Tgrt Haber
23 Temmuz 2022 14:54 - Güncelleme : 24 Temmuz 2022 10:58

Ölüsüne yaklaşmak öldürüyor! Bilim dünyasını şaşırtan gerçek

Yaz mevsimin handikaplarından olan sinekler için son günlerde ortaya çıkan sıra dışı bir araştırma bilim çevresini şaşkına çevirdi. Kopenhang ve İsviçre Tarın Üniversiteleri’nin yaptığı çalışmaya göre, ölü dişi sineklerden yayılan bir koku, erkek sinekleri kendine çekerek birkaç gün içinde ölümlerine sebep oluyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmada uzmanlar, dişi sineklerin koku yaymasını sağlayan mantarın, farklı alanlarda kullanılabileceğini öngörüyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Ölüsüne yaklaşmak öldürüyor! Bilim dünyasını şaşırtan gerçek
karasinek,sivrisinek

Sinekler salgın hastalıkları yayma konusunda insanların korkulu rüyası olmaya devam ederken uzmanların üzerinde durduğu son çalışma, duyanları korkutmaya yetti. Yapılan çalışmada karasinekler, kendileri için ölümcül bir hastalığa neden olan “zombi sinek mantarı” adındaki bir mantarın etkisi altında. Mantar, sebebi kesin olmayan bir nedenle öncelikli olarak dişi sineklerin vücuduna giriyor ve bulaşma bu şekilde başlıyor.

KOKUSUYLA ERKEK SİNEKLERİ ÇEKİYOR

Zombi sinek mantarı adındaki biyolojik kontrol ajanı, sinekler ölünce aktive oluyor ve salgıladığı kokuyla diğer sinekleri kendine çekiyor. Konuyla ilgili yapılan araştırma, zombi sinek mantarının dişi sineklerde görüldüğünü ve mantarın dişi sinekleri ortalama 6 gün içinde öldürdüğünü ortaya koydu. Ölen dişi sineklerde mantar hareketlenerek bir koku salgılıyor, yayılan koku erkek sinekleri ölü dişi sineklere çekiyor.

Ölüsüne yaklaşmak öldürüyor! Bilim dünyasını şaşırtan gerçek

SIRA DIŞI BULAŞMA

Yayılan kokuyla ölü dişi sineklere ilgi duyan erkek sinekler, ölen dişilerle çiftleşerek enfekte oluyorlar. Erkek sineklerin bir kısmı dişi sinekler öldükten 25-30 saat sonra çiftleşirken, bir kısım erkek sinek, dişi sinekler öldükten 3-8 saat sonra çiftleşiyorlar.

YENİ SİNEKKOVUCU BULUNMUŞ OLABİLİR

Yürütülen araştırmada yer alan uzmanlar, günümüzde gıda üretim tesislerinde kullanmak ve insanları, salgın hastalıklara sebep olan sineklerden arındırmak için keşfedilen bu yeni biyolojik ajanın, etkili bir sinek kovucu olarak geliştirilmesinin sağlanabileceğini bildirdi. Böylece dünyanın önemli bir sorunu olan haşerelerin kontrolünün yapılabileceği tahmin ediliyor.

SİNEKLERİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR

Sinekler başta sıtma olmak üzere birçok hastalığı insanlara damar yoluyla bulaştıran tehlikeli hayvanlardır. Sağlıklı bir insanı yatağa bağlayacak kadar şiddetli hastalıklara sebep olan bu yaratıklar, bulaştırdıkları hastalığa bağlı ölüme bile sebebiyet verebiliyor. Özellikle sivrisineklerin bulaştırdığı ciddi hastalıklar, deng humması ve sarı hummadır. Bu hastalıklar bir insandan diğerine kolayca bulaşabilme özelliğine sahiptir.

Ölüsüne yaklaşmak öldürüyor! Bilim dünyasını şaşırtan gerçek

SİNEKLERİN HASTALIK YAYMASINI ÖNLEYİN

Sinekten kaynaklı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ısırılma riskini azaltmak. Yaz aylarında pencerelere tel asmak ve sivrisinek kovucu kullanmak da önlemler arasında yer alıyor. Sivrisinekler hareket etmeyen ve akmayan durgun sularda üreyen varlıklar oldukları için çeşme, havuz ve sarnıç gibi halka açık alanların üzerinin örtülü olması gerekiyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...