Tgrt Haber

Son iki seçimi nokta atışı bilen BETİMAR araştırma şirketinden ikinci tur tahmini: Erdoğan rahat kazanır

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 May 2023 09:50 - Güncelleme : 23 May 2023 10:37
Recep Tayyip Erdoğan,Kemal Kılıçdaroğlu,seçim,anket

Son iki seçimleri neredeyse birebir tahmin eden kamuoyu araştırmacısı Duman, TGRT Haber’de ikinci tur seçim tahminini açıkladı.

2018 seçimlerini ve 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerini birebir tahmin eden BETİMAR Araştırma şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Duman, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında ikinci tur seçim tahminlerini paylaştı. 

SEÇMEN DEĞİL ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİ YANILTTI 

Çalışmaları telefon anket yöntemi ile 5750 örneklem ile yaptıklarını belirten Duman, “Seçmen yanıltmadı, araştırma şirketleri seçmeni yanılttı. Yöntem aynı. Araştırma şirketleri Kılıçdaroğlu’nun oy oranını yüzde 60’dan başlayıp yüzde 52’lere 53’lere, 54’lere kadar getirdiler. 10’a yakın çalışma yaptık ancak hiçbir çalışmada Kılıçdarolu’nu önde görmedik. Yaptığımız çalışmada, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin çekilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu yüzde 51.2, yüzde 48.8 ise Kılıçdaroğlu gözüküyordu. Toplum yanlış yönlendirildi. Araştırma şirketleri İnce’nin ayrılmasıyla birlikte ya operasyon çektiler ya da yanıldılar. Ancak yöntem genel anlamıyla benzerdir. Bu araştırmalarda yüzde 12, yüzde 14 yanılma var. Bu bizim sektörü lekeledi” dedi. 

KENDİ SEÇMENİNİ MANİPÜLE ETTİLER 

Yanıltıcı bilgilerin insanlarda psikolojik anlamda yıkılmalara neden olduğunu kaydeden Duman, “Kendi seçmeninizi bu kadar manipüle edemezsiniz. Seçmen sadakatine bakıyoruz, Erdoğan’ın seçmen sadakati yüzde 98’idi, Kılıçdaroğlu’nunki yüzde 95’idi. Bu firmalardan hiçbir özür gelmedi.” 

ERDOĞAN RAHAT ALIR 

İkinci tura yakın tahminlerini paylaşan Duman, yaklaşık iki tane çalışma yaptıklarını belirterek “Biz Erdoğan’ın kazanması ile ilgili bir soru işareti olduğunu düşünmüyoruz. Perşembe çalışmamıza tekrar yapacağız. Bu süreçten Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakı’na katılması gibi siyasette yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu yüzden çalışmalarımızı yeniden yapacağız. Erdoğan rahat kazanır” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...