Tgrt Haber
09 Şubat 2022 15:13

NASA, Mars örneklerini Dünya'ya getirecek şirketi seçti

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars Yükseliş Aracını (MAV) inşa etmek için Lockheed Martin Space şirketi ile anlaştı. NASA'nın açıklamasına göre, araç Kızıl Gezegen'den kaya, tortu ve atmosferik örnekleri Dünya'ya taşıyacak.

'Azim' anlamına gelen Perseverance, 30 Tem 2020'de fırlatıldı ve 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yaptı.
'Azim' anlamına gelen Perseverance, 30 Tem 2020'de fırlatıldı ve 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yaptı.

NASA, geçtiğimiz yıl Mars keşfi için Perseverance aracını gezegene indirdi. Mars'ı karış karış gezerek örnekler toplayan, görüntüler kaydeden araç oldukça yetenekli. Ancak bazı konularda becerileri yeterli değil. Örneğin, Mars'tan Dünya'ya kendi başına kaya, tortu ve atmosferik örnekler getiremeyecek. 

ABD'nin uzay ajansı, Mars Örnek İade Programı aracılığıyla örneklerden bazılarını geri almayı umuyor ve projede bir adım daha atıldı. Ajans, başka bir gezegenden fırlatılacak ilk roketi yapması için Lockheed Martin Space ile anlaşma yaptı.

NASA, GELECEK PLANLARINA YÖNELİK ADIM ATTI

Mars Yükseliş Aracı (MAV) küçük, hafif bir roket olacak ve NASA'nın iddialı planının çok önemli bir bileşeni olacak. NASA Yöneticisi Bill Nelson konu hakkında, "Bu çığır açan çalışma, ilk robotik gidiş-dönüş görevi başka bir gezegenden bir örnek aldığında dünyaya ilham verecek. Sonuçta ilk astronotların Mars'a gönderilmesine yardımcı olacak önemli bir adım." dedi.

NASA, Mars örneklerini Dünya'ya getirecek şirketi seçti

MAV, Perseverance'ın geçtiğimiz yıl Şubat ayında indiği Jezero Krateri'ne veya yakınına inecek. Sample Retrieval Lander arazi aracı, MAV için fırlatma platformu görevi görecek. NASA'nın bu görev ile amacı Mars örneklerini 2030'ların ortalarına kadar Dünya'ya geri getirmek.

NASA genel merkezinde bilimden sorumlu yardımcı yönetici Thomas Zurbuchen, “Bu Mars Sample Return görevi için kavramsal aşamanın sonuna yaklaşıyoruz ve parçalar başka bir gezegenden ilk örnekleri eve getirmek için bir araya geliyor. Bir kez Dünya'ya geldiklerinde, uzaya taşınamayacak kadar karmaşık olan son teknoloji araçlarla incelenebilirler." dedi. 

NASA, Mars örneklerini Dünya'ya getirecek şirketi seçti

Lockheed Martin, NASA'ya birden fazla MAV test birimi ve bir uçuş birimi teslim edecek. 194 milyon dolar değerindeki sözleşme, şirketin entegre MAV sistemini tasarlamasına, geliştirmesine, test etmesine ve yer destek ekipmanını geliştirmesine yönelik. 

Bunun yanı sıra, MAV'nin Mars ortamına ayak uydurabilmesi ve çeşitli uzay aracı türleri ile uyumlu olmasının yanı sıra  Sample Retrieval Lander'ın içine sığacak kadar küçük olması da gerekiyor. Bu zorlu bir görev ancak Lockheed Martin'in bazı şeyleri çözmesi için birkaç yılı var. Bununla birlikte, NASA, iniş aracının 2026'dan önce fırlatılmayacağını duyurdu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...