Tgrt Haber

Eski dosttan düşman olur mu? Elon Musk, OpenAI'a dava açtı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
01 Mart 2024 13:27 - Güncelleme : 01 Mart 2024 13:29
Eski dosttan düşman olur mu? Elon Musk, OpenAI'a dava açtı
elon musk,openai,gpt-4,yapay zeka

Elon Musk, Sam Altman ve OpenAI'ın, yapay zeka araştırma şirketinin kuruluşundan bu yana teknolojiyi kar yerine insanlığın yararına geliştirmeye yönelik bir anlaşmaya ihanet ettiğini söyleyerek dava açtı.

Dünyaca ünlü teknoloji milyarderi Elon Musk, kurucu ortakları arasında yer aldığı yapay zeka şirketi OpenAI'ın yazılım devi Microsoft ile olan ilişkisinden rahatsız.

Perşembe günü açılan davada, OpenAI ile Microsoft arasındaki ilişkinin, yapay zeka şirketinin halka açık, açık kaynaklı yapay genel zekaya (AGI) olan orijinal bağlılığını tehlikeye attığını söyleyen Musk, "OpenAI, dünyanın en büyük teknoloji şirketi Microsoft'un kapalı kaynaklı fiili yan kuruluşu haline getirildi." iddiasında bulundu.

"OPENAI, MİCROSOFT'UN KARINI YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Davada yaptığı açıklamada Musk, OpenAI'ın yeni yönetim kurulu altında AGI'yı yalnızca geliştirmekle kalmadığını ve aslında insanlığın yararından ziyade Microsoft'un karını en üst düzeye çıkarmak için geliştirdiğini öne sürdü.

Ayrıca OpenAI'ya karşı "sözleşmenin ihlali", "güven görevinin ihlali" ve "adil olmayan iş uygulamaları" gibi suçlamalarda da bulundu ve şirketin yeniden açık kaynaklı olmasını istedi.

Eski dosttan düşman olur mu? Elon Musk, OpenAI'a dava açtı - 1. Resim

İHTİYATİ TEDBİR TALEP ETTİ

Musk ayrıca davada ortak sanıklar olarak adlandırılan OpenAI, başkanı Gregory Brockman ve CEO'su Sam Altman'ın yanı sıra Microsoft'un şirketin yapay genel zeka teknolojisinden kar elde etmesinin önlenmesi için de ihtiyati tedbir talep ediyor.

Musk, insanların bilişsel düzeyinde özerk bir şekilde performans sergilemek üzere geliştirilen bir tür yapay zeka olan yapay genel zekanın OpenAI'ın ana hedefi olduğunu ve GPT-4'te bunun kanıtlandığını düşünüyor.

Bilindiği üzere GPT-4 Mart 2023'te piyasaya sürüldü ancak Musk'a göre önceki modellerinin aksine kapalı bir model olmaya devam ediyor. Bu da insanlığın çıkarından ziyade ticari kaygılarla yönlendirilen bir hareket olarak yorumlanıyor.

GPT-4, OPENAI VE MİCROSOFT TARAFINDAN BİLİNİYOR

GPT-4'ün dahili ayrıntılarının yalnızca OpenAI ile bilgi ve inanç açısından Microsoft tarafından bilindiğini kaydeden Musk, "Dolayısıyla GPT-4, 'açık yapay zeka'nın tam tersidir. Ve uygun ticari nedenlerden dolayı kapalı: Microsoft, GPT-4'ü halka satarak bir servet kazanmaya hazırlanıyor. Eğer OpenAI (yapması gerektiği gibi) teknolojiyi halka ücretsiz olarak sunarsa bu mümkün olmayacak." diye konuştu.

Eski dosttan düşman olur mu? Elon Musk, OpenAI'a dava açtı - 2. Resim

Davada davalı olarak adı geçmeyen Microsoft, 2020 yılında OpenAI GPT-3 dil modeli için özel lisans aldı. Microsoft, AGI düzeyine ulaşmadığını ve bu durumun onu engelleyeceğini iddia ettiği GPT-4 için de hak iddia etmeye devam ediyor.

Musk, Microsoft'un Altman ve OpenAI yönetim kurulu üzerindeki kontrolünün, teknolojiyi özel ve karlı tutmak için GPT-4'ü bir AGI olarak ilan etmelerini engelleyeceğini iddia ediyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...