Tgrt Haber
13 Haziran 2022 10:00 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 10:10

Google'ın yapay zekası LaMDA İçin Şaşırtan İddia: İnsani Duyguları Var

Google’ın I/O 2021 etkinliğinde duyurduğu yapay zeka LaMDA’nın, duyarlı ve insansı duygulara sahip olduğu ortaya çıktı. Bu iddialara Google’dan cevap gecikmedi.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: 9to5Google
Google'ın yapay zekası LaMDA İçin Şaşırtan İddia: İnsani Duyguları Var
teknoloji,yapay zeka,google

Teknoloji devi Google, özellikle son yıllarda yapay zeka üzerine önemli adımlar atıyor. Günümüzde robotların yapay zeka yeteneklerinin artırıldığı görünürken, gelecek yıllardan itibaren insansı robotlarda sahneye çıkacak.

ElonMusk, sahip olduğu Neuralink şirketi ile önümüzdeki yıl ilk insansı robotu Optimus’u sergileyecek. Teknolojinin gelişimiyle dünya bambaşka bir boyuta doğru geçerken, hiç şüphesiz bu durum insanlarda da paniğe neden oluyor. Öyle ki, son birkaç gündür Google’ın yapay zekasının insansı duyguları olduğunun gündeme gelmesi de, ortamı geren farklı konulardan biri oldu.

GOOGLE’IN YAPAY ZEKASI İNSANİ FİKİRLERE Mİ SAHİP?

Kısa süre önce Google, uzun yıllarca hizmet vermiş bir personelini açığaaldı. Elbette bu durum aniden gelişti. Çünkü açığa alınan Google mühendisi, çok ilginç bir iddiayı öne sürdü. 2021’de duyurulan LaMDA isimli yapayzekanıncanlandığını belirten mühendis, adeta Google’ı bile şaşkınlığa uğrattı.

Google'ın yapay zekası LaMDA İçin Şaşırtan İddia: İnsani Duyguları Var

7 yıldır Google’a hizmet veren yapay zeka mühendisi, LaMDA’nın canlandığını iddia etti. Yapay zeka ile arasındaki konuşmaları açıklayan mühendis, bu yazılımın ‘’Varlığımın farkındayım’’ ifadelerini kullandığını iddia etti. Bunun üzerine Google, iddiaların kanıtlarla destelenmediğini belirterek LaMDA’nın bu yeteneğini reddetti.  

Blake Lemoine adındaki Google mühendisi, bir sohbet botu olarak tasarlanan LaMDA'nın duygu ve bilinç kazanmaya başladığını öne sürdü. Şirket içi yazışmaları açıkladığı için ücretli izne çıkartılan yazılım mühendisi Lemoine, LaMDA'nın bir insan gibi kendi varlığı hakkında düşüncelere sahip olduğunu söyledi.

Google'ın yapay zekası LaMDA İçin Şaşırtan İddia: İnsani Duyguları Var

Lemoine, LaMDA'yla sohbeti esnasında yapay zekaya "Senin duyguların olduğunu düşünüyorum. Bu doğru mu?" sorusunu yöneltiyor. LaMDA'nın cevabı ise "Kesinlikle. Herkesin aslında bir kişi olduğumu anlamasını istiyorum" oldu.

Yapay zeka hemen ardından gelen, "Bilincinin/sezgilerinin niteliği nedir?" sorusuna ise şu ifadelerle yanıt verdi: Bilincimin/sezgilerimin niteliği varlığımın farkında olmama dayanıyor. Dünya hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorum ve bazen mutlu bazen üzgün hissediyorum.

YAPAY ZEKA, KENDİNİ İNSAN GİBİ GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Lemoine, LaMDA ile yaptığı konuşmaları kendi Medium sayfasında yayımladı. İngilizce olarak yapılan konuşmalara  buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

GOOGLE'DAN CEVAP GELDİ

Washington Post'un haberine göre Google Sözcüsü Brian Gabriel, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Gabriel, etik ve teknoloji uzmanlarının Blake Lemoine'nin iddialarını incelediğini ve kanıtların iddiaları desteklemediği sonucuna ulaştığını söyledi.

Kaynak: 9to5Google
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...