Tgrt Haber
17 Ocak 2023 10:38 - Güncelleme : 17 Ocak 2023 10:59

Baykar’ın engellenen projesi Malazgirt’in hikâyesi: Geçmişte de böyle 'dokunmuşlar!'

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın 'Dokunacağız' dediği Baykar'ın ürettiği SİHA ve İHA tartışması sürerken, bu teknolojinin ilk nüvesi olan Malazgirt Kanatlı Mini İHA'nın hikayesi geçmişte yerli ve milli teknolojinin nasıl engellendiğini gözler önüne serdi. Malazgirt, piyasaya çıkmasının ardından çeşitli bahaneler üretilerek bürokratik engellemelerle karşılaştı. 4 yıllık proje, iptal edildi. İşte hikayesi...

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
Türkiye'nin otonom destekli ilk Döner Kanat Mini İHA'sı
mini iha,teknoloji,baykar,malazgirt iha
Türkiye'nin otonom destekli ilk Döner Kanat Mini İHA'sı

Geliştirdiği İHA ve SİHA'larla dünyaya adını duyuran BaykarTeknoloji, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın "Devlet imkanlarını seferber ettiler. Dokunacağız" çıkışı ile gündemde. Birçok ülkeye ihraç edilen ve Ukrayna, Libya, Karabağ'da savaşın dengesini değiştiren Bayraktar SİHA'lar tüm dünyada ilgiyle izlenirken, Babacan'ın çıkışı hem iktidar hem de muhalefetten tepkilerle karşılan. Baykar'ın geliştiridği teknolojilerde devlet desteği almadığı rakamlarla ortaya konurken, firmanın ilk girişimi olan Döner Kanat Mini İHA sistemi Malazgirt’in hikayesi dikkat çekti. 

2006 yılında geliştirilmeye başlayan ve TSK envanterine alındıktan sonra önü kesilen MalazgirtİHA, piyasaya çıktığında büyük yankı uyandırmıştı. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı Mini İHA’nın önükesildi ve proje rafa kaldırıldı. İşte Selçuk Bayraktar’ın üzerine yıllarını verdiği Malazgirt’in gelişimi ve özellikleri…

İLK DÖNER KANATLI MİNİ İHA SİSTEMİ: MALAZGİRT

1984’te Özdemir Bayraktar tarafından kurulan Baykar Makina, motor, pompa ve dişli kutusu gibi birçok donanım üretip bunları savunma sanayii şirketlerine satıyordu. Baykar’ın insansız hava aracı alanında ilk çalışmaları ise 2000’li yıllarda başladı. Bu süreçte şirketin adı da Baykar Teknoloji olarak değişti.

4 yıllık sürecin ardından geliştirilen otonomuçuşyazılımı, elden atılan İHA sistemleri üzerinde denenmeye başladı.  Bu kapsamda bir sonraki yıl devletin mini İHA projesine katılım sağlayarak Bayraktar MiniİHA geliştirildi.

Baykar, kendi öz kaynaklarıyla o dönem için bir ilk olan MalazgirtDönerKanatMiniİHAsistemini geliştirdi.

Gerek mühendislerin gerekse Selçuk Bayraktar’ın o dönem üstüne kükrediği, teröre karşı kullanılan Bayraktar Mini İHA sistemi için yoğun mesai harcadı. Öyle ki Selçuk Bayraktar proje için 3-4 yılını sahada geçirdiğini söylüyor.

Baykar’ın engellenen projesi Malazgirt’in hikâyesi: Geçmişte de böyle 'dokunmuşlar!'

Yaşanan gelişmelerin ardından 2008 yılında Malazgirt Döner Kanat Mini İHA üretim süreci resmen başladı. 2009 yılında ise üretilen 15 adet İHA, TSK’ya teslim edildi. TSK ise Güneydoğu bölgesinde teröre karşı kullanmaya başladı. İşte bu noktadan sonra projenin önünün kesildiği süreç başladı.  

