Tgrt Haber
09 Şubat 2022 16:28

Hubble Uzay Teleskobu, iki galaksinin etkileşimini yakaladı

Otuz yılı aşkın bir süredir uzayda gözlemevi görevi üstlenen Hubble Uzay Teleskobundan yeni görüntüler geldi. Teleskop, kozmik malzemeyi daha küçük bir galaksiden (IC 1559) uzaklaştıran büyük bir galaksinin (NGC 169) görüntüsünü kaydetti.

1990'da alçak Dünya yörüngesine fırlatılan uzay teleskobu halen çalışıyor.
1990'da alçak Dünya yörüngesine fırlatılan uzay teleskobu halen çalışıyor.

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı)ve ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) kullandığı Hubble Uzay Teleskobu, 1990 yılında fırlatılışından bu yana bilim insanlarının evrendeki gözü haline geldi. Şimdiye kadar yüzlerce kozmik görüntü yakalayan teleskop, bilim dünyasında büyük keşiflere yol açtı. 

Mashable internet sitesine göre, ESA yeni bir açıklama yaparak Hubble'ın yine önemli bir görüntü kaydettiğini duyurdu. Uzay Teleskobu, kozmik malzemeyi daha küçük bir galaksiden (IC 1559) uzaklaştıran büyük bir galaksinin (NGC 169) görüntüsünü yakaladı.

HUBBLE, GÖKBİLİMCİLERE YÖN VERİYOR

Bilim insanları, bu tür etkileşimlerin yaygın olduğunu ancak böylesine dinamik şekilde etkileşime giren iki galaksinin görüntüsünün yakalanmasının nadir olduğunu söyledi. Avrupa Uzay Ajansı gökbilimcileri, söz konusu açıklama metninde, "Aslında süreç, yakalanan görüntüde eylem halinde görülebilir, iki galaksiyi gözle görülür şekilde birbirine bağlayan hassas madde akışları oluştu." dedi. 

Hubble Uzay Teleskobu, iki galaksinin etkileşimini yakaladı

ESA araştırmacıları, bu etkileşimi teleskop sayesinde iki yüz milyon ışık yılı uzaklıktan görüntüledi. Bu noktada, Hubble Uzay Teleskobunun dünyanın en güçlü uzay teleskobu olduğunu belirtmekte fayda var. NASA'nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) ile ortaklaşa geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan bu yana dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...