Tgrt Haber
12 May 2022 10:20 - Güncelleme : 12 May 2022 10:23

Cep Telefonu Bağımlıları Dikkat: Erken Yaşta 'Alzheimer' Riski

ABD'li uzmanlar, cep telefonu bağımlılığıyla ilgili önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Bu bağlamda günlük hayatın bir parçası olan telefonların, erken yaşta hastalığa neden olduğu bildirildi. İşte detaylar...

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Washington University
Cep Telefonu Bağımlıları Dikkat: Erken Yaşta 'Alzheimer' Riski

Teknolojinin geliştiği bu dönemde akıllı telefonlara erişim de arttı. Günümüzde neredeyse her bireyde artık bir cep telefonu ya da tablet gibi ürünler bulunuyor.

Hayatın bir parçası olan telefonlar, yararı olduğu gibi bazı zararlara da yol açabiliyor. ABD'nin Washington Üniversitesi'nden yapılan en son araştırma, cep telefonlarından ve kablosuz ağlardan gelen aşırı radyasyonun erken başlangıçlı Alzheimer hastalığına yol açabileceğini ortaya koyuyor.

YÜKSEK RADYASYON, ALHZEIMER'E YOL AÇABİLİR

Uzmanlar, cep telefonlarının fazla radyasyon yayması nedeniyle erken Alzheimer'ın başlangıcı olabileceğini söylüyor. Normal bir bireyde Alzheimer, 70 yaş ve üzerinde yaygın olarak görünüyor. 

Ancak son yapılan araştırmalar, cep telefonu bağımlılığının bu yaş ortalamasını biraz daha erkene alabileceğini gösteriyor. Zira Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, erken Alzheimer'ın 65 yaştan önce çıkabileceğini kaydetti.

Cep Telefonu Bağımlıları Dikkat: Erken Yaşta 'Alzheimer' Riski

Alzheimer hastalığının erken evresinde hafıza kaybı ve muhakeme yeteneği azalır; orta evrede hastanın uzak ve yakın hafızası ciddi şekilde hasar görür ve basit yapıların görsel-uzaysal yeteneği azalır; ileri evrede ise sadece hasta hafıza parçaları ve günlük yaşamları vardır.Çoğu zaman kendilerine bakamazlar bile.

ORTALAMA YAŞ DÜŞTÜ

İstatistiklere göre son 20 yılda; dünya çapında Alzheimer teşhisi konan kişilerin ortalama yaşı da düştü. Ancak bunun gelişen teknolojiyle daha da düşeceği görünüyor.

Cep Telefonu Bağımlıları Dikkat: Erken Yaşta 'Alzheimer' Riski

Washington Üniversitesi'nden Profesör Martin L. Pall, kablosuz iletişim teknolojisinin patlayıcı gelişiminin, insanları olumsuz etkilediğini söyledi.

CEP TELEFONLARI VE WIFI'YE DİKKAT

Kablosuz iletişimin düşük yoğunluklu elektromanyetik alanlarının, beyin hücrelerinde kalsiyum iyonlarının hızla büyümesine yol açabileceği kanıtlandı. 

Daha önce yapılan çeşitli deneyler de bunu açıkça göstermişti. Uzmanlara göre beyindeki aşırı kalsiyum, Alzheimer hastalığının temel nedensel faktörlerinden biri olarak görünüyor.

Tüm bu araştırma ve bulgular, elektronik cihazların direkt olarak beyne etki etttiğini ortaya koyuyor. Günümüzde kullandığımız çoğu teknoloji üründe radyasyon vardır. Bunlar her ne kadar düşük oranda olsalar da, uzun süre kullanmak erken yaşta Alzheimer'a neden olabilir. 

5G'DEN KORKMAYA GEREK YOK

Gelişen teknolojilierinden biri hiç şüphesiz ağ iletişimidir. İnsanlar son birkaç senedir 5G'nin çeşitli hastalıklara yol açtığına dair açıklamalar yapsa da, çalışmalar bunun tersini gösteriyor.

Zira 5G, iletim bant genişliğini sadece biraz daha artırıyor. Ancak çevredeki algı, baz istasyonun sinyal iletim gücünü arttırdığı yönünde olunca bu da bilinçsiz tepkilere neden oluyor. Uzmanlara göre 5G baz istasayonlarını, birçok ev aletlerinden daha düşük radyasyona sahip 





Kaynak: Washington University
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...