Tgrt Haber

iPhone'da 'bulut oyun'a yeşil ışık, App Store dışındaki uygulamalara 'vize'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors, TGRT Haber
26 Ocak 2024 12:22 - Güncelleme : 26 Ocak 2024 17:33
iPhone'da 'bulut oyun'a yeşil ışık, App Store dışındaki uygulamalara 'vize'
ios 17.4,apple,iphone

Geçtiğimiz günlerde iOS 17.3 güncellemesini yayınlayan Apple, bugün iOS 17.4 ve iPadOS 17.4'ün ilk betasını kullanıma sundu. Yalnızca uygulama geliştiricilerine açık olan güncelleme, Avrupa Birliği'nde (AB) iOS, App Store ve Safari gibi birçok Apple ürününde önemli değişiklikler yapılacağını ortaya çıkardı.

iOS 17.4 ile beraber AB'deki uygulama geliştiricileri artık App Store platformuna bağımlı olmayacak. Kendi uygulama mağazalarını açabilecek ve kullanıcılarına buradan uygulama yükleme seçeneği sunabilecekler. Apple ayrıca, bu değişikliğe paralel olarak iOS uygulamaları için ücretlendirme sistemini de revize etti. 

Yeni sistemi kullanan uygulama geliştiricileri, ilk bir milyon yüklemenin ücretsiz olarak sunulmasıyla birlikte, Apple'a kullanıcı başına yıllık 0,50 Euro tutarında standart bir ücret ödemesi gerekecek. Apple, alternatif uygulama mağazaları aracılığıyla dağıtılan uygulamalardan komisyon almayacak.

Ancak "App Store" aracılığıyla sunulan uygulamaların geliştiricileri, yüzde 17'lik indirimli bir komisyon veya küçük işletme programındakiler ya da bir yıldan eski kullanıcı abonelikleri için yüzde 10'luk bir komisyon ödeyecekler.

iPhone'da 'bulut oyun'a yeşil ışık, App Store dışındaki uygulamalara 'vize'

Geliştiriciler yeni sisteme dahil olmamayı seçebilecek ve mevcut sistemi dünyanın başka yerlerinde olan yüzde 15/30 komisyonla kullanabilecek. Ayrıca kullanıcılara, tercih ettikleri mağazayı cihazlarında "varsayılan uygulama mağazası" olarak ayarlayabilecekleri bir seçenek de sunulacak.

Bununla birlikte Apple, App Store dışındaki uygulamaları denetlemeye devam edecek. Bu kapsamda, AB'deki kullanıcılar, alternatif bir uygulama mağazasındaki bir uygulamanın kötü amaçlı yazılım içerdiğinin tespit edilmesi durumunda, bir uyarı penceresiyle karşılaşacak.

Aynı zamanda iPhone'lardaki ekran süresi özelliği ile ebeveynler, çocuklarının cihazlarının alternatif uygulama mağazalarından uygulama yükleyip yükleyemeyeceğine karar verebilecekler.

GELİŞTİRİCİLERİN OMZUNDAKİ KOMİSYON YÜKÜ KALKTI

Apple, uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarında alternatif ödeme seçeneklerini kullanmasına izin vereceğini duyurdu. Uygulamalarını "App Store" aracılığıyla dağıtan ve alternatif bir ödeme seçeneği kullanan geliştiriciler, "App Store" ücretlerinde yüzde üç indirim hakkına sahip olacak.

Alternatif mağazalar aracılığıyla dağıtım yapan ve aynı zamanda alternatif bir ödeme seçeneği sunan geliştiriciler, kullanıcı başına belirlenen 0,50 euroluk ücretin ötesinde Apple'a hiçbir komisyon ödemeyecek.

Alternatif ödemelerle, dijital ürün ve hizmet satın alımları doğrudan bir uygulamada yapılabileceği gibi geliştirici, kullanıcının ödeme yapmasını sağlamak için web sitesine bağlantı vermeyi seçebilecek. Apple, geliştiricilerin bilinen, güvenli bir ödeme sağlayıcısını kullanmasını şart koşuyor.

YENİ EMOJİLER GELİYOR

iOS 17.4 beta, misket limonu, yenilebilir kahverengi bir mantar, bir anka kuşu, kırık bir zincir, başınızı dikey olarak sallama ve başınızı yatay olarak sallama gibi yeni emoji karakterleri ekleyecek.

iPhone'da 'bulut oyun'a yeşil ışık, App Store dışındaki uygulamalara 'vize'

APPLE ARTIK SAFARİ'Yİ DAYATMIYOR

iOS 17.4'e güncelleme yaptıktan sonra Safari'yi açan kullanıcılar, iOS'taki en popüler tarayıcılar listesinden yeni bir varsayılan tarayıcı seçeneği seçmelerine olanak tanıyan bir açılır pencere görecek.

Apple ayrıca Chromium gibi alternatif tarayıcı motorlarına da izin verecek. Bu, Chrome gibi tarayıcıları kendi WebKit motoruyla sınırlamayacağı anlamına geliyor.

APPLE PAY ZORUNLULUĞU KALDIRILIYOR

Üçüncü taraf ödeme uygulamaları ve bankalar, iOS 17.4'ten sonra iPhone'daki NFC çipine erişebilecek ve Apple Pay veya Cüzdan uygulamasını kullanmadan doğrudan iPhone üzerinden temassız ödeme seçeneği sunabilecek. Kullanıcılar, varsayılan ödeme hizmetini de değiştirebilecekler.

Varsayılan bir temassız ödeme sağlayıcısı belirleme seçeneği AB'de sunulacak olup, Ayarlar uygulamasında temassız ödeme erişimi talep eden ve bu erişime izin verilen tüm uygulamalara ilişkin ayrıntılar yer alacak. AB'deki kullanıcılar,‌iPhone‌'daki varsayılan Cüzdan uygulamasını da değiştirebilecek.

BULUT OYUN PLATFORMLARINA YEŞİL IŞIK

Apple daha önce bulut oyun hizmetlerinin yalnızca web üzerinden sunulmasına izin veriyordu. Artık Xbox Cloud Gaming ve Nvidia GeForce NOW gibi hizmetlerin bağımsız "iPhone" ve "iPad" uygulamaları App Store'da barınabilecek. Üstelik iyi haber şu ki, bu karar dünya genelinde geçerli olacak.

Mini uygulama, mini oyunlar, chatbotlar ve eklentiler de artık uygulama içi satın alma sistemini kullanabiliyor.

iOS 17.4 özellikleri arasında olan diğer yenilikler:

  • Ayarlardaki "Siri ve Arama" bölümündeki "Mesajları Otomatik Olarak Gönder" ayarı, Siri ile Mesajlaşma olarak yeniden adlandırıldı ve ‌Siri‌'yi İspanyolca, Fransızca, Almanca, Çince gibi belirli bir dilde gelen mesajları okuyacak şekilde ayarlama seçeneği eklendi.
  • Apple Music ve Podcast'lerdeki "Şimdi Dinle" sekmelerinin adı "Ana Sayfa" olarak değiştirildi.
  • Podcast'ler uygulaması artık "Apple Music" uygulamasındaki şarkı sözlerinin işleyişine benzer şekilde transkriptler sunuyor.
  • Safari'deki URL/arama çubuğu artık eskisinden daha geniş olacak.
  • Ayarlar uygulamasındaki Çalıntı Cihaz Koruması bölümünde artık her zaman veya yalnızca tanıdık konumlardan uzaktayken bir güvenlik gecikmesi talep etme seçeneği var.

Kaynak: MacRumors, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...