İŞTE MALAZGİRT’İN RAFA KALDIRILMASINDAKİ NEDENLER

  • 2006 yılında Malazgirt’in geliştirme süreci başladı. Şırnak bölgesinde test edildi ve Genelkurmaya sunuldu.
  • 2007 yılında SSM yetkilileri projeyi ve cihazları teftiş etti. Aynı anda 2 Malazgirt uçtu. Ek olarak İstanbul’dan Ankara’da bulunan İHA’nın komuta, kontrol ve izleme işlemi gerçekleştirildi.
  • 2008 yılında Baykar’dan TSK envanterindeki bazı helikopterlerin benzer şekilde insansız hale getirilmesi istendi. Ancak mali yükler bahane edilerek ek proje iptal edildi.
  • 2008 Aralık ayında 4 Malazgirt İHA siparişi verildi.
  • 2009’da 4 İHA da eksiksiz ve hatasız olarak, test edilerek teslim edildi.
  • 2009 Kasım ayında yazılım sıkıntıları olduğu gerekçesiyle Güneydoğu’daki bu İHA’ların uçuşları durduruldu.
  • Halihazırda olay yerinde olan Baykar ekibi Malazgirt’in faal ve uçuşa hazır olduğunu, yazılım hatası olmadığını, kırım olsa dahi nedenine bakılmaksızın yenisinin verileceği yazılı olarak taahhüt etti. Lakin uçuş izni alamadı.
  • 2010 yılında ASELSAN, birkaç milyon dolara Amerikan Guided Systems Technologies firmasından benzer ürünü aldı. Kara Kuvvetleri de ASELSAN’dan Malazgirt’in kopyalanmasını istedi.
  • Aynı yıl içerisinde ABD’li İHA üreticisi AeroVironment’ın insansız helikopterlerine yatırım yapıldı. Fakat milyonlarca dolarlık ödemenin ardından Amerika’dan alınan teknoloji başarısız oldu.
  • Avusturya Schiebel firmasından Camcopter İHA helikopter sistemleri alındı.

Bu tip alanında öncü olan ve özellikle uçaklara nazaran daha karmaşık mekanik yapısı ve de hareketli aksam parçalarının fazla olması nedeniyle helikopter sistemlerinin geliştirilmesi çok daha zordur. Henüz birkaç yaşında olan bir projede de mekanik ve yazılım sıkıntılarının olması normaldir.

Baykar’ın engellenen projesi Malazgirt’in hikâyesi: Geçmişte de böyle 'dokunmuşlar!'

Fakat buna rağmen Baykar, kendilerinden kaynaklı bir sorun yaşanmasa bile Malazgirt İHA sisteminin yazılım ve donanımsal onarımını yapacağını, hatta gerekirse yenisiyle ücretsiz bir şekilde değişeceğini söylemesine rağmen proje rafa kaldırıldı. Tüm bu olumsuz sürece ilişkin Selçuk Bayraktar ise, "Malazgirt projesini türlü bahanelerle, iftira atarak, karalayarak o dönemin bürokratları durdurdu. Güneydoğu’da arazide çok yoğun çalıştığımız zamanlar, arazide 3-4 senem geçmiştir.’’ ifadelerini kullandı.

MALAZGİRT’İN ÖZELLİKLERİ

  • Otomatik İniş
  • Otomatik Askıda Kalarak Uçuş Özelliği
  • Otomatik Hedef Noktası Takibi
  • Otomatik Baş Tutmalı/Tutmasız Askıda Kalarak Uçuş
  • Otomatik Hedef Noktası Takibi (INS/GPS Entegrasyonu, Çift Kalman Filtresi)
  • Otopilot Destekli Manuel Uçuş
  • Rotor Çapı: 1.8 m
  • Boy: 1.2 m
  • Menzil: 20 km
  • Operasyonel İrtifa: 3,600 ft
  • İrtifa Tarafı: 12,000 ft
  • Uçuş Süresi: 90 dakika
  • Kalkış Ağırlığı: 12 kg

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR... 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...