Tgrt Haber
05 Ocak 2022 11:26

Antalya depremi öncesinde binlerce telefon uyarı verdi: Android Deprem Uyarı Sistemi nedir?

Depremler günümüzde önlem alınamayacak doğal afet olmaktan çıkıyor. Çeşitli sismografik uyarı sistemleri, deprem öncesinde insanları uyararak kendilerini korumasını sağlıyor. Bu tür bir teknoloji de Google’a ait. İşte Google’ın 'Deprem Uyarı Sistemi'nin ayrıntıları…

Antalya depremi öncesinde binlerce telefon uyarı verdi: Android Deprem Uyarı Sistemi nedir?
teknoloji,deprem,deprem uyarıları,deprem uyarı sistemi,android,google,android deprem uyarı

Teknoloji devi Google, Android işletim sisteminde ‘Deprem Uyarıları’ işlevini aktif hale getireli aylar oluyor. Ancak sistem halen yeterince bilinmiyor. Aslında pek çoğumuzun telefonunda bu sistem "açık" durumda.

Google’ın geliştirdiği Deprem Uyarıları, ilk olarak deprem riski yüksek ülkelerde kullanıma sunuldu. ABD merkezli teknoloji devi, ‘Deprem Uyarı Sistemi’ni Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Filipinler ve Türkiye’de Haziran ayında erişime açtı. 

ANTALYA DEPREMİNDE İŞE YARADI

Android’in Deprem Uyarı Sistemi, 31 Ağustos 2021 günü Kütahya’yı etkileyen 5.0 büyüklüğündeki deprem öncesinde bazı kullanıcıları uyarmıştı. Sosyal medyada Android kullanıcıların paylaştığı görüntüler bu yöndeydi. Ancak kimi kullanıcılar ise sistemin depremden sonra uyarı gönderdiğini ileri sürdü. Bugün sabah saatlerinde Antalya'yı etkilen 5.3 büyüklüğündeki deprem öncesinde de sistem uyarı gönderdi. 

Antalya depremi öncesinde binlerce telefon uyarı verdi: Android Deprem Uyarı Sistemi nedir?

Peki, sistem nasıl çalışıyor? Google, akıllı telefonlarda bulunan ivmeölçerler sayesinde cihazlara sismografik özellikler eklemeyi başardı. Böylece Android telefonlar birer deprem ölçere dönüştü.

Android'in Deprem Uyarı Sistemi, öncelikli olarak yıkım etkisi daha düşük P dalgalarını tespit ediyor. Daha sonra ise cihazın konumuna göre uyarı gönderiyor. Yani yıkım etkisi yüksek dalgalardan önce kullanıcıyı uyarmış oluyor. 

DEPREM UYARILARI NASIL AÇILIR?

Android işletim sistemine sahip cihazlarda Deprem Uyarı Sistemi’nin açmak için Ayarlar menüsündeki arama çubuğuna “Konum” yazmalısınız. Daha sonra burada karşınıza "Deprem Uyarıları" yazan bir sekme çıkacak. Uyarı sistemini açıp kapatmak konusunda özgürsünüz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...