Tgrt Haber

Nobel ödüllü bilim insanı ''çığır açıcı'' dedi... Türk fizikçi, 175 yıllık gizemi çözdü

22 Haziran 2023 17:05 - Güncelleme : 22 Haziran 2023 17:21
Nobel ödüllü bilim insanı ''çığır açıcı'' dedi... Türk fizikçi, 175 yıllık gizemi çözdü
furkan öztürk,

Türk fizikçilerden Furkan Öztürk, bilim dünyasına bulduğu gizemle damga vurmayı başardı. Bu keşfe karşılık Nobel ödüllü Jack Szostak'ı da şaşkınlığa uğrattı.

Türkiye'nin genç fizikçilerinden Furkan Öztürk, bilim dünyasına damga vuracak bir keşfe imza attı. 4 milyar yıl önce yaşamın nasıl başladığına ilişkin araştırmalar yapan 26 yaşındaki fizikçi, gizemine karşı bulduğu keşifle Nobel ödüllü bilim insanının da tebriklerini aldı.

Bilim dünyasında yankı uyandıran bu keşifle ilgili ünlü bilimci Jack Szostak, ''Çığır açıcı'' ifadesini kullandı. İşte detaylar...

4 MİLYAR YIL ÖNCEKİ HAYAT İÇİN DİKKAT ÇEKEN KEŞİF

Anadolu Ajansı'nın haberine göre genç Türk fizikçinin çalışması, prestijli akademik yayın organlarında "çığır açıcı keşif" şeklinde duyurulmaya başlanırken, keşfin Dünya'da yaşamın nasıl başladığına ve uzayda yaşama kadar birçok gizeme ışık tutması bekleniyor.

Buna ek olarak Fransız kimyager Louis Pasteur, 1848'de yaşam için gerekli olan bazı moleküllerin, tıpkı sol ve sağ ellerde olduğu gibi birbirinin "ayna görüntüsü formlarında" bulunmasına ilişkin "homokiralite" kavramını ortaya atmış ancak bu özelliğin kökeni, 175 yıldır yapılan çalışmalara rağmen anlaşılamamıştı.

Nobel ödüllü bilim insanı ''çığır açıcı'' dedi... Türk fizikçi, 175 yıllık gizemi çözdü

Science Advances dergisinde makaleleri yayımlanan başyazar Öztürk ve ekibi, keşifle manyetik mineraller üzerinde RNA öncüsü molekülleri kristalize ederek RNA'nın yapıtaşlarını yalnızca sağa veya sola doğru kıvrılan bir sarmal halinde elde etmeyi başardı.

Nobel ödüllü biyokimyacı Jack Szostak, Öztürk ve ekibinin çalışmasını, "Bu gerçekten çığır açıcı bir keşif. Homokiralite, yaşamın başlayabilmesi için olmazsa olmazlardan ve bu yeni keşif bu probleme çok mantıklı bir çözüm sunuyor." şeklinde yorumladı.

BİLİM ASLINDA BU KEŞFİ ARIYORDU

Öte yandan Bilkent Fen Fakültesi Fizik Bölümü mezunu ve Harvard Üniversitesi Fizik Bölümünde doktora programını tamamlama aşamasına gelen Furkan Öztürk, keşfine ilişkin doktorasında  ilk iki senesinde farklı bir konu üzerine çalıştığını ancak sonrasında doktora konusunu ve danışmanını değiştirdiğini anlatan Öztürk, yaklaşık 2,5 yıldır hayatın başlangıcı üzerine çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Dünya'da yaşamın nasıl ortaya çıktığının ve ilk canlı hücrelerin nasıl oluştuğunun bilimin cevap aradığı en büyük gizemlerin başında geldiğine işaret eden Öztürk, "Yaklaşık 4 milyar yıl önce, Güneş sistemi ve Dünyamız oluştuktan kabaca 500 milyon sene sonra, Dünya'da yaşamın ilk izlerini görmeye başlıyoruz. Peki, yaşam nasıl ortaya çıktı, hangi kimyasal ve fiziksel süreçler yaşamı tetiklemiş olabilir? Doktora çalışmamda bu sorulara açıklık getirebilecek deneysel çalışmalar yaptım." diye konuştu.

En prestijli bilim dergilerinden Science'da çıkan bir haberde "çığır açıcı keşif" başlığıyla duyurulan bir dizi makalenin birinci yazarı Türk fizikçi Furkan Öztürk, "Araştırmam, yaşamın kökenine dair önemli, ancak karanlıkta kalmış bir problem üzerine. Bu problemin ismi homokiralite yani yaşamı oluşturan moleküllerin sağ veya sol elli olma durumu, bildiğimiz haliyle yaşamın bir özelliği." dedi.

Homokiralitenin yaşamın kökeni araştırmalarında karanlıkta kalmış büyük bir problem olduğuna işaret eden Öztürk, Science dergisinin 2005'te yayımladığı bir sayıda bu problemi doğa bilimlerinin en büyük 125 problemi arasında gösterdiğini aktardı.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...