Tgrt Haber
09 Şubat 2022 11:40

Dünyada bir ilk: Sikorsky, insansız havalandı

ABD ordusu, otonom helikopterleri savaş alanına taşımaya bir adım daha yaklaştı. ABD Savunma Bakanlığı yani Pentagon'un girişimiyle Black Hawk model bir helikopter, insansız havalandı.

DARPA ve Skorsky, 160 milyon dolar harcanan projeyi yıl sonuna kadar tamamlamak istiyor.
DARPA ve Skorsky, 160 milyon dolar harcanan projeyi yıl sonuna kadar tamamlamak istiyor.

ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) önceki birçok gelişmişi teknolojinin öncüsü olarak gösteriliyor. DARPA, test aşamasındaki Kokpit İçi Otomasyon Sistemi (ALIAS) ile donatılmış bir UH-60A Black Hawk helikopterinin, insansız şekilde test uçuşunu başarıyla tamamladığını açıkladı.

30 dakikalık test uçuşu, hafta sonu Kentucky eyaletinde yer alan Fort Campbell askeri üssünde gerçekleşti. Daha önceki testlerde her ihtimale karşı helikopterde bir pilot bulunduğunu ifade eden Skorsky Innovation Direktörü Igor Cherepinsky, "Helikopterde 210 Switch diye bir anahtar var. Buraya helikopterdeki kişi sayısı giriliyor. Oraya sıfır kişi diye girdik. Helikopter Kentucky'deki Fort Campbell üzerinden 30 dakika boyunca insansız olarak uçtu." şeklinde konuştu.

Cherepinsky, ikinci uçuşun ise daha kısa sürdüğünü anlattı. Helikopterin, kalkış öncesi kontrolleri ve kalkış sürecini kendi başına tamamladığını aktaran Cherepinsky, yoğun hava trafiği ve karmaşık sahalardaki durumlara yanıt vermesi için bir simülasyonla helikoptere New York şehrindeki gökdelenlerin arasında uçuyormuş gibi bir ortam tasvir edildiğini kaydetti. Helikopterin Manhattan'daki gökdelenlerin arasında güvenli bir şekilde uçuş icra ettikten sonra indiğini aktardı.

DARPA ve Skorsky'nin, 160 milyon dolar harcadığı projenin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

SIKORSKY'E ÖZEL BİR YAZILIM YÜKLENDİ

DARPA, ALIAS isimli sistemi "uyarlanabilir, takılabilir, çıkarılabilir bir kit" olarak tanımlıyor. Bu sistemle amaç, mevcut uçaklara ve helikopterlere gelişmiş yazılım ve özellikleri daha düşük maliyetle entegre etmek.

Dünyada bir ilk: Sikorsky, insansız havalandı

Ajans, bu sistemin bir gün pilotların iş yükünü azaltacağını ve nihayetinde uçak güvenliğini artıracağını düşünüyor. DARPA Taktik Teknoloji Ofisi Program Müdürü Stuart Young, "İş yükünün azaltılmasıyla pilotlar mekanikler yerine görev yönetimine odaklanabilir. Özerk yazılım ve benzersiz donanım kombinasyonu ile uçmayı hem daha akıllı hem de daha güvenli hale getirecek." dedi.

Black Hawk’ta kullanılan ALIAS isimli sistem, geçtiğimiz yıl bir güvenlik pilotunun eşliğinde test uçuşunda kullanılmıştı.Üretici şirket Lockheed Martin’in test uçuşuna dair paylaştığı video, bir S-70 OPV Black Hawk'ın yerden otonom olarak havalandığını, simülasyondaki engellerden kaçındığını ve yere indiğini gösteriyor.

Stuart, tam otonom bir helikopter sisteminin ABD ordusuna operasyonel esneklik sağlayacağını söylüyor. Çünkü insanlar için çok zor olan şartlarda ve konumlarda çalışabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, DARPA'nın otonom araçlara ilgisi yeni değil. 2004, 2005 ve 2007'de ajans, uzun mesafelerde otonom olarak seyredebilen araçlar tasarlayabilen yarışmacılara milyonlarca para ödülü veren “Grand Challenges” serisini düzenledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...