Tgrt Haber
23 Nisan 2022 14:45 - Güncelleme : 23 Nisan 2022 19:38

ASELSAN başarıya doymuyor! Milli imkanlarla geliştirildi, tüm hedefleri tek tek vurdu

Türk savunma sanayii hamlesinde bir başarı haberi daha geldi. ASELSAN, lazer silah sistemi projesinde İhtar Anti-Drone Sistemi ile konumları belirlenen mini ve mikro İHA'ları 750 metre mesafeye kadar vurmayı başardı.

(Foto: ASELSAN)
(Foto: ASELSAN)

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda çalışmalarını yürüten Türk savunma sanayii şirketleri, güvenlik güçlerinin karşısındaki tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik silah sistemleri geliştirmeye devam ediyor. ASELSAN da geliştirmekte olduğu lazer silah sisteminin güçlendirilmiş versiyonunu önümüzdeki aylarda tamamlamayı hedefliyor.

Türk savunma sanayisinin kilit isimlerinden ASELSAN, 2017'de Faz-1 çalışmaları kapsamında Amazon 4x4 çok amaçlı zırhlı araç üzerinde fiber lazer kaynağına sahip ön prototip niteliğinde mobil sistem geliştirmişti. Ardından 2020'de daha yüksek güçte fiber lazer kaynağı ve yeni hassas stabilize yönlendirici entegrasyonu yapılarak prototip sistem oluşturuldu.

İHTAR ANTİ-DRONE SİSTEMİ İLE VURDU

Faz-1 lazer silah sistemi, İhtar Anti-Drone Sistemi’ne de uyumlu hale getirildi. Saha testlerine başlayan ASELSAN, Faz-1 silah sistemi ile İhtar'dan gelen radar izine angajman sağlandığını ve 750 metre mesafeye kadar mini ve mikro İHA'ları etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

ASELSAN başarıya doymuyor! Milli imkanlarla geliştirildi, tüm hedefleri tek tek vurdu

Şirketin hedeflerine göre, Faz-2 çalışmalarının bu yılın ikinci yarısı bitmeden tamamlanması planlanıyor. 6x6 BMC kamyon üzerinde güç seviyesi artırılan fiber lazer kaynağına, radar ve radyo frekansı karıştırıcı gibi İhtar sistemi unsurlarına sahip lazer silah sistemi geliştirme çalışmaları devam ediyor.

SÜRÜ İHA'LARI AVLAMAYA HAZIRLANIYOR

ASELSAN'ın geliştirdiği lazer silah sistemi, hedeflerin üzerinde ısı oluşturarak İHA'ların dış yüzeyinde, elektronik bölümlerinde ve bataryasında erime ve yanmaya yol açıyor. Hedefin üzerinde patlayıcı madde varsa bu süreç daha hızlı ve etkili oluyor.

Savunma sanayii şirketi, mevcut platformun güç seviyesini artırmayı, dağıtık mimariye sahip hava savunma sistemlerine entegre edilecek modüler lazer silah kulelerinin geliştirmeyi planlıyor. Lazer silah sistemlerinin dağıtık mimariye sahip hava savunma konseptine etkili bir efektör olarak eklenmesi, yeni nesil ateş idare cihazı (AİC) ile entegre lazer silah kuleleri geliştirilmesi hedefleniyor. Modüler yapıda geliştirilecek sistemin, envanterdeki İhtar ve benzeri sistemlerle çalışmaları sürdürülen 'sabit tesis üs bölgesi yakın savunma sistemine' (STÜBYSS) efektör olarak eklenmesi planlanıyor.

Ayrıca lazer silah kulelerinin yeni nesil AİC ile birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmesi, sürü İHA saldırılarında her bir kulenin ayrı bir hedefi imha etmesine imkan veriyor. Yeni nesil AİC ile lazer kulelerinin ortak bir hedefe yönlendirilmesiyle etkinliğin artırılarak hedef setinin genişletilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...