Tgrt Haber

50 yıllık Ay toprağı ilk kez açılacak

20 Aralık 2021 16:38
50 yıllık Ay toprağı ilk kez açılacak
nasa,esa,avrupa uzay ajansı,ay,apollo 17,apollo 11,apollo projesi,ay örnekleri,ay toprağı

NASA astronotları Aralık 1972'de Apollo 17 programı kapsamında Ay’a önemli bir yolculuk yaptı. Eugene Cernan komutasındaki ekip, Ay’dan örnekler topladı ve bilim insanları bu örnekleri açmaya hazırlanıyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 60 yıl önce başlattığı Ay programı halen dünyanın en önemli Ay'a insanlı iniş projesi olarak geçerliliğini koruyor. NASA'nın Gemini Projesi'nden sonra başlattığı Apollo Projesi, Apollo uzay araçları ve Saturn V roketi sayesinde 1961 ile 1975 yılları arasına gerçekleştirildi.

Apollo Projesi'nin şüphesiz en çok bilinen uçuşu ise 1969 yılında gerçekleştirilen ve insanlığın ilk kez Ay'a adım attığı Apollo 11. Ancak Apollo 11'den sadece üç yıl sonra gerçekleşen Apollo 17 görevinde de büyük bir başarı elde edildi. Çünkü astronotlar Ay'da bulundukları sürede örnekler toplayarak Dünya'ya ulaştırdı. 

AY TOPRAĞI HALEN VAKUMLU KUTUDA TUTULUYOR

Apollo 17 ekibinin tam 50 yıl önce uydumuz Ay’dan topladığı materyaller halen vakumla kapatılmış bir silindir kutu içinde tutuluyor. Astronotların Ay'ın Taurus-Littrow Vadisi'nden topladığı örneklere 50 yıldır dokunulmuyordu ancak bilim insanları artık harekete geçiyor.

NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) araştırmacıları, örneklerin tutulduğu kabı delmeye ve içindekileri analiz etmeye hazırlanıyor.

50 yıllık Ay toprağı ilk kez açılacak

NASA, Apollo dönemi Ay örneklerinin incelenmesinin Apollo Yeni Nesil Örnek Analizi (ANGSA) programının bir parçasını olduğunu belirtti. Kutuyu açmak için ESA, "Apollo konserve açacağı" ismini verdikleri yeni bir cihaz geliştirdi. Avrupa Uzay Ajansı’nın geliştirdiği mekanizma, vakumla kapatılmış kabı delmek ve içinde gizlenmiş olabilecek tüm kırılgan gazları yakalamak için özel olarak tasarlandı.

KUTUNUN İÇİNDEKİ GAZLAR BİLİNMİYOR

Araştırmacılar henüz silindir kutunu içindeki olası gazların ne kadar korunduğunu bilmiyor. Bununla birlikte, araştırmacılar Ay toprağında hidrojen, helyum ve diğer soy gazlarının olabileceğini düşünüyor. 

50 yıllık Ay toprağı ilk kez açılacak

Bu çalışmayla bilim insanları, Ay'ın jeolojisi hakkında yeni bilgiler edinmeyi hedefliyor. Araştırmacılar, elde edilecek bilgilerin gelecekteki uzay görevlerinde işe yarayabileceğini düşünüyor. ESA ekibi, analiz edilen her gaz bileşeninin Ay ve Güneş sistemindeki uçucu maddelerin kökeni ve evrimi hakkında yeni veriler sağlayacağını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...