ve yardımlaşmanın ilerlemesini temenni ederim.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha:  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni döneminde ülkesini daha da ileriye ve refaha götürmede başarılar dilerim.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Sırp Üyesi Zejka Cvijanovic: Sayın Erdoğan'ın seçim başarısı yürüttüğü politikaya bağlıdır. Saygıdeğer Cumhurbaşkanım, seçimin ikinci turunda gösterdiğiniz başarı için gönülden tebrik ederim.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...