Tgrt Haber

Marmaris yangınında uçaklardan atılan kırmızı madde ne işe yarıyor: Uzmanı açıkladı

25 Haziran 2022 14:15 - Güncelleme : 25 Haziran 2022 14:17
Marmaris yangınında uçaklardan atılan kırmızı madde ne işe yarıyor: Uzmanı açıkladı
marmaris,yangın,uçak

Marmaris yangınında öne çıkan kırmızı ürün ne işe yarıyor? Uçakların attığı bu madde, uzman isim tarafından açıklandı.

Marmaris’te çıkan orman yangını, çok sürmeden nihayet söndürüldü. Ancak geçtiğimiz yıla nispeten yangında bu kez farklı araç gereçler kullanıldı. Bunlardan biri de uçaklar tarafından atılan kırmızı renkteki madde.

Yangında uçaklardan atılan suya rengini veren kırmızı ürünün, hangi amaçla kullanıldığı ve içerisinde neler olduğu firma yöneticisi tarafından açıklandı.

‘’YANGINDA KULLANILAN KIRMIZI MADDENİN SIRRI’’

Firmanın yönetimi kurulu başkanı Özay İpek, basına yaptığı açıklamada; ürünün yüzde 100 Türkiye'den tedarik edilen hammaddelerle Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini söyledi.

Kırmızı renkteki ürün, gübre temelli hammadde ile yangın sonrasında toprağın beslenmesini sağlıyor. Bu sayede ağaçların yeniden yeşerme süreci de iyileşiyor.

Marmaris yangınında uçaklardan atılan kırmızı madde ne işe yarıyor: Uzmanı açıkladı

Yangın sırasında uçaklardan alevlerin üzerine bırakılan suya kırmızı rengini veren Neuvatec PW82 adlı ürünün, orman yangınlarının geciktirilmesi, durdurulması, söndürülmesi ve soğutulması amacıyla hava araçları için özel olarak geliştirilen bir formülü bulunduğu ve gübre temelli olduğu için yangın sonrasında toprağın beslenmesini de sağladığı belirtildi.

Herhangi bir afet durumunda üretim için hammadde sıkıntısı bulunmadığını aktaran İpek, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bütün dünyanın hammadde sıkıntısı yaşadığı bir dönemde bu denli stratejik bir ürünün ülke kaynaklarıyla yapılması tartışmasız çok önemlidir. Tüm dünyada retardant olarak bilinen uzun süreli yangın geciktirici ürünün içeriğinde kullanılan maddelerin amacı suyun kimyasal ve fiziksel olarak yangına müdahalede daha güçlü hale getirilmesidir.

''GÜBREDEN OLUŞUYOR''

Ürünün ana hammaddesi ise normalde gübre olarak da güvenli ve sıklıkla kullanılan bir bileşenden oluşuyor. Doğaya, içme sularına, hayvanlara ve orman yangını ile mücadele eden insanlara bu ürün değdiğinde bir zarar olmaması birinci önceliğimizdi. Ürünü gübre temelli bir hammadde ile hazırladık. Zarar görmüş bitki örtüsünün yeniden doğaya kazandırılmasında faydası var. Ürünün yangın sonrasında toprağın besin maddesini karşılamada yardımcı olmasını amaçladık."

Marmaris yangınında uçaklardan atılan kırmızı madde ne işe yarıyor: Uzmanı açıkladı

İpek, ürünün karışımıyla yangın alanına bırakılan suyun havada buharlaşmadan, daha yoğun şekilde alevlerin üzerine indiğine vurgu yaparak, "Ürün içerisindeki özel karışımlar ile suyun buharlaşma sıcaklığı çok yüksek derecelere çıkartıldı. Ayrıca suyun ormandaki bitki örtüsüne ulaşacak ve yapışacak ağırlığa, yapışkanlığa sahip olması sağlandı. Kara ekiplerine zaman kazandırıyor ve yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Uçaklardan yangın bölgesine bırakılan suya yüzde 15-25 oranında üründen karıştırıldığını aktaran İpek, "Yangının olduğu bölgenin etrafına atılarak ürünün geciktirici özelliği ile güvenli bir hat çekilir ve alevler o bölgeye ulaştığında yanma gecikir. Pilotların da su atılan yeri görmesi açısından kırmızı renk önem taşıyor." dedi.

Tüm şirket çalışanlarının aynı zamanda orman gönüllüsü olduğunu dile getiren İpek, "Yangın başladığı andan itibaren suyun uçaklara yüklenmesi sırasında 'gönüllü' sıfatıyla ekiplere yardım ettik. Hiç uyamadan ekip olarak günlerce çalıştık. Devletin ne kadar organize çalıştığını da gördük." dedi.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...