Tgrt Haber

Hac ve Umre İşlemlerinde Yeni Dönem: E-Devlet’te Toplandı

11 May 2022 15:48 - Güncelleme : 11 May 2022 16:11
Hac ve Umre İşlemlerinde Yeni Dönem: E-Devlet’te Toplandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, hac ve umre işlemlerinin artık e-Devlet’te tek bir çatı altında toplandığını açıkladı.

Teknolojinin gelişimiyle işler artık daha kolay hale geliyor. Bu bağlamda günlük hayatta fiziksel olarak yapılan çoğu işler de dijital ortama çalışıyor. E-Devlet sistemi üzerinden halihazırda pek çok işlem yapılırken, kısa süre önce buna hac ve umre işlemleri de eklendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, ‘’Hacİşlemlerie-DevletKapısında’’ tanıtım programı gerçekleşti. Kullanıcılar artık e-Devlet yoluyla; hac ön kayıt, kura sonuç, pasaport, kafile görevlileri gibi pek çok hizmete e-Devlet üzerinden erişebilecek.

HAC VE UMRE TEK ÇATI ALTINDA

Kurumsal işlemlerin çoğunun teknoloji sayesinde dijital ortamda yapıldığı bu dönemde, artık hac ve umre işleri de e-Devlet yoluyla kolaylıkla yapılabilecek. Konuya ilişkin olarak ‘teknolojinin sunduğu imkanları diyanet hizmetlerinde kullanmaya gayret ettiklerini belirten’ Prof. Dr. Ali Erbaş, Dijital Daire Başkanlığının, dijital alandaki etkinliğini en ileri düzeye taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Hac ve Umre İşlemlerinde Yeni Dönem: E-Devlet’te Toplandı

Hac ve umre alanında başvuru takip ile benzeri iş ve işlemlerin, dijital ortamlardan yapılmasının çok sevindirici olduğunu söyleyen Erbaş, "Hac hem mali hem bedeni ibadettir. Dolayısıyla kapsamı çok geniştir. Müminler için en büyük, en heyecanlı ibadetlerden birisidir hac ibadeti. Tarifi imkansız bir heyecandır. Aynı zamanda hacca ve umreye gidenler, gidecek olanlar, başvuruda bulunanlar ve onların aile ve yakınlarını da düşündüğümüzde, milyonlarca vatandaşımızın gündeminde olan bir ibadettir hac ibadeti, umre ibadeti. Dolayısıyla Başkanlığımız hac ve umre hizmetlerine çok büyük bir ehemmiyet vermektedir"  ifadelerini kullandı.

Hac ve umre ibadetleri ile ilgili bilgi edinmeden başvuru yapmaya, işlemlerin takibinden ibadetlerin ifasına kadar her alanda hizmet standartlarını her geçen yıl daha da üst seviyeye çıkardıklarına dikkat çeken Erbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

Hac ve Umre İşlemlerinde Yeni Dönem: E-Devlet’te Toplandı

"Bunun bir örneği olarak, vatandaşlarımızın hacca ve umreye başvuru, kayıt ve takip gibi işlerini, e-Devlet üzerinden yapabilmelerini sağladık. Bunun altyapısını ve programlarını oluşturduk. Vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi için hizmeti nasıl kullanacaklarını anlatan eğitim videoları eklenmiştir. Hac ön kayıt, kura sonuç, organizasyon seçimi, kesin kayıt işlemleri ile eğitim, aşı, pasaport, kutsal topraklara gidiş dönüş, otel bilgileri ve kafile görevlilerine ilişkin bilgilerin bulunduğu ilave hizmetler, hac işlemleri çatısı altında tek bir hizmette toplanmıştır. Vatandaşlarımız e-devlet kapısı üzerinden hac işlemlerine girdiğinde, hangi aşamada bulunuyor ve hangi işlemi gerçekleştirmek istiyor ise o menüden işleme başlayabilecektir."

BAŞVURULAR VİDEODAN ÖĞRENİLEBİLECEK

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, her yıl hac, umre ve Kudüs'e gitmek için binlerce vatandaşın başvuru yaptığını, artık bunların hepsini e-Devlet Kapısı'na aldıklarını söyledi. Erbaş’ın ardından açıklamalarda bulunan Koç; "Hac ibadeti için çıkan bu mukaddes yolculuk, tarih boyunca hep güzel anılarla, hikayelerle bezenmiştir. Bizler de büyüklerimizden hac ve umreden döndükten sonra bu uzun yolculuğa ilişkin birçok anı dinledik. Bugün ise dijitalleşme ile birlikte her şeyin daha hızlı yapıldığı ve daha hızlı yaşandığı bir ortamdayız. Kutsal topraklarımıza da artık uzun olmayan yolculuklar vasıtasıyla ulaştığımız bir dönemdeyiz" ifadelerini kullandı.

HAC İŞLEMLERİNİ YAPMAK ARTIK ÇOK DAHA KOLAY OLACAK

Diyanet İşleri’nin teknolojik olarak attığı adım sayesinde hac işlemleri artık daha kolay olacak. Tek bir çatı altında toplanan bu işlemler, video yardımı sayesinde kolayca öğrenilebilecek. Hac ibadetini daha rahat hale getirebilmek için işlemleri dijital ortama taşıdıklarını belirten Koç şu ifadeleri kullandı:

Hac ve Umre İşlemlerinde Yeni Dönem: E-Devlet’te Toplandı

"Bugün vatandaşlarımız, 26 Nisan 2022 tarihinden itibaren umre ve Kudüs turlarına başvuruyu e-Devlet Kapısı'ndan ve 9 Mayıs 2022 tarihi itibariyle de hac işlemlerinin hepsini kolay bir şekilde, 59,2 milyon kullanıcımızın kolay bir şekilde e-Devlet Kapısı'ndan yapmasını sağlamış olduk. Vatandaşlarımız, dijital okuryazarlıkları ne kadar olursa olsun, kolay bir şekilde, videoyu izleyerek başvurularını kendi yapabilir hale gelecek. Başta umre ve hac ibadetleri olmak üzere, Kudüs'e gidecek vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştıracak."

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...