Tgrt Haber
16 Haziran 2022 14:05 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 14:09

Apple’a Toplu Dava Açıldı: 25 Milyon Kullanıcıya Tazminat Ödenebilir

Apple’ın birkaç yıl önce ortaya çıkan iPhone yavaşlatması yeniden gündemde. Teknoloji devi, aynı sorundan bu kez de başka bir toplu davayla karşı karşıya kaldı.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Daily Mail
Apple’a Toplu Dava Açıldı: 25 Milyon Kullanıcıya Tazminat Ödenebilir
apple,iphone,teknoloji

 

Akıllı telefon pazarının lider isimlerinden Apple, sahip olduğu iPhone’ları tüm dünyaya satıyor. Kullanıcıların çoğunun ilgisini çeken iPhone’lar, fiyatı açısından rakiplerinden çok pahalı. Bir kullanıcı, iPhone sahibi olmak için binlerce dolar ya da binlerce lira para harcıyor.

Ancak Apple’ın iPhone yavaşlatma politikası tüm kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyor. Öyle ki ABD’li şirket bu olaydan yıllar öncesinde mahkemelik olmuştu. Firmanın, yeni iPhone’ların çıkmasıyla eski modelleri yavaşlattığı tespit edildi. Şimdi ise aynı senaryo İngiltere’de gerçekleşti.

APPLE’A TOPLU DAVA

ABD merkezli Teknoloji devi bir kez daha 'iPhone yavaşlatma' suçlaması ile karşı karşıya. Yeni modellerin satışlarını artırmak için eski modelleri kasıtlı olarak yavaşlattığı belirtilen Apple'a İngiltere'de toplu dava açıldı

Apple’a Toplu Dava Açıldı: 25 Milyon Kullanıcıya Tazminat Ödenebilir

Tüketici avukatı Justin Gutmann'ın İngiltere'de yaşayan milyonlarca iPhone kullanıcısı adına açtığı davada şirketin yaklaşık 800 milyon sterlin ödemesi talep ediliyor

25 MİLYON IPHONE KULLANICISI VAR

İngiliz Daily Mail gazetesine göre, ülkede 25 milyon iPhone kullanıcısı bulunuyor. Aynı makalade davanın kazanılması halinde söz konusu durumdan muzdarip kişilerin yüzlerce sterlin tazminat kazanabileceği bilgisine de yer verildi.

PEKİ HANGİ MODELLER LİSTEDE?

İngiltere'de açılan davada Apple'ın bu kararından etkilenen modellerin listesi de yer verildi. iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus,SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X serisi Apple'ın kasıtlı yavaşlatma politikasından nasibini aldı.

Apple’a Toplu Dava Açıldı: 25 Milyon Kullanıcıya Tazminat Ödenebilir

Bu bağlamda bir de internet sitesi kuruldu. Sitede bu modellere sahip olan kişilerin Apple'a karşı önerilen toplu davaya otomatik olarak dahil olabilecekleri bilgisine yer verildi. 'The Phone Claim' isimli sitede dava ile ilgili tüketicilere bilgi veriliyor

Site kullanıcılarını şu satırlarla karşılıyor: 'Bir iPhone'unuz var mı? Eğer öyleyse, tazminat hakkınız olabilir.'

APPLE AÇIKLAMA YAPTI

Apple'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada ise müşterilerinin yeni modelleri satın alması için kullanıcı deneyimini bozmanın söz konusu olmadığının altı çizildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı

'Amacımız her zaman müşterilerimizin sevdiği ürünler yaratmak olmuştur ve iPhone'ların mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlamak bunun önemli bir parçasıdır.'

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
CAN ÖZALP11 Ekim 2022 05:28

Sanırım konunun aslı son teknoloji ile donatıldığını düşündüğümüz Apple’ın son modellerinde kullanılan sanal asistan SİRİ ile ilişkili bir durum. Siri’nin ilk gündeme gelişi ve kullanım amaçları ve bu amaçların dışında oluşumların çalışması sonucu, kısacası hızlı büyüyen teknoloji pazarında modelleme ve model gelişimlerinin tercihi ile yapay zekanın hızının yönlendirilmesi konuları bulunmaktadır. Basitçe örnekleyerek açıklayalım. Her cihaz için ayrı bir server çalışması varsa, her cihazın kapasite özelliğinde bir gelişim sergilemesi gerekmektedir. Serverlerde yer alan kapasite istenen düzeyde değil veya veri bandı bir üst seviyedeki server ile kurabileceği iletişimi yakalayamamışsa bu önceki serverlerde ve birbirleri ile ilişkili yazılım yani veri tabanında bir etki süreci olacaktır. Bu bahsi geçen yavaşlatma denililen konuyu ortaya çıkartmış olabilir ki bu konunun kullanıcılar ile alakalı bir politika olduğu kesindir. Elektronik cihazların kişi ve benzer yazılımlara uyumlulukları üretim alanında ve uluslararası ticaret politikalarında nasıl yer bulacağı belirlenir ve herkes bilir. Sadece kendisine uygun gördüğü cihazların kendi alanlarında doğru olup olmadığıdır. Kısacası yavaşlatma diye birşey söz konusu olamaz. Serverlardaki veri akışını sağlayan ağlar tamamlanmamış denebilir. Ve yeni nesil serverlara yüklenince alt serverlar istenen veri akışını elde etmek için zorlanmıştır ki bu olayın farklı bakış açısı ile farklı gerçekliklerde açıklamıştı var. Sebep sonuç ilişkisinden biraz farklı konular vardır.

Sonraki Haber Yükleniyor...