Tgrt Haber
11 May 2022 22:21 - Güncelleme : 11 May 2022 22:49

Savunma Sanayii Başkanı tarih verdi: Milli Savaş Uçağı 2023’te hangardan çıkacak

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, katıldığı bir televizyon programında Milli Savaş Uçağı’nda son durumu açıkladı. 2023’te hangardan çıkacağını belirten Demir, elde edilen tecrübelerle uçağa çok farklı kabiliyetlerin kazandırılacağını söyledi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber, NTV
Savunma Sanayii Başkanı tarih verdi: Milli Savaş Uçağı 2023’te hangardan çıkacak
Savunma Sanayii,SİHA,İHA

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, NTV canlı yayınında savunma sanayii projelerinde gelinen son duruma dair önemli açıklamalarda bulundu. Demir, Milli Savaş Uçağı için tarih verdi.

TÜRK SİHA'LARININ SAHADAKİ ETKİSİ

Rusya-Ukrayna savaşının savunma sanayideki etkilerine değinen Demir, savaşla birlikte hava savunma sistemlerinin önemi bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Demir, “İnsansız sistemlerin sahada iletişiminin önemi görüldü” dedi.

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türk SİHA’larının kapasitesini görmeye devam ettiklerini belirten Demir, “İnsansız sistemlerin neleri başarabileceğini de göstermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2023’TE HANGARDAN ÇIKACAK

Kazanılan tecrübelerle birlikte Milli Savaş Uçağı’na çok farklı kabiliyetler kazandırılacağını belirten Demir, ilk parça için imalat hattının kurulduğunu söyledi. HürJet ve Milli savaş uçağının hakkında son durumu anlata Demir, uçakların 2023 yılında hangardan çıkacağını söyledi.

ARTIK SATIN ALMA KONUSUNU KAPATTIK

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in konuşmasından satır başları:

Anadolu Amfibi gemi için 2022 yılını ıskalamak istemiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tüm hızı ile sürüyor. İnsansız hava araçlarının bu gemiden kalkmasına yönelik çalışması ve Hürjet'in de bu tip bir gemiden kalkmasına yönelik çalışmalarımız var. Bu gemimiz herhangi bir yere çıkartma yapılması söz konusu olacaksa bu gemiden olabilecek herşeyin mümkün olmasına yönelik projelerimiz sürüyor. Uçak gemisi konusunda satın alma konusunu kapattık. İşbirliğine varız. Bugün şunu veririz ama yarın veremeyiz tavırlarından bıktık. Bundan sonra kendimi önümüzü görmeye çalışıyoruz. Uçak gemisi Türkiye'de üretilebilir tezini geride bıraktık. Üretilmesi gerekiyorsa üretilecek. Biz çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz.

BİZE KISITLAMA YAPANLAR SAVAŞ SONRASI TAVRINI DEĞİŞTİRDİ

Rusya Ukrayna savaşı atmosferi değiştirdi. Savaş öncesinde TB2'leri karalama yoluna giden ülkeler bugün çok farklı görüşteler. Onların tavır değişikliği bizi yolumuzdan döndürmez biz sadece önümüze bakıyoruz. Bizi engelleme sadece yapacağımız işi biraz geciktirecektir ama mutlaka biz yapılması gerekeni yaparız.

YERLİ SAVAŞ GEMİSİ VE DENİZALTILAR GELİYOR

Yerli Savaş gemileri konusunda da tek bir gemi değil birbirlerini tamamlayan ya da daha da üstüne çıkan projeleri peş peşe sürdürüyoruz. Yerli denizaltı konusunda da kendi denizaltımızı yapacak noktaya geldik. İkinci denizaltını da hizmete almak için gün sayıyoruz. İç donanım konusunda da yerlilik oranımız da hızla artıyor.

Yerli mühimmatlarda ise birçok ürünün test atışlarını yaptık. Bunların arasında Çakır, Atmaca, Hisar gibi denize uyarlanmış deniz platformlarından karaya denizaltından atış yapacak projelerimiz sürekli sürüyor.

TÜRKİYE'NİN UZAY PROJELERİ

Roket motorları konusunda 3 alanda da varız. Bununla ilgili geniş kapsamlı çalışmamız var. Seyir füzesi motorları konusu da hedefimizde. Uzaya mini uydular fırlatma çalışmamız da devam ediyor. Uzay yolculuğunda yolun henüz başındayız. Öncelikle ihtiyaçlarımız doğrultusunda gidiyoruz. Vakit bulabilirsek diğer konulara da girebileceğiz. Dost ve kardeş ülkeler bu konuda bizimle temas halindeler. Bu da bize yeni alternatifler sunuyor.

YERLİ MOTOR ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ EŞİKLERİ AŞTIK

Motor konusunda önemli çalışmalarımız var. Bu konuda önemli adımlar attık, birçok projede yerli motor kullanımı şartı getirdik. bin beygir gücündeki motorlarda testlerde önemli aşamaya geldik. 1500 beygir gücündeki motorumuz Altay tankı için geliştirdik. Ancak Güney Kore ile ilgili anlaşma çerçevesinde bu ülkeden alınan motorlar prototipler üzerinde entegre edildi ve testleri yapılıyor. 2 yıl içinde testlerde önemli bir noktaya geleceğiz. Bu motorda ilk kez denediğimiz entegrasyonlar söz konusu.

Savunma sanayinde 2022 yılı için 4 milyar doları aşacağımızı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllarda ihracatta patlama beklentisi söz konusu. Ancak firmalar verilecek siparişleri zamanında karşılayabilecek güce erişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin İHA ve SİHA'lardan başka mühimmatlar ve diğer alanlarda da görülecektir.

Türkiye'nin sürdürdüğü harekatlarda operasyonları kimseye bağımlı olmadan sürdürüyorsa bu yerli imkanlarla ancak sözkonusudur. Harekat ortamında yeni şartlar gündeme gelebiliyor. Biz de o durumları yaptığımız çalışmalarla çözme yoluna gidiyoruz.

Kaynak: TGRT Haber, NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...