Tgrt Haber
22 Şubat 2022 15:18 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 15:23

Google sizi izliyor mu? Bu yöntemle verilerinizi paylaşmayı engelleyin

Google, Android cihazlarda reklam kimliği sayesinde verilerinizi topluyor. Peki Google reklamları nasıl engellenir? İşte yöntemi...

Google reklam verileri nasıl engellenir?
Google reklam verileri nasıl engellenir?

Teknoloji devleri, özellikle de akıllı telefon, tablet ve sosyal medya şirketleri gibi pek çok firma, kullanıcıların verilerini topluyor ve reklamverenlerle paylaşıyor.

Google, Android cihazlarında bunu yıllardır yapıyor ve kullanıcılardan topladığı reklam verilerini geliştiriciler ile paylaşıyor. Şirket, kısa süre önce Android cihazlar için ''daha özel reklamcılık çözümleri'' sunacağını açıkladı. ''Android Privacy Sandbox'' ismindeki bu özellik, kullanıcının uygulamalar arası reklam verilerini paylaşmasının önüne geçecek. Ancak kullanıcıların bu ayarı tek tuşla kapatması mümkün.

GOOGLE REKLAM KİMLİĞİ NASIL SİLİNİR?

Şu anda her Android cihazında benzersiz tanımlayıcı olarak ''reklam kimliği'' atanmakta. Bu reklam kimliği, Android kullanıcılarının reklam dosyasını toplayıp, geliştiricilerin daha doğru reklamlar sunması için reklamverenlerle paylaşır. Ancak bu süreçte kullanıcı gizliliğinin sızdırılmasına yol açan riskler var. Kötü amaçlı uygulamalar, çeşitli yollarla kullanıcının hassas bilgilerine erişip, gerçek kimliğini yönetebilir.

Google sizi izliyor mu? Bu yöntemle verilerinizi paylaşmayı engelleyin

Google, bu tür risklerin önüne geçmek için geçtiğimiz günlerde ''Android Privacy Sandbox''u duyurmuştu. Teknoloji devi yeni duyurduğu reklam sistemiyle gizlilik dostu mekanizmalar kullanacak. Özellikle söz konusu çözüm, kullanıcı verilerinin üçüncü taraflarla paylaşımını engelleyecek ve uygulamalar arası tanımlayıcının da önüne geçecek. 

Ancak Android kullanıcılarının reklam kimliğini manuel olarak silebilmesi mümkün. Google, daha önceden kullanıcıların reklam kimliğini sıfırlamalarına olanak tanıyan bir ayar eklemişti. Bu ayarla beraber kullanıcılar reklam kimliğini silerek tüm bu olayların önüne geçebilir. 

Android 12 işletim sistemine sahip kullanıcılar; "Ayarlar > Gizlilik > Reklamcılık > Reklam Kimliğini Sil" talimatlarını ugyulayarak Google'ın takip etmesini engelleyebilir. Bu sayede uygulama geliştiricileri ile reklam verilerinizin paylaşımınında önüne geçmiş olursunuz. Benzer bir özelliği daha düşük sisteme sahip kullanıcılarda aynı yöntemle uygulayabilir. Ancak eski sürüme sahip kullanıcıların reklam engelleme özelliğini kapatması mümkün değil.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...