Tgrt Haber
20 Mart 2022 13:55 - Güncelleme : 20 Mart 2022 14:26

Çip krizine iki kriz daha eklendi: Otomobilden cep telefonuna teknoloji ürünlerine zam göründü

Çip krizine iki kriz daha eklendi: Otomobilden cep telefonuna teknoloji ürünlerine zam göründü

Rusya ve Ukrayna krizinin etkileri artmaya devam ediyor. Covid-19'un ardından çip üretimine bir engel daha çıktı. Akıllı telefondan otomobile, akıllı saatlerden tabletlere pek çok üründe kullanılan çipler, gerekli olan neon gazı ve paladyum maddelerinin üretim engeli yüzünden sıkıntı yaşıyor.

Her iki ülke teknolojik açıdan önemli envanterlere sahip iken, savaş dolayısıyla küresel tedarik zinicirinde bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına da neden oldu. Yaşanan sorun çip üretiminde kullanılan neon gazı ile paladyumu olumsuz etkiledi ve küresel bir tehdit oluşturdu.

UKRAYNA-RUSYA KRİZİ ÇİP ÜRETİMİNİ ETKİLEYEBİLİR

Bilindiği üzere neon gazının yüzde 90'ı Ukrayna, paladyumun yüzde 40'a yakın bir bölümü ise Rusya'da bulunmakta. Ancak iki ülke arasındaki savaş, küresel ekonomide olumsuz etkiye neden olduğu için çip üretiminde tehdit oluşturuyor.

Neon gazının yaklaşık yüzde 90'ı Ukrayna'da üretiliyor, paladyumun da yüzde 40'a yakın bir bölümü Rusya'da bulunuyor. Bu maddelerin arzında yaşanacak sıkıntının küresel ekonomiyi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Çip krizine iki kriz daha eklendi: Otomobilden cep telefonuna teknoloji ürünlerine zam göründü

Söz konusu her iki bileşen, endüstriyel üretimde önemli role sahip. Özellikle yarı iletken üretiminde görülen neon gazı ve paladyum, teknolojik ürünlerde kullanılan çiplerin üretiminde de en önemli maddelerdir. Bunlardan neon gazı demir çelik fabrikalarında üretilirken, çipin üretiminde silikon tabaka üzerine yansıtılan lazer ıkışları beslemekle görevli. Öte yandan bir diğer önemli paladyum maddesi ise, çip üretiminde son evrelerde devreye girmekte. 

Savaşın etkisiyle değerli madenlerinin üretiminde sıkıntıya giren Ukrayna, diğer yandan uygulanan yaptırımlarla ağır darbe yemiş Rusya neon gazı ve paladyumun üretiminde kriz yaşıyor. Şu anda Ukrayna'da neon üretimi yapan şirketler üretimini durdururken, faaliyetlerin durması neon gazının arz durumunu olumsuz etkileyecek. 

ÜRÜNLERİN FİYATI ARTABİLİR

Sanayii anlamında gelişmiş ülke arasındaki bu kriz, küresel olarak yeni çip krizinin sinyallerini verdi. Ukrayna'nın neon gaz üretimindeki engel ve Rusya'nın paladyum üretiminde yaşadığı zorluklar, piyasada teknoloji ve sanayii alanında pek çok ürünün üretimine engel oluşturacak. Dahası bu engeller, mevcut ürünlerin fiyatının da artmasını sağlayacak.  Yani akıllı telefon, giyilebilir teknoloji, otomobil ve daha pek çok ürünün fiyatı çip krizi nedeniyle artabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...