Tgrt Haber

iPhone'da i ne demek? Apple ile hayatımıza giren "i" harfi nereden geliyor?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
15 Şubat 2024 15:10 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 15:14
iPhone'da i ne demek? Apple ile hayatımıza giren "i" harfi nereden geliyor?
Apple,iPhone,iMac

Apple'ın iPhone, iPad, iMac gibi ürünlerinin başındaki 'i' harfinin hikayesini hiç merak ettiniz mi? Eğer cevabınız "evet" ise doğru yerdesiniz. Sanılanın aksine 'i' harfi sadece 'internet' kelimesinden gelmiyor. Aynı zamanda birbirinden farklı anlamları da bulunuyor. Peki iPhone'da "i" ne demek?

Teknoloji sektöründe, özellikle de mobil cihaz ve bilgisayar pazarında Apple'ın ürünlerinin büyük bir yeri var. Araştırma şirketlerinin verilerine göre, teknoloji devi firma 2023 yılında 234,6 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirerek, en yakın rakibi Samsung'u da geride bıraktı ve pazar lideri oldu.

Apple cihazlarını tasarım, yazılım ve donanım kadar ürün isimlendirmesiyle de rakiplerinden ayırıyor. Bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi de hemen her cihazının isminde kullanılan "i" harfi oluyor. Peki "iPhone'da i ne demek?" diye düşündünüz mü? Merak edilen o soruya açıklık getiriyoruz.

İLK OLARAK İMAC'TE KULLANILDI

Apple ürünlerinde "i" harfi ilk olarak şirketin kurucu ortaklarından Steve Jobs'un 1998 yılındaki ürün tanıtım konferansında duyurduğu iMac cihazında kullanılmaya başlandı.

O dönemde kullanıcıların henüz bebeklik döneminde olan internet teknolojisini kullanabilecekleri pratik, hızlı ve kullanımı kolay bir cihaza ihtiyaçları vardı ve iMac de tam olarak bu amaca hizmet ediyordu.

STEVE JOBS, BASİT BİR HARF OLAN 'İ'YE BEŞ ANLAM YÜKLEDİ

Steve Jobs, Apple ile kelimenin tam anlamıyla özdeşleşecek olan bu harfe beş farklı anlam yükledi. Readers Digest tarafından hazırlanan bir rapora göre "i" harfi Jobs için individual (birey), instruct (talimat), inform (bilgilendirme) ve inspire (ilham alma) anlamlarına geliyor.

iPhone'da i ne demek? Apple ile hayatımıza giren 'i' harfi nereden geliyor? - 1. Resim

Jobs temelde "i"nin teknik olarak resmi bir anlamı olmadığını vurguluyor ancak bu harf, şirketin değer ve ilkelerini çalışanlarına ve müşterilerine daha kolay bir şekilde yansıtabilmek amacıyla kullanılan bir 'kişi zamiri' ve 'talimat'tan öteye geçmiyordu.

İPHONE'DA İ NE DEMEK?

Steve Jobs'un 2007 yılındaki Apple konferansında ilk iPhone modelini tanıtırken vurguladığı temel unsuru hatırlayanlar olacaktır. Jobs, "Telefonu yeniden icat ediyoruz" diyerek duyurduğu cihazı şöyle tanımlamıştı:

  • Devrim niteliğinde bir cep telefonu
  • Çığır açan bir internet erişim cihazı
  • Dokunmatik kontrol destekli geniş ekranlı bir iPod

iPhone'da i ne demek? Apple ile hayatımıza giren 'i' harfi nereden geliyor? - 2. Resim

Gerçekten de o yıllarda iPhone, Apple'ın müzik cihazı olan iPod'dan hallice ve internete erişebilen bir akıllı telefona bürünmüş hali gibiydi. Dolayısıyla da telefona "smartphone"un "phone"u, "iPod'un" da "i"sinden oluşan "iPhone" isminin verilmesi birçok kişi için sürpriz değildi.

"İ"SİZ APPLE ÜRÜNLERİ DE YOK DEĞİL

Apple "i" harfini iPad, iPhone, iPod gibi aygıtlarının yanı sıra iOS ve iPadOS işletim sistemlerinde kullanıyor. Fakat Apple Watch (akıllı saat), AirPods (kablosuz kulaklık) ve HomePod (akıllı ev hoparlörü) başta olmak üzere bu harfin yer almadığı ürünleri de var.

Şirketin "i"yi iPhone'dan sonraki birçok ürününde neden terk ettiği ise bilinmiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...