Tgrt Haber

Bakan Varank'tan RAMJET müjdesi: Süpersonik hıza ulaşacak roket için tarih verdi

02 Şubat 2022 14:59 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 15:33
Bakan Varank'tan RAMJET müjdesi: Süpersonik hıza ulaşacak roket için tarih verdi

Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara gelindiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız” dedi.

Türkiye’yi teknoloji ve sanayi alanında küresel bir aktör haline getirmek için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında özgün ve yenilikçi üretimlerle birlikte küresel piyasada Türkiye’nin payını artırmanın en önemli hedefler arasında olduğunu vurguladı.

Bakan Varank, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan bir dergiye verdiği röportajda, Türkiye’nin teknoloji yarışındaki yerine ve hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla küresel piyasalarda rekabet gücünü artırdığına dikkati çeken Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi'ni adeta bir milli mücadele olarak görüyoruz ve ülkemizi teknoloji ve sanayi alanında küresel bir aktör haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çerçevede kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmek, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmak, özgün ve yenilikçi üretimle küresel değer zincirlerindeki payımızı artırmak en önemli hedeflerimiz." bilgisini verdi.

Varank, büyük ve güçlü Türkiye'nin yolunun ekonomik ve teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine işaret etti. Hayata geçirdikleri Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile ithal edilen 919 kritik ürünün Türkiye'de üretileceğini belirten Varank, bu programla hedefin 50 milyar dolarlık ithalatın önüne geçmek olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ KÜRESEL ÇAPTA SES GETİRDİ"

Türkiye'nin Otomobili'nin ABD'de katıldığı Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) küresel çapta ses getirdiğini belirten Varank, TOGG'un seri üretimi noktasında süren çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Varank, ilk seri üretim aracın 2022 yılının son çeyreğinde üretim bandından inmesinin planlandığını anımsatarak, "Homologasyon olarak adlandırılan teknik yeterlilik süreçlerinin de tamamlanmasından sonra doğuştan elektrikli C segmentindeki SUV araç 2023'ün ilk çeyreğinde ticari olarak satışa çıkar." ifadesini kullandı. TOGG'a yapılan eleştirilerin çoğunun yanlış ya da eksik bilgiden kaynaklandığını gördüklerini belirten Varank, "Marka projelerini hayata geçirdikçe, TOGG'un 'akıllı cihaz' olarak isimlendirdiği elektrikli, ağa bağlı yeni nesil araçlar yollarda görülmeye başlandıkça bu eleştirilerin de yerini takdir ve beğeniye bırakacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Varank'tan RAMJET müjdesi: Süpersonik hıza ulaşacak roket için tarih verdi

"2022'DE RAMJET MOTORU PROTOTİPİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ"

Türkiye'nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdağan'ın başarılı Ar-Ge süreçleri sonrasında uçaktan atış testleri gerçekleştiğini hatırlatan Varank, "Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son aşamalara ulaştık. İnşallah 2022'de süpersonik hızlarda çalışan bir Ramjet Motoru prototipini ortaya çıkaracağız." ifadelerini kullandı. Varank, Türkiye'nin genç nüfusunun 13 milyona yaklaştığına dikkati çekerek, bu potansiyelin etkin şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

RAMJET NEDİR?

Ramjet, ileri itişli sıkıştırılmış hava alışlı döner kompresörü bulunmayan bir jet motor çeşididir. Düşük hızlarda itki oluşturmadığı için yerde duran bir uçağı harekete geçiremez. Yüksek hızlı uçuşlar için uygundur. Kompresör ya da türbin gibi hareketli parçaları olmayan bir motor türüdür. 

RAMJET NE İÇİN KULLANILIR?

Ramjetler, füzeler gibi yüksek hızlı kullanım için küçük ve basit bir mekanizma gerektiren uygulamalarda kullanılır. Silah tasarımcıları, daha fazla menzil sağlamak için topçu mermilerinde ramjet teknolojisini kullanıyorlar. Ayrıca RAMJET, helikopter rotorlarının uçlarında uç jetleri olarak da kullanılıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...