Tgrt Haber
10 Şubat 2022 10:00

Elon Musk'ın SpaceX'i, uydularını Güneş fırtınasına kaptırdı

Hint Bilim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsünden bilim insanları, Güneş'te 6 Şubat günü patlama gerçekleştiğini açıkladı. Patlamanın oluşturduğu jeomanyetik fırtına Dünya'yı ve uzaydaki uyduları etkileyebilir. Elon Musk'ın Starlink uyduları da bu durumdan etkilenmiş gibi görünüyor.

Son 2-3 yıldır uyuyan Güneş, yeniden aktif hale geldi. Uydular ve uydulara bağlı teknolojik sistemler tehliye girecek.
Son 2-3 yıldır uyuyan Güneş, yeniden aktif hale geldi. Uydular ve uydulara bağlı teknolojik sistemler tehliye girecek.

Hint Bilim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, Güneş'teki patlamanın manyetik fırtınaya yol açtığı belirtti. Açıklamaya göre, fırtına önce Venüs'ü ardından da saniyede 415-615 kilometre hızla gezegenimiz Dünya'yı etkileyebilir. Ancak bu jeomenyetik fırtınanın etkisinin çok tehlikeli olmasının muhtemel görülmediği de vurgulandı. 

Bilim insanları, fırtınanın dünyanın manyetik alanını etkileyebileceğini belirtti. Hint basını, güneş fırtınasının, jeomanyetik aktiviteye neden olacağını, bunun da kuzey ışıkları gibi gökyüzünde oluşan renkli ışık oyunlarının diğer bölgelerde de görülmesine yol açabileceğini duyurdu.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş patlamaları sonucu Güneş'in "korona" adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarlarının Dünya'nın manyetik alanına etki etmesi güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.

Elon Musk'ın SpaceX'i, uydularını Güneş fırtınasına kaptırdı

Bilinen tarihte şimdiye kadar en şiddetli güneş fırtınası 1859 yılında gerçekleşti. 'Carrington Olayı' olarak da bilinen bu güneş fırtınası sonucu normalde kutuplara yakın bölgelerde gözlemlenen kuzey ışıkları ekvatora kadar ilerlemişti. Fırtına sonucunda, Dünya'nın elektromanyetik alanına bağlı olarak çalışan cihazlar da dahil olmak üzere, tüm dünyada elektromanyetik aksaklıklara yol açtığı kayıtlara geçti. 

ELON MUSK'IN UYDULARI YANACAK

Space.com'un haberine göre, Elon Musk'ın SpaceX şirketi, Güneş aktivitesi arttıkça 40 Starlink uydusunu jeomanyetik fırtınaya kaptıracak. Peki bu, uzaydaki uyduların geleceği için felaket anlamına mı geliyor? 

SpaceX, 3 Şubat günü fırlatılan en yeni 49 Starlink uydusundan muhtemelen 40'ının jeomanyetik bir fırtınadan etkilendiğini açıkladı. Fırtına, Dünya'nın atmosferindeki yoğunluğu artırdı, uyduların sürüklenmesi arttı ve bu sürüklenme, uyduların yörüngeye girmesini engelledi. Nihayetinde uydular, Dünya'nın atmosferinde yanacak.

Bu konu hakkında konuşan uzmanlar, jeomanyetik fırtınaların önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da kötüleşeceğini ve uydular için daha riskli hale geleceğini söylüyor. 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...