Tgrt Haber
24 Şubat 2022 12:38 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 13:21

Rusya-Ukrayna krizinde Joe Biden'ın en büyük kozu: Ekonomik yaptırımlardan sonra teknolojik yaptırım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna hamleleri sonrası ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülke ekonomik yaptırımları gündemine aldı. ABD'nin, Rusya için planladığı teknolojik yaptırımları da uygulamaya alacağı öne sürüldü. ABD Başkanı Joe Biden’ın teknolojik yaptırımlar çerçevesinde elindeki en büyük kozlar da ortaya çıktı. Beyaz Saray yetkilileri, Rus tüketicilerin bu yaptırımlardan etkilenmesini istemiyor.

ABD'nin Rusya'ya olan teknolojik yaptırımlarında başı çipler çekecek.
ABD'nin Rusya'ya olan teknolojik yaptırımlarında başı çipler çekecek.

Dünya gündeminden düşmeyen Rusya-Ukrayna krizinde Vladimir Putin’in emri dünyayı ayağa kaldırdı. Vladimir Putin'in Donbas'a askeri operasyon talimatının ardından, Rus askeri birlikleri kara ve havadan saldırıya geçti. Askeri birlikler Ukrayna topraklarına girerken, hava hareketleri de Ukrayna'nın stratejik noktalarını bombalıyor.

Tüm bu gelişmeler neticesinde AB, Rusya’ya ‘savaşı derhal durdurun’ çağrısı yaptı. İngiltere ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin Rusya’ya yaptırım kararı sürüyor. Joe Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi.

Ekonomik yaptırımlar sonrası Rusya’ya karşı teknolojik yaptırımlar da gündeme geldi. ABD’nin ekonomik yaptırımdan sonra teknolojik yaptırım adımlarını da izleyeceği tahmin ediliyor. ABD, daha önce ulusal güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle Huawei gibi birçok Çin markasına yaptırımlar uygulamış ve markalar için çöküş süreci başlamıştı.

ABD'NİN TEKNOLOJİK YAPTIRIM KOZLARI

ABD Başkanı Joe Biden’ın elindeki en büyük koz, Rusya’yı ABD ve diğer yabancı ülke yapımı düşük ve yüksek teknoloji ürünlerinden, ticari elektronik cihaz ve bilgisayarlardan, yarı iletkenlerden ve uçak parçalarından mahrum bırakmak olacak.

Biden, daha önce Çinli şirketlere yaptığı gibi, bunu Rusya’ya bir dizi ürün ihraç edecek şirketlerin ABD’den alacağı lisanslara kısıtlamalar getirerek yapabilir. ABD'nin bu kapsamdaki olası yaptırımları, Rusya’nın ekonomisini lazerlerden telekomünikasyon cihazlarına ve denizcilik araçlarına kadar birçok üründe zor durumda bırakabilir.

BEYAZ SARAY RUS TÜKETİCİLERİN ETKİLENMESİNİ İSTEMİYOR

Yaptırım paketine ilişkin detayların bu hafta sonu açıklanması bekleniyor. Ancak Beyaz Saray yetkilileri, Rus tüketicilerin bu yaptırımlardan etkilenmesini istemiyor. ABD'nin tek amacı, Rusya'nın sanayi üretim becerisini kısıtlamak olacak.

RUSYA'YA ÜRÜN GÖNDERMEK İÇİN LİSANS ŞARTI

Ayrıca bu yaptırımlarla birlikte, teknoloji üretmek için ABD araçlarını kullanan firmaların Rusya'ya ürün göndermeden önce ABD lisansı almasını zorunlu olacak. Yeni yaptırımlarla; ABD'li tedarikçilere, uçak parçaları gibi normalde Rusya'ya gönderilirken lisansa ihtiyaç olmayan bazı ürünler için de lisans alma zorunluluğu getirilebilir.

EN ÇOK ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER ÇİPLER OLACAK

Geçtiğimiz yılın başlarında patlak veren ve birçok ülkede üretimleri etkileyen küresel çip tedarik sorunları, hala çözülebilmiş değil. Bu nedenle, ABD'nin Rusya'ya olan teknolojik yaptırımlarında başı çipler çekecek. Çiplerin büyük çoğunluğunun Amerikan ekipmanlarıyla üretiliyor olması, elektronik ürünlerin akışı açısından ABD'ye Rusya üzerinden büyük denetim imkanı getiriyor.

Buna ek olarak, Rus ordusu ile bağlantısı olduğu ileri sürülerek listelenen ya da son kullanıcısı ordu olduğu sanılan Rus şirketlerinin, bazıları uçak üreticisi olsa bile kara listeye alınabileceği söyleniyor.

Rusya-Ukrayna krizinde Joe Biden'ın en büyük kozu: Ekonomik yaptırımlardan sonra teknolojik yaptırım

HUAWEİ DARBESİ

ABD'nin bugüne kadar uyguladığı en etkili önlem, eski başkan Donald Trump döneminde Çinli telekomünikasyon devi Huawei üzerinde uygulanmış ve şirket, milyonlarca dolar değer kaybetmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...