Tgrt Haber

Jüpiter'in uydusu Europa'da yeni keşif: 'Günlük 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılar'

06 Mart 2024 14:35 - Güncelleme : 06 Mart 2024 14:35
Jüpiter'in uydusu Europa'da yeni keşif: 'Günlük 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılar'

Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyinde günlük 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılayabilecek kadar oksijen üretildiği düşünülüyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) "Juno" adlı keşif uydusundan gelen verileri inceleyen bilim insanları, Jüpiter'in uydusu Europa'da üretilen oksijen oranının önceki çalışmalarda tespit edilenden daha az miktarda olduğunu tespit etti.

4 Mart'ta Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bulguların, uzay aracının Jovian Auroral Dağılım Deneyi (JADE) cihazı tarafından toplanan veriler kullanılarak Europa'nın yüzeyinden çıkan hidrojen gazının ölçülmesiyle elde edildiği belirtildi.

GÜNLÜK 1 MİLYON KİŞİYE YETER

Europa'da üretilen oksijen miktarının saniyede 12 kilogram (günlük 1000 ton) civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunun da günlük 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılamak için yeterli olduğu belirtiliyor.

Önceki tahminlere göre, saniyede birkaç pounddan 2.000 pounda (saniyede 1.000 kilogramdan fazla) kadar değişiyordu. Bilim insanları, bu şekilde üretilen oksijenin bir kısmının, olası bir metabolik enerji kaynağı olarak ayın yeraltı okyanusuna doğru ilerleyebileceğine inanıyor.

JÜPİTER'İN DÖRDÜNCÜ EN BÜYÜK UYDUSU

3 bin 100 kilometre çapıyla Europa, Jüpiter'in bilinen 95 uydusu arasında dördüncü en büyüğü ve aynı zamanda dört Galilean uydusu arasında en küçüğüdür. Bilim insanları, buzlu kabuğun altında geniş bir tuzlu su okyanusunun bulunduğuna inanıyor ve yüzeyin altında yaşamı destekleyen koşulların var olma potansiyelini araştırıyorlar.

Kaynak: NASA.gov
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...