Tgrt Haber
03 Mart 2022 09:07 - Güncelleme : 03 Mart 2022 11:12

Bayraktar AKINCI B nedir, özellikleri neler? AKINCI B Taarruzi İnsansız Hava Aracı ilk uçuşunu yaptı

AKINCI B ilk uçuşunu başarı ile tamamladı ve Taarruzi İnsansız Hava Aracı olarak bilinen AKINCI B modelinin özellikleri araştırılmaya başladı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Bayraktar TB2'lerin ön plana çıkması ile dikkatleri üzerine çeken Baykar firması tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen AKINCI B'nin özellikleri, teknik detayları haberimizde...

Bayraktar AKINCI B özellikleri...

AKINCI B Taarruzi İnsansız Hava Aracı ilk uçuşunu gerçekleştirdi, adeta göklerde süzüldü! Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen AKINCI projesi kapsamında Baykar tarafından yerli ve milli olanaklarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’nın B modeli gündemde yerini aldı. 2 X 750 HP olmak üzere toplamda 1500 HP güce sahip olan Bayraktar AKINCI B, "kendi sınıfının en güçlü ve muharebe kabiliyeti en yüksek muharip uçağı" olarak tanıtıldı. Çorlu’da bulunan Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI B TİHA tam 1 saat 16 dakika boyunca havada kaldı. Birçok kişinin ilgi ile takip ettiği AKINCI projesinde son gelişmeler ve Bayraktar AKINCI B özellikleri haberimizde...

Bayraktar AKINCI B nedir, özellikleri neler? AKINCI B Taarruzi İnsansız Hava Aracı ilk uçuşunu yaptı

BAYKAR AKINCI NEDİR?

Bayraktar Akıncı, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) üreticisi Baykar Savunma tarafından geliştirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiş olan, yüksek irtifa uzun dayanıklılığa sahip silahlı insansız hava aracıdır. Birçok modeli bulunmakla birlikte, yeni modellerin test aşamaları tamamlandıkça tanıtımları yapılmakta ve piyasaya sunulmaktadır. 

İLK UÇUŞUNU TAMAMLADI: BAYRAKTAR AKINCI B ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Bayraktar AKINCI TİHA’nın 2 adet 750 HP olmak üzere toplam 1500 HP’ye sahip olan B modeli, ilk uçuş testini başarıyla tamamlamasının ardından Baykar, BAYRAKTAR AKINCI B modeline dair açıklamalarda bulundu. 

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen AKINCI projesi kapsamında Baykar tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) B modeli, sınıfının en güçlü ve muharebe kabiliyeti en yüksek muharip uçağı olarak kayda geçerken; uçağın hizmet vermeye başlayacağı da paylaşılan bilgiler arasında yer aldı. 

Çorlu’daki Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde başlatılan test faaliyetinde Bayraktar AKINCI B TİHA, 1 saat 16 dakika havada kalarak ilk uçuşunda aerodinamik parametre tanımlama testlerini de başarıyla tamamladı. 

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bayraktar AKINCI TİHA için 2 ülke ile ihracat sözleşmesini tamamladık. Bugün ilk uçuşunu başarıyla tamamlayan 2x750=1500 HP'lik güce sahip AKINCI B'den sonra, 2x950=1900 HP'lik güce sahip AKINCI C de yakında göklerde olacak. Hayırlı olsun" ifadelerini kullanarak, BAYRAKTAR AKINNCI B'ye dair açıklamada bulundu. 

AKINCI B’nin ilk uçuş testini yöneten Selçuk Bayraktar ise Twitter hesabında, “AKINCI B toplamda 1500 beygir gücüne sahip daha güçlü bir versiyon. Gökyüzüyle buluşan AKINCI B test manevralarını başarıyla tamamlayarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek, ilk uçuşa dair bilgi verdi.

"BAYRAKTAR AKINCI C" İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI! 

Milli TİHA’nın yeni versiyonu Bayraktar AKINCI C modelinin 2 X 950 HP olmak üzere toplamda 1900 HP motor gücüne sahip olacağı paylaşılırken; C modeli TİHA’nın da ilk uçuşunu yakın zamanda yapması planlanıyor. 

BAYRAKTAR AKINCI TİHA İÇİN ANLAŞMA

Bayraktar AKINCI TİHA için şu ana dek 2 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı ve yapılan sözleşmeler kapsamında, Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedeflenirken; ilk milli İHA ihracatını 2012’de gerçekleştiren Baykar, 2021’de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını tamamlayarak gelirlerinin yüzde 80’den fazlasını ihracattan elde etmiştir.

Milli TİHA Bayraktar AKINCI’ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ederken; Baykar tarafından milli ve özgün tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot uçak AKINCI’da 100’e yakın bilgisayar sistemi görev yapıyor ve 6 ton kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 1.5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor.

Bayraktar AKINCI B nedir, özellikleri neler? AKINCI B Taarruzi İnsansız Hava Aracı ilk uçuşunu yaptı

GELİŞMİŞ YAPAY ZEKA

Bünyesinde EO/IR kamera, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) bağlantı ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı, gelişmiş yapay zekâ özelliklerine de sahip olurken; bulundurduğu yapay zekâ bilgisayarları vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek.

Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemi’ne ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zekâ sistemi, coğrafi bilgileri kullanarak çevresel farkındalık sağlarken; gelişmiş yapay zekâ sistemi sayesinde elde ettiği verileri işleyerek karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan yapay zekâ sistemi, Bayraktar AKINCI’nın daha etkin kullanılmasını da sağlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...