Tgrt Haber
08 Şubat 2022 14:37

NASA üzücü haberi verdi: Mars keşif aracının sonu geldi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars’ta bulunan InSight isimli iniş aracının şiddetli bir fırtınadan kurtulduğunu ancak biriken tozlar nedeniyle gücünün azaldığını açıkladı.

2018 yılında Mars'a gönderilen InSight, sismik (deprem) ve jeolojik araştırmalar yapıyor.
2018 yılında Mars'a gönderilen InSight, sismik (deprem) ve jeolojik araştırmalar yapıyor.

SpaceNews’in haberine göre, InSight iniş aracı toz fırtınasından kurtuldu ancak tehlike bitmiş değil. Kızıl Gezegen’de Ocak ayındaki devasa bir toz fırtınasının ardından toparlanmış olmasına rağmen, aracın güneş panellerinde kademeli ancak önemli miktardaki toz birikintisinin pil seviyesini düşürdüğü ortaya çıktı.

InSight projesinin baş sorumlusu Bruce Banerdt'in Mars göreviyle ilgili bir toplantıda söylediği gibi, 7 Ocak toz fırtınası "çok hızlı" ve "herhangi bir erken uyarı olmadan" başladı. Fırtına sırasında güvenli moda giren InSight, hayatta kalmayı başardı. Ancak Banerdt'e göre güneş enerjisi panellerinde birikmeye devam eden toz, nihayetinde Mars aracının sonunu getirecek.

INSIGHT İÇİN TARİH VERİLDİ: 2022 SONU

Geçtiğimiz yaz Banerdt, InSight'ın güneş enerjisi dizilerindeki tozun, makineyi çalıştırmak için gereken güneş ışınlarını engellediği için 2022 baharına kadar arazi aracının ölümüne yol açacağını tahmin etmişti. Şimdi ise tahminler, 2022’nin sonunda aracın kapanacağı yönünde.

NASA üzücü haberi verdi: Mars keşif aracının sonu geldi

Üstteki fotoğrafta Insight'ın InSight'ın 2018'den ve geçtiğimiz yıldan  görüntüleri yer alıyor. Fotoğraflar karşılaştırıldığında aracın kapladığı toz miktarı göze çarpıyor. 

Mars Keşif Programı Analiz Grubu toplantısında InSight araştırmacısı, Mayıs/Haziran aylarında aracın bilimsel yükleri çalıştırmak için gereken enerjinin altına düşeceğini ve muhtemelen yıl sonuna doğru tamamen kapanacağını öngördü. Bu kaçınılmaz sonu geciktirmek isteyen NASA, geçtiğimiz yıldan beri InSight'a egzersizler yaptırıyor. Manevralar sayesinde araç, güneş panelleri üzerindeki biriken tozdan kurtulmaya çalışıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